Τουρκία: «Επιστροφή στον Μεσαίωνα»

17:19 1/2/2021 - Πηγή: Antinews

Η εμβολιαστική στρατηγική της ΕΕ στο μικροσκόπιο των ευρωπαίων αναλυτών. Η FAZ για τις αμφιλεγόμενες τουρκικές προμήθειες εμβολίων σε συνάρτηση με τον γενικότερο πολιτικο-οικονομικό αναβρασμό.

Στην τακτική του αρθρογραφία στην Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Γράμματα από την Κων/πολη» ο γνωστός τούρκος δημοσιογράφος Μπουλέντ Μουμάι περιγράφει με ιδιαίτερα μελανά χρώματα την κατάσταση στην Τουρκία εν γένει.

Με φόντο την ελλιπή διαθεσιμότητα εμβολίων και στην Τουρκία, ο αρθρογράφος, ο οποίος,

σημειωτέον, διώκεται εδώ και χρόνια από το καθεστώς Ερντογάν, κατηγορούμενος μεταξύ άλλων ως υποστηρικτής του κινήματος Γκιουλέν, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«[...] Όσες χώρες αντέδρασαν έγκαιρα και είχαν αρκετά χρήματα στη διάθεσή τους, παρήγγειλαν και διασφάλισαν εμβόλια. Εμείς αντιθέτως αρκεστήκαμε σε εμβόλια που φαίνονταν απλώς να περνάνε την τρίτη φάση των δοκιμών και να επιβεβαιώνονται από εγχώριους ειδικούς του καθεστώτος. Το μόνο που πήραμε από το εμβόλιο της Biontech, αυτό που διατυμπανίστηκε εδώ ως εκείνο που ανακαλύφθηκε από Τούρκους, ήταν η περηφάνια. Το εμβόλιο των Τούρετζι και Σαχίν δεν γεμίζει τα ράφια μας, αλλά μόνο τους τίτλους των ειδήσεων. Το μόνο εμβόλιο που κατάφερε να αγοράσει η κυβέρνηση […] είναι το Coro­na­Vac το οποίο δεν έχει εγκρίνει για ευρεία χρήση ούτε καν η ίδια η Κίνα. […] Η πρώτη παραλαβή ήταν μόλις 1,5 εκατομμύρια δόσεις. Βάσει του σχεδίου με τις προτεραιότητες εμβολιασμού, οι πρώτοι θα ήταν οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας. Υπήρχαν όμως και άλλοι που προφανώς είχαν την ίδια προτεραιότητα με το ιατρικό προσωπικό. Οι 50μελής κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΡ εμβολιάστηκε ακόμη και πριν την ευπαθή ομάδα των άνω των 90 ετών».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο μάλιστα, η χρονική συγκυρία της πρώτης παραλαβής δεν ήταν τυχαία. Κατέφθασε λίγες μέρες μετά την προγραμματισμένη ημερομηνία και μόλις η τουρκική Βουλή πέρασε νόμο για την απέλαση Ουιγούρων που ζουν στην Τουρκία. Παρόμοια η εικόνα και με την δεύτερη παράδοση, που έγινε μετά τις συλλήψεις Ουιγούρων στην Κων/πολη.

Όπως εκτιμά ο Μπουλέντ Μουμάι η κατάσταση στην Τουρκία είναι γενικότερα τραγική. Η φτώχεια εντείνεται, η ανεργία αυξάνεται με ρυθμούς ρεκόρ ενώ παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Ερντογάν, ο αριθμός των πτωχεύσεων πολλαπλασιάζεται με αλματώδεις ρυθμούς. Όσον αφορά το έτος μεταρρυθμίσεων που εξήγγειλε ο Ερντογάν για το 2021, αυτό περιορίζεται μέχρι στιγμής στη δίωξη ακόμη περισσοτέρων που τολμούν να τα βάζουν με το καθεστώς, όπως του γνωστότερου ίσως τούρκου σχολιαστή Γιλμάζ Οζντίλ, ο οποίος καλείται να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη επειδή έγραψε με μικρά γράμματα τα αρχικά της τουρκικής βουλής. Όλα αυτά την ώρα που παραστρατιωτικές οργανώσεις του Ερντογάν επιτίθενται δημοσίως σε επικριτές της κυβέρνησης και οι Γκρίζοι Λύκοι αναλαμβάνουν την τήρηση της τάξης και της δικής τους δικαιοσύνης.

«Έχουμε συνηθίσει τα πράγματα στην Τουρκία να μην κινούνται έτσι όπως πρέπει. Ωστόσο δεν υπολογίζαμε ότι περιμένοντας τις μεταρρυθμίσεις θα βλέπαμε να επιστρέφουμε στον Μεσαίωνα».

Διάσκεψη μετάθεσης ευθυνών;

Η εμβολιαστική στρατηγική Γερμανίας και ΕΕ με φόντο και τη σημερινή παγγερμανική διάσκεψη κορυφής για τα εμβόλια κυριαρχεί στα σχόλια των σημερινών ευρωπαϊκών εφημερίδων.

Η Neue Osnabrücker Zeitung:

«Η πανδημία θα μας συνοδεύει για μεγάλο ακόμη διάστημα. Μιλάμε για ένα παράθυρο μηνών μέχρι να ολοκληρωθεί εν μέρει η εμβολιαστική εκστρατεία.

Η μακρά αυτή μεταβατική περίοδος θα πρέπει να διαμορφωθεί με σύνεση από την πολιτική. Το ζητούμενο θα πρέπει να είναι να περιοριστούν όσο γίνεται περισσότερο οι πιθανές ζημίες. Στη λίστα των προτεραιοτήτων θα πρέπει να μπουν ψηλά τα άλυτα προβλήματα, όπως η προστασία των ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων, αλλά και η προσαρμογή των περιορισμών στην πραγματική επιδημιολογική κατάσταση. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς και τα καταστήματα θα πρέπει να υπάρξουν προοπτικές ανοίγματος. Η σημερινή διάσκεψη όμως δεν πρόκειται να τις φέρει. Μήπως η διάσκεψη αυτή έχει εν τέλει περισσότερο τον χαρακτήρα αυτασφάλισης, έναντι τυχόν ευθυνών για το κακό ξεκίνημα της εμβολιαστικής εκστρατείας;».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung:

«Είναι εύκολο να επιρρίψει κανείς στην πρόεδρο της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν την ευθύνη για την καθυστέρηση στην παραγγελία των εμβολίων. Ωστόσο, εάν υπάρχει όντως αποτυχία, τότε αυτή ήταν συλλογική. Όλες οι χώρες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει το καλοκαίρι να διαπραγματευτεί η ΕΕ με τις φαρμακευτικές εν ονόματι όλων. Αιωρούνταν απαιτήσεις ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να ξοδέψει πολλά και να φροντίσει ώστε οι χώρες μέλη να μην κληθούν να λογοδοτήσουν για τυχόν παρενέργειες. Ήδη το φθινόπωρο η ΕΕ είχε επικριθεί ότι είχε παραγγείλει τέσσερις φορές περισσότερα εμβόλια σε σχέση με τον ευρωπαϊκό πληθυσμό. Όποιος λέει λοιπόν ότι η πρόεδρος της Κομισιόν καταστρώνει την ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολιασμού, θα πρέπει να επιρρίψει συνυπαιτιότητα στο σύνολο της ευρωπαϊκής πολιτικής».

Η ολλανδική de Volkskrant:

«Η κοινή ευρωπαϊκή παραγγελία που παρουσιάστηκε με τόση περηφάνια πέρσι εξελίσσεται σε έναν πολιτικό εφιάλτη, διότι η ΕΕ διαθέτει εμφανώς λιγότερα εμβόλια από τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Σε τέτοιες περιπτώσεις η ΕΕ είναι συχνά το εξιλαστήριο θύμα. Ωστόσο αδίκως: Εξαρχής οι χώρες μέλη είχαν εμπλακεί ενεργά στις διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές. Αυτό όμως δείχνει ότι μια οικονομικά και πολιτικά εύρωστη χώρα μπορεί να ενεργήσει γρηγορότερα από μια συμμαχία 27 ανεξάρτητων χωρών. [...] H τραγική ειρωνεία είναι ότι οι συνομιλίες διήρκεσαν περισσότερο, διότι η ΕΕ διαπραγματεύτηκε καλά. Διαπραγματεύτηκε μια χαμηλή τιμή και αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη για τυχόν προβλήματα με το εμβόλιο, όπως έκαναν η Μεγάλη Βρετανία και η ΗΠΑ. Υπό κανονικές συνθήκες η στρατηγική αυτή θα ήταν αξιέπαινη. Δεδομένου του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού κόστους της πανδημίας όμως, θα ήταν προτιμότερο εάν η ΕΕ είχε ανεβάσει ταχύτητα και αποδεχόταν υψηλότερες τιμές και ευθύνες. Η πανδημία θα κρατήσει πιθανότατα περισσότερο και η εικόνα της ΕΕ έχει υποστεί τώρα πλήγμα».

Πηγή: dw.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα