Τουρκία: Διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εν μέσω καταδίκης από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Πρόστιμα για τρεις ξεχωριστές υποθέσεις συλληφθέντων από τις τουρκικές αστυνομικές αρχές, οι οποίοι υπέστησαν βασανιστήρια, επέβαλε στην Τουρκία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι χθεσινές καταδίκες μάλιστα ήρθαν την ίδια ημέρα που ξεκίνησαν ξανά οι ενταξιακές συνομιλίες Άγκυρας-ΕΕ στις Βρυξέλλες, μετά την διακοπή τους εξαιτίας του χειρισμού των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, το ΕΔΑΔ

επέβαλε στην Τουρκία πρόστιμο 22.000 ευρώ. Η μία υπόθεση αφορά την περίπτωση του 38χρονου Μεσούτ Ντενίζ, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος στις φυλακές Sincan της Άγκυρας. Όπως υποστηρίζει, μετά τη σύλληψή του στις 5 Οκτωβρίου 1999, έχει υποστεί βασανιστήρια από την αστυνομία. Βάσει του άρθρου 3 (περί απαγόρευσης απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης) και του άρθρου 13 (το δικαίωμα πραγματικής προσφυγής), το ΕΔΑΔ αποφάσισε ότι ο Ντενίζ έχει υποστεί κακομεταχείριση από την αστυνομία, ότι οι αρχές δεν έκαναν αποτελεσματική έρευνα σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς και ότι συνεπώς στερήθηκε τη δυνατότητα να διεκδικήσει αποζημίωση. Ο Ντενίζ κάνει λόγο για ηλεκτροσόκ, κρέμασμα από τα χέρια, ξυλοδαρμούς, κακοποίηση των γεννητικών του οργάνων και βασανιστήρια με πάγο προκειμένου να ομολογήσει. Τα ιατρικά αρχεία επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε επίσης στην Τουρκία πρόστιμο 7.000 ευρώ συνολικά για τη μη ολοκληρωμένη διερεύνηση των καταγγελιών περί βασανιστηρίων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύλληψης ενός ανηλίκου στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ο Τζινέιτ Ερτούς ισχυρίστηκε ότι υπέστη κακομεταχείριση από την αστυνομία κατά τη σύλληψή του, στην επαρχία Χακάρι το 1993, όταν ήταν 15 ετών. Κατηγορήθηκε επειδή παρακολούθησε μια διαδήλωση υπέρ του PKK. Οι γονείς του υπέβαλαν μήνυση κατά των αξιωματικών που εμπλέκονται στη σύλληψη, αλλά ο εισαγγελέας του Χακάρι αποφάσισε να μην ασκήσει ποινική δίωξη. Η ένσταση κατά της απόφασης αυτής, καθώς και το αίτημα αποζημιώσεως απορρίφθηκαν.
Σε μια τρίτη περίπτωση, το ΕΔΑΔ έκρινε ότι η Τουρκία πρέπει να πληρώσει 6.500 ευρώ για τον Καμουράν Τουζούν, ο οποίος υπέστη άγριο ξυλοδαρμό και τραυματίστηκε σοβαρά στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στην οικία του, στο πλαίσιο έρευνας για ναρκωτικά.

Την ίδια ώρα, σάλο προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, ότι «οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δεν μπορούν να ζουν στο ίδιο οίκημα, καθώς είναι αντίθετο στη συντηρητική-δημοκρατική δομή» της κοινωνίας.

Η Τουρκία άρχισε τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ το 2005, αλλά μία σειρά σημαντικών πολιτικών εμποδίων, κυρίως το Κυπριακό και οι αντιρρήσεις Γερμανίας και Ιταλίας που δεν είναι έτοιμες να καλοδεχτούν ένα μουσουλμανικό κράτος 76 εκατομμυρίων, έχουν καθυστερήσει την πρόοδο.

http://uk.reuters.com/article/2013/11/05/uk-eu-turkey-idUKBRE9A40T720131105

Keywords
Τυχαία Θέματα