Τουρκική προσέγγιση στην Ιταλία

O Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο επισκέφθηκε την Άγκυρα, την Παρασκευή, για συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στην ατζέντα η κατάσταση σε Λιβύη και Αν.Μεσόγειο.

"Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο", είπε μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του ο Μεβλούτ Τσσαβούσογλου, πρόσθεσε όμως πως η Άγκυρα δεν επιθυμεί σύγκρουση, αλλά διάλογο. Μάλιστα είπε πως θα ήταν ευπρόσδεκτη η διαμεσολάβηση του ντι Μάιο, του οποίου την σταση κρίνει επικοδομητική, για

διάλογο με την Ελλάδα, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Ιταλία για καθορισμό ΑΟΖ, αφού δείχνει πως τα θέματα αυτά μπορούν να λυθούν με διάλογο.

Ο ντι Μάιο απάντησε ότι πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος, για να επωφεληθούν όλοι από τον πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επέκρινε και την επιχείρηση "Ειρήνη" για τη Λιβύη, λέγοντας ότι είναι μονόπλευρη και περιορίζει μόνο την κυβερνηση Σαράτς, για να ακούσει από τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών ότι δεν είναι έτσι, αφού διαμαρτύρονται και οι δύο πλευρές στην Λιβύη. Πάντως ο ντι Μάιο παραδέχθηκε ότι καθυστέρησαν τα πλοια της ΕΕ να αναλάβουν δράση, συμπεριλαμβανομένων και των ιταλικών. Πάντως φαίνεται ότι η Αγκυρα προσβλέπει σε μια πιο στενή συνεργασία με την Ιταλία για την Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, αφού πρότεινε συνεργασία των Τουρκικών Πετρελαίων με τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό ΕΝΙ.

"Πιο εχθρική χώρα" οι ΗΠΑ για την Τουρκία

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι ο Τσαβούσογλου δηλώνει πως εμπιστεύεται τον Λουίτζι ντι Μάιο ως αμερόληπτο, καθώς η Ιταλία δεν βρίσκεται στην λίστα των πρώτων πέντε "πιο εχθρικών χωρών" προς την Τουρκία, σύμφωνα με σχετική έρευνα του Πανεπιστημιου Καντίρ Χας. Στην έρευνα αυτή οι Τούρκοι πολιτες ανέδειξαν ως πιο εχθρική χώρα τις ΗΠΑ με ποσοστό 70% των ερωτηθέντων. Δεύτερο είναι το Ισραήλ, τρίτο το Ιράν, ενώ ακολουθεί η Ελλάδα.

Πηγή: dw.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα