Τουρκία: Ήρθη η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Ήρθη το καθεστώς εξαίρεσης το οποίο είχε επιβληθεί μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, η οποία εξώθησε την Άγκυρα να εξαπολύσει μια σειρά εκκαθαρίσεων στους κρατικούς θεσμούς και όχι μόνο, που σάρωσαν επίσης αντιπολιτευόμενους και τα μέσα ενημέρωσης.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης παρατάθηκε επτά φορές, κάθε φορά για τρίμηνες περιόδους. Η ισχύς της εξέπνευσε στη 01:00 σήμερα, αφού η κυβέρνηση απλά δεν ζήτησε από το τουρκικό κοινοβούλιο να την ανανεώσει.

Με τα αμφιλεγόμενα μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,

πάνω από 110.000 δημόσιοι λειτουργοί καθαιρέθηκαν, αποπέμφθηκαν, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή εκδιώχθηκαν από τις θέσεις τους, πάνω από 1.500 άνθρωποι, ανάμεσά τους στρατιωτικοί και δημοσιογράφοι, καταδικάστηκαν σε ισόβια, ενώ πάνω από 77.000 άνθρωποι συνελήφθησαν διότι φέρονται να συνδέονται με το δίκτυο του θρησκευτικού τάγματος του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, στον οποίο η Άγκυρα προσάπτει την ευθύνη για την ενορχήστρωση του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Μολονότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τερματίστηκε, η κυβέρνηση του Ερντογάν, ο οποίος αυτόν τον μήνα ορκίστηκε εκ νέου αρχηγός του κράτους αναλαμβάνοντας για πρώτη φορά μια εκτελεστική προεδρία με δραματικά ενισχυμένες εξουσίες, έχει ήδη εισηγηθεί έναν δρακόντειο «αντιτρομοκρατικό» νόμο προς αντικατάστασή της, που επικρίνεται από την αντιπολίτευση.

"Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση", αλλά ανεπαρκές, για την ΕΕ η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία

Η ΕΕ θεωρεί ότι η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία αποτελεί "ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση", αλλά την κρίνει παράλληλα ανεπαρκή λόγω των έκτακτων εξουσιών που δόθηκαν στις αρχές και της διατήρησης πολλών περιοριστικών στοιχείων για τις ελευθερίες.

"Ο τερματισμός της κατάστασης έκτακτης ανάγκης η οποία τέθηκε σε ισχύ στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση", σχολίασε σήμερα εκπρόσωπος της επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι σε ανακοίνωσή της.

"Την ίδια ώρα, πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση νέων νομοθετικών προτάσεων που χορηγούν έκτακτες εξουσίες στις αρχές και η διατήρηση πολλών περιοριστικών στοιχείων της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα εξασθένιζε οποιοδήποτε θετικό στοιχείο της άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης", υπογράμμισε.

"Αναμένουμε από την Τουρκία να εφαρμόσει και να ανατρέψει όλα τα μέτρα που συνεχίζουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο κράτος δικαίου, στην ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και στις θεμελιώδεις ελευθερίες που αποτελούν την καρδιά κάθε δημοκρατικού κράτους", διευκρίνισε η εκπρόσωπος, επικαλούμενη "την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και τα δικονομικά δικαιώματα".

"Και αναμένουμε από την Τουρκία ότι θα σταματήσει να παρεκκλίνει από τις υποχρεώσεις της βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης", πρόσθεσε.

"Εξακολουθούν να έχουν ζωτική σημασία συγκεκριμένες και βιώσιμες βελτιώσεις στον τομέα του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών για τις προοπτικές των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας", κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, AFP

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα