Τουρκικές αξιώσεις μέσω NAVTEX

Η προβολή των αξιώσεων της Τουρκίας από το Καστελόριζο μέχρι και τα ανοιχτά της Πάφου αποτελεί το επόμενο βήμα της Άγκυρας στο παιχνίδι της έντασης που συντηρεί από την περασμένη εβδομάδα και την άφιξη του γεωτρύπανου "West Capella" στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", με τρεις διαδοχικές NAVTEX η Άγκυρα προανήγγειλε ασκήσεις με πυρά και έρευνες στα διεθνή ύδατα πέριξ του Καστελόριζου και, την ίδια στιγμή, έρευνες σε τέσσερα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ

(1,5,6 και 7) μέχρι το τέλος του χρόνου.

Οι τουρκικές αντιδράσεις έρχονται μόλις λίγες ώρες μετά την επίσημη επίσκεψη της υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί στην Κύπρο, αλλά και μία ημέρα μετά την αποκάλυψη της "Καθημερινή" για το "μπλοκάρισμα" των συχνοτήτων τουρκικών μαχητικών από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο "George H.W. Bush".

Συγκεκριμένα, με τη NAVTEX 710/17 η Άγκυρα ανακοίνωσε τριήμερες έρευνες (22-25 Ιουλίου) του ωκεανογραφικού "Τσεσμέ" στα διεθνή ύδατα γύρω από το Καστελόριζο. Σε παρακείμενη περιοχή, εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, προαναγγέλθηκε (NAVTEX 713/17) και μια άσκηση με πυρά στις 19 Ιουλίου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της "Καθημερινή", για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από χθες μέχρι και τις 16 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, η Άγκυρα δεσμεύει (NAVTEX 711/17) για σεισμικές έρευνες περιοχές οι οποίες περιλαμβάνουν μεγάλα τμήματα των οικοπέδων 1, 5, 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Τις έρευνες θα πραγματοποιήσει το ήδη ευρισκόμενο στην περιοχή "Barbaros Hayreddin Pasa", με τη συνοδεία δύο σκαφών υποστήριξης ("Bravo" και "Apollo Moon").

Έπειτα από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, αναφέρει η "Καθημερινή", απομένει να φανεί αν η Τουρκία θα πραγματοποιήσει και το επόμενο σκέλος της απειλής της, δηλαδή να μεταφέρει εντός της κυπριακής ΑΟΖ (υπενθυμίζεται ότι το οικόπεδο 6 έχει, επίσης, παραχωρηθεί στη γαλλοϊταλική κοινοπραξία Total-Eni), όχι μόνο το "Barbaros", αλλά ενδεχομένως γεωτρύπανο.

Η ταυτόχρονη δέσμευση περιοχών στα δυτικά της Πάφου και περί το Καστελόριζο αντικατοπτρίζει και την πάγια τουρκική άποψη ότι, μεταξύ των δύο συγκεκριμένων περιοχών, η Άγκυρα ελέγχει τον χώρο, αλλά ασκεί και κυριαρχικά δικαιώματα, ανάμεσα στα οποία η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Σήμερα, τη Λευκωσία θα επισκεφθεί ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο οποίος θα συμμετάσχει σε ειδική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για τις διαπραγματεύσεις στο Κραν-Μοντανά.

Ο κ. Κοτζιάς περιέγραψε, χθες, την επίσκεψή του στην Κύπρο ως ευκαιρία για καλύτερη προετοιμασία "μιας μελλοντικής διαπραγμάτευσης" αλλά και συζήτηση για "ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή", καθώς, επίσης, και την πορεία της Τουρκίας σε σχέση με την Ε.Ε.

Σήμερα, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, θα μεταβεί στα Κατεχόμενα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου να συναντηθεί με την ηγεσία. Πληροφορίες που δημοσιεύονται στον τουρκοκυπριακό Τύπο κάνουν λόγο για συζήτηση περί "σχεδίου Β΄", το οποίο ο κ. Τσαβούσογλου θα συζητήσει με τους αξιωματούχους των Κατεχομένων.

Επίσκεψη στο τουρκικό ελικοπτεροφόρο

Την πρόοδο των εργασιών για την κατασκευή του ελικοπτεροφόρου (και υπό προϋποθέσεις μίνι-αεροπλανοφόρου) "TCG-Anadolu" επέβλεψε ο υφυπουργός Άμυνας, αρμόδιος για την τουρκική αμυντική βιομηχανία, Ισμαήλ Ντεμίρ.

Μόλις λίγες ημέρες από τις εξαγγελίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί ναυπήγησης "τουρκικών αεροπλανοφόρων", ο Ντεμίρ επισκέφθηκε τα ναυπηγεία της Τούζλα, στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης, και μέσω των κοινωνικών δικτύων μοιράστηκε εικόνες από τη ναυπήγηση του "TCG Anadolu".

Το συγκεκριμένο πλοίο είναι κατά κύριο λόγο αποβατικό, με δυνατότητα μεταφοράς και στρατευμάτων. Σύμφωνα τουλάχιστον με όσα έχουν εξαγγείλει οι Τούρκοι, το πλοίο θα έχει ναυπηγηθεί μέχρι το 2021. Οι νέες εξελίξεις για το "Anadolu" προκύπτουν μόλις λίγα 24ωρα μετά τις νέες πληροφορίες περί οριστικοποίησης ανάμεσα σε Άγκυρα και Μόσχα της συμφωνίας αγοράς πυραυλικών συστημάτων S-400.

Σε συνέντευξή του, ο υπουργός αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας τόνισε (9,84) ότι η προμήθεια S-400 δεν ανησυχεί την Αθήνα, καθώς μέχρι την ολοκλήρωσή της θα πρέπει να περάσουν 3-5 χρόνια, χωρίς τίποτε να θεωρείται δεδομένο.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα