Τουρκία: Εμβόλια και εναγκαλισμός Δένδια - Τσαβούσογλου, τα μηνύματα «επανεκκίνησης» των ελληνο-τουρκικών σχέσεων

23:14 1/6/2021 - Πηγή: Antinews

Η φωτογραφία του εναγκαλισμού Δένδια - Τσαβούσογλου, έξω από τον «Διόνυσο», απέναντι από την Ακρόπολη, όπου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παρέθεσε δείπνο στον Τούρκο ομόλογό του, καθώς και η αμοιβαία αναγνώριση εμβολίων, παρουσιάζεται ευρέως από τον τουρκικό Τύπο ως ένδειξη μείωσης της έντασης στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.


Αυτή η εικόνα που καλλιεργείται στην γείτονα δεν απέχει και πολύ από αυτήν που παρουσιάζουν τα ελληνικά ΜΜΕ,

πολλά εκ των οποίων, μάλιστα, είδαν την επίσκεψη Τσαβούσογλου να κινείται σε επίπεδα που «δεν ξεπέρασαν τα όρια» (!).

Παρ' ότι οι προσπάθειες να φιλοτεχνηθεί μια εικόνα, σύμφωνα με την οποία ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε στην Ελλάδα ως «περιστερά της ειρήνης», είναι οι κυρίαρχες, την ίδια στιγμή ρητές και κατηγορηματικές είναι οι αναφορές ότι οι εναγκαλισμοί Δένδια - Τσαβούσογλου δεν σημαίνουν και επίλυση των ελληνο-τουρκικών προβλημάτων.

Θράκη - Πρώτη επίσκεψη

Κάτι, άλλωστε, που φρόντισε να καταστήσει σαφές η Άγκυρα πολύ προτού ξεκινήσει η επίσκεψη Τσαβούσογλου, προσθέτοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα στην ελληνο-τουρκική ατζέντα: Της «τουρκικής» -και όχι μουσουλμανικής, όπως ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης- μειονότητας στη Θράκη.

Να σημειωθεί ότι η «ιδιωτική» επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη, είναι η πρώτη που γίνεται στην περιοχή από Τούρκο υπουργό Εξωτερικών τα τελευταία χρόνια.

Ηταν, όμως, η δεύτερη μέσα σε ένα μήνα Τούρκου κυβερνητικού παράγοντα. Προηγουμένως, στην αρχή Μαΐου, στη Θράκη και στη Θεσσαλονίκη έσπευσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν.

Μήπως ήρθε η ώρα να επισκέπτονται Έλληνες υφυπουργοί Εξωτερικών Ίμβρο, Τένεδο, Πόντο και ελληνική μειονότητα;

Η τελευταία επίσκεψη Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη Θράκη, ήταν αυτή του Αχμέτ Νταβούτογλου, το Μάρτιο του 2011, οπότε μάλιστα ο τότε αντιπρόεδρος της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αφού είχε πει ότι «υπερέβη τα εσκαμμένα», ανέφερε πως μια τέτοια επίσκεψη «κάθε άλλο παρά συμβάλλει σε αυτό που όλοι στοχεύουμε και επιθυμούμε, τη δημιουργία δηλαδή όρων προσέγγισης και κλίματος συνεργασίας».

«Σε αντίθεση με την επίσκεψη Ερντογάν το 2004 -είχε προσθέσει- ο Νταβούτογλου φάνηκε να παραγνωρίζει το γεγονός ότι η ελληνική μουσουλμανική μειονότητα χαίρει, ισονομίας, ισοπολιτείας και του συνόλου των δημοκρατικών αρχών της ελληνικής και της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, καθώς και των διεθνών συμβάσεων».

Τον Ιούνιο του 2017, επίσης, ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, του οποίου ο γιός σήμερα κατηγορείται από Τούρκο μαφιόζο-«νονό» ως εγκέφαλος του εμπορίου κοκαΐνης, είχε επισκεφθεί την Κομοτηνή.

Τουρκία: Ένταλμα σύλληψης κατά του αρχιμαφιόζου που καταγγέλλει το περιβάλλον Ερντογάν

Οι Πομάκοι


Η διαφορά εκείνων των επισκέψεων με τις πρόσφατες είναι ότι η Άγκυρα δεν έθετε ευθέως και σε τόσο κραυγαλέους τόνους ζήτημα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη.

Κάτι που έκανε με ιδιαίτερη έμφαση τόσο πριν όσο και κατά την επίσκεψη Τσαβούσογλου. Ουσιαστικά, δηλαδή, έβαλε ανοικτά πάνω στο τραπέζι των ελληνο-τουρκικών το θέμα.

Το θετικό ήταν ότι αυτή τη φορά ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας του γύρισε την πλάτη.

Ιδιαίτερα δυναμικά εμφανίστηκαν οι Σύλλογοι των Πομάκων, οι οποίοι χαρακτήρισαν τον Τσαβούσογλου ως persona non grata, με αποτέλεσμα, ενώ είχε προγραμματίσει επισκέψεις στα Πομακοχώρια, να μην τις πραγματοποιήσει.

Πομάκοι: Κύριε Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είστε ανεπιθύμητος

Γενικότερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων στη Θράκη, ακόμα και πολλοί από αυτούς που θέλουν να αυτοχαρακτηρίζονται ως «τουρκογενείς» δεν έδειξαν καμία διάθεση να βγουν στους δρόμους και να υποδεχτούν τον Μ.Τσαβούσογλου. Υποδοχές, που αντίθετα, σε προηγούμενες επισκέψεις, κινητοποιούντο για να οργανώσουν το προξενείο στην Κομοτηνή και οι «σκληροί πυρήνες» της Αγκυρας στην περιοχή.

Απογοητευτική, ωστόσο, ήταν η εικόνα μειονοτικών βουλευτών, οι οποίοι, όπως είχαν κάνει και την προηγούμενη φορά με τον Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, εμφανίστηκαν και τώρα στο πλάι του Μ. Τσαβούσογλου.

«Μοιρασιά» στην Ανατολική Μεσόγειο

Ως προς τις επαφές που είχε ο Μ. Τσαβούσογλου στην Αθήνα, ενδιαφέρον παρουσιάζει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Milliyet, η οποία αναφέρει ότι «σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη:

-«Υπενθυμίστηκε η πρόταση της Τουρκίας προς την ΕΕ για μία πολυμερή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, και υπογραμμίστηκε η θέση ότι «εάν επιλύσουμε το πρόβλημα του διαμοιρασμού των εσόδων, θα έχουμε επιλύσει το 51% του προβλήματος στην Αν. Μεσόγειο» (!).

-«Εξέφρασε τις εντυπώσεις του σε σχέση με την περιοχή της Δυτικής Θράκης και τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας, δίνοντας διάφορα παραδείγματα όσον αφορά τον τρόπο προσέγγισης της ελληνορθόδοξης μειονότητας από την Τουρκία».

Βέβαια, την απάντηση στον Τούρκο υπουργό είχαν δώσει προηγουμένως οι Κωνσταντινουπολίτες, οι οποίοι σε επιστολή τους στον Μ. Τσαβούσογλου του επισήμαιναν ότι, από 250.000 που ήμασταν στην Πόλη, σήμερα μείναμε μόλις 1.000 άτομα.

-«Μίλησε για την ΕΕ και υπενθύμισε εκ νέου το μήνυμα της Τουρκίας πως τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν μπορούν να επιλυθούν με την παρέμβαση άλλων».

-«Αναφέρθηκε στο θέμα της Κύπρου και της Αν. Μεσογείου και τόνισε τη δέσμευση της Τουρκίας στο δίκαιο διαμοιρασμό των εσόδων στην Κύπρο».

Εμβόλια και εναγκαλισμοί

Πάντως, σε μεγάλη μερίδα των τουρκικών ΜΜΕ έμφαση εδόθη:

-Στην «απόφαση αμοιβαίας αναγνώρισης των εμβολίων» για τα ταξίδια στις δύο χώρες.

-Στη φωτογραφία του εναγκαλισμού των Δένδια - Τσαβούσογλου.

-Στο γεγονός ότι η επίσκεψη είχε στόχο να προετοιμαστεί η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ, στο μέσον του μηνός.

Όλα αυτά συνοδεύονται από «ερμηνείες» για ενδείξεις αναθέρμανσης των ελληνο-τουρκικών σχέσεων.

Η εφημερίδα, Sabah, πάντως, σχολιάζει πως «αυτό που επιταχύνει την διπλωματική κινητικότητα ανάμεσα στις δύο χώρες, είναι η ισχυρή προσδοκία των ηγετών της ΕΕ για ανάκαμψη των σχέσεων Τουρκίας - Ελλάδας».

Ωστόσο, συνεχίζει, «παρ' ότι είναι πιθανό αυτή η κινητικότητα να επιφέρει εξελίξεις στους τομείς του εμπορίου και του τουρισμού, δεν αναμένονται θετικά βήματα στα ζητήματα που σχετίζονται με κυριαρχικά δικαιώματα (Αιγαίο, Κύπρος και Αν. Μεσόγειος)».

Αντίστοιχες είναι και οι αναφορές της εφημερίδας, Türkiye, η οποία σημειώνει ότι «τα χαμογελαστά πρόσωπα και οι φιλικές πόζες που επικρατούσαν κατά τη συνάντηση -σε μια αντίθεση με την ένταση στην Άγκυρα (σ.σ. κατά την επίσκεψη Δένδια)- δεν σημαίνει ότι έχουν επιλυθεί όλες οι υπάρχουσες διαφορές. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, διασφαλίζεται ότι οι δίαυλοι διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών θα λειτουργούν πιο παραγωγικά».

Παραβιάσεις

Να σημειωθεί, τέλος, πως εν μέσω επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, δεν έπαψαν οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη.

Σήμερα, ωστόσο, μια ημέρα μετά την επίσκεψη, είναι ενδιαφέρον ότι οι παραβιάσεις ... μηδενίστηκαν (!).

Πηγή: lawandorder.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα