Τραμπ σε Τεχεράνη: Μη σκοτώνετε τους διαδηλωτές σας

"Προς τους ηγέτες του Ιράν-ΜΗ ΣΚΟΤΩΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΑΣ. Χιλιάδες έχουν ήδη σκοτωθεί η φυλακιστεί από εσάς και ο Κόσμος παρακολουθεί. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν. Θέστε ξανά σε λειτουργία το ίντερνέτ σας και αφήστε τους δημοσιογράφους να το χρησιμοποιούν ελεύθερα! Σταματήστε να σκοτώνετε τον υπέροχο ιρανικό λαό!".

Με το μήνυμα αυτό που ανήρτησε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ

Τραμπ εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή του προς τους διαδηλωτές στο Ιράν την ώρα που κινητοποιήσεις ξέσπαγαν για δεύτερη ημέρα σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας αυξάνοντας την πίεση προς την ηγεσία της μετά την παραδοχή από τον ιρανικό στρατό ότι κατέρριψε από λάθος ένα ουκρανικό επιβατικό αεροσκάφος σε μια περίοδο κατά την οποία η Τεχεράνη φοβόταν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ.

"Ψεύδονται ότι ο εχθρός μας είναι η Αμερική, ο εχθρός μας είναι εδώ ακριβώς", φώναζε μια ομάδα διαδηλωτών έξω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, σύμφωνα με οπτικό υλικό που ανέβηκε στο Twitter.

Πολυάριθμοι διαδηλωτές εμφανίζονται στο βίντεο έξω από ένα άλλο πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας και σε συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις.

Κάτοικοι της Τεχεράνης δήλωσαν στο Reuters ότι στους δρόμους της πρωτεύουσας έχουν αναπτυχθεί αστυνομικοί καθώς αυξάνεται η λαϊκή οργή έπειτα από τις αλεπάλληλες αρνήσεις της Τεχεράνης ότι δεν ευθυνόταν για την κατάρριψη του αεροσκάφους που προηγήθηκαν της παραδοχής της και ενώ ο Καναδάς και οι ΗΠΑ επέμεναν ότι το αεροσκάφος είχε καταρριφθεί από πύραυλο.

Χθες η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών στην πρωτεύουσα με πολλούς από αυτούς να φωνάζουν "Θάνατος στον δικτάτορα" αναφερόμενοι στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Η Τεχεράνη δεν απέκρυψε την αιτία της συντριβής του ουκρανικού αεροσκάφους, λέει ένας ανώτερος ιρανός αξιωματούχος ασφαλείας

Ένας ανώτερος ιρανός αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν δεν είχε καμία πρόθεση να αποκρύψει την αιτία της συντριβής του ουκρανικού αεροσκάφους, το οποίο ο ιρανικός στρατός παραδέχτηκε ότι κατέρριψε από λάθος, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRIB.

"Από την αρχή δεν υπήρχε πρόθεση να αποκρύψουμε την αιτία του δυστυχήματος, ειδικά δεδομένου ότι η φύση της και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της...την καθιστούν σχεδόν αδύνατον να παραμείνει κρυφή", δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ο γραμματέας του ανώτερου σώματος εθνικής ασφαλείας Αλί Σαμχανί.

Η Τεχεράνη κάλεσε τον πρεσβευτή της Βρετανίας εξαιτίας της παρουσίας του σε "παράνομη" διαδήλωση

Η Τεχεράνη κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Βρετανίας στο Ιράν σχετικά με την παρουσία του σε μια "παράνομη" διαδήλωση στην ιρανική πρωτεύουσα στη μνήμη των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας με το ουκρανικό αεροσκάφος, το οποίο "από λάθος" κατέρριψαν οι ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, ανέφερε η ιστοσελίδα του ιρανικού ΥΠΕΞ.

"Σήμερα ο Ρομπ Μακέιρ κλήθηκε εξαιτίας της αντισυμβατικής συμπεριφοράς του της συμμετοχής σε μια παράνομη διαδήλωση το Σάββατο", αναφέρεται στην ιστοσελίδα.

Νωρίτερα η Βρετανία είχε ανακοινώσει ότι χθες ο βρετανός πρεσβευτής στο Ιράν συνελήφθη και κρατήθηκε για λίγο, κάτι το οποίο τα ιρανικά μμε έγραψαν ότι έγινε επειδή υποκινούσε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν συμμετείχα σε καμία διαδήλωση", έγραψε στο Twitter ο Μακέιρ. "Πήγα σε μια εκδήλωση η οποία είχε ανακοινωθεί ως ολονυκτία για τα θύματα της τραγωδίας (της πτήσης) #PS752" της Ukraine International Airlines που καταρρίφθηκε την Τετάρτη από τον ιρανικό στρατό "από λάθος", πρόσθεσε.

"Έφυγα από το σημείο πέντε λεπτά αφού ξεκίνησαν να ακούγονται συνθήματα" κατά των ιρανικών αρχών, εξήγησε.

Παράλληλα, έξω από την πρεσβεία της Βρετανίας στην Τεχεράνη μέλη της σκληροπυρηνικής πολιτοφυλακής Μπασίτζ διαδήλωσαν σήμερα ζητώντας το κλείσιμό της, μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Η διαδήλωση της πολιτοφυλακής αυτής, η οποία έχει διασυνδέσεις με την δύναμη ελίτ των Φρουρών της Επανάστασης, πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τη σύντομη κράτηση του βρετανού πρεσβευτή.

Το Λονδίνο και το Βερολίνο καταδικάζουν την σύλληψη του βρετανού πρεσβευτή στην Τεχεράνη

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ καταδίκασαν την σύλληψη του βρετανού πρεσβευτή στην Τεχεράνη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ένας εκπρόσωπος του γραφείου του Μπόρις Τζόνσον, η οποία εκδόθηκε έπειτα από την συνομιλία που είχαν σήμερα οι δύο ηγέτες.

"Για το Ιράν, συζήτησαν για την τραγική απώλεια των ζωών στο επιβατικό αεροσκάφος της Ukraine International Airlines. Καταδίκασαν την σύλληψη από τις ιρανικές αρχές του βρετανού πρεσβευτή στην Τεχεράνη (χαρακτηρίζοντάς την) παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης τα κοινά συμφέροντά μας στο να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο και επαναβεβαίωσαν την συνεχιζόμενη δέσμευσή τους στην διατήρηση της συμφωνίας JCPOA (για τα πυρηνικά)", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.

Σε "αποκλιμάκωση" καλούν οι Βρυξέλλες

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επέκρινε την Τεχεράνη μετά τη σύλληψη και τη σύντομη κράτηση χθες Σάββατο του Βρετανού πρεσβευτή στο Ιράν και ζήτησε να υπάρξει "αποκλιμάκωση", σε tweet του που ανήρτησε σήμερα."Πολύ ανήσυχος μετά την προσωρινή κράτηση του Βρετανού πρεσβευτή στο Ιράν. Ο σεβασμός στη Σύμβαση της Βιένης αποτελεί υποχρέωση. Η ΕΕ καλεί σε αποκλιμάκωση και στη δημιουργία χώρου για διπλωματία", έγραψε στο Twitter ο Μπορέλ.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν το Ιράν να ζητήσει συγγνώμη για τη σύλληψη

«Παραβιάζει τη Σύμβαση της Βιένης, την οποία το καθεστώς έχει καταπατήσει με κατάφωρο τρόπο επανειλημμένα. Ζητάμε από το καθεστώς να ζητήσει επισήμως συγγνώμη στη Βρετανία για την παραβίαση των δικαιωμάτων της και να σέβεται τα δικαιώματα όλων των διπλωματών», έγραψε στο Twitter Μόργκαν Όρταγκους εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Ιράν δεν ήθελε να σκοτώσει στρατιώτες των ΗΠΑ στο Ιράκ, δήλωσε στη Βουλή ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης

Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού του Ιράν, δήλωσε σήμερα, Κυριακή, στο Κοινοβούλιο πως σκοπός των πληγμάτων της 8ης Ιανουαρίου εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ δεν ήταν να «σκοτώσουν στρατιώτες του εχθρού».

«Ο σκοπός μας δεν ήταν αληθινά να σκοτώσουμε στρατιώτες του εχθρού, αυτό δεν ήταν σημαντικό», δήλωσε ο υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί στη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του ιρανικού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με αποσπάσματα βίντεο που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Οι υλικές καταστροφές (που προκλήθηκαν από τα πυραυλικά πυρά) ήταν γιατί θέλαμε να πούμε πως είμαστε τόσο ανώτεροι από τον εχθρό ώστε μπορούμε να πλήξουμε οποιοδήποτε σημείο επιλέγουμε εμείς», πρόσθεσε ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης.

Στις 8 Ιανουαρίου, πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον δύο βάσεων όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις στο δυτικό και βόρειο Ιράκ, σε αντίποινα για τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής των εξωτερικών επιχειρήσεων των Φρουρών, ο οποίος σκοτώθηκε από αμερικανική αεροπορική επιδρομή στις 3 Ιανουαρίου στη Βαγδάτη.

Τα πλήγματα δεν προκάλεσαν θύματα.

Ο στρατηγός Σαλαμί κλήθηκε να καταθέσει στο Κοινοβούλιο μετά την παραδοχή των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων χθες, Σάββατο, ότι «κατέρριψαν από λάθος» ένα ουκρανικό πολιτικό αεροσκάφος μερικές ώρες μόνο μετά τα πυρά των ιρανικών πυραύλων εναντίον βάσεων στο Ιράκ.

Οι 176 άνθρωποι που επέβαιναν στο Μπόινγκ 737 της Ukraine International Airlines το οποίο είχε μόλις απογειωθεί από την Τεχεράνη σκοτώθηκαν στην τραγωδία, για την οποία ο στρατηγός Αμιραλί Χατζιζαντέχ, επικεφαλής του αεροδιαστημικού τομέα των Φρουρών, ανέλαβε πλήρως την ευθύνη.

Το Ιράν κάλεσε ξένους ειδικούς, κυρίως από τον Καναδά (πολλοί πολίτες του οποίου επέβαιναν στο αεροσκάφος), τις Ηνωμένες Πολιτείες (τη χώρα όπου κατασκευάστηκε το αεροσκάφους), την Ουκρανία και τη Γαλλία (τη χώρα όπου κατασκευάστηκαν οι κινητήρες του αεροσκάφους), να συμμετάσχουν στην έρευνα.

«Δεν αγγίξαμε τίποτα», διαβεβαίωσε τους βουλευτές ο στρατηγός Σαλαμί, «δεν μετακινήσαμε τα συντρίμμια του αεροσκάφους, δεν τροποποιήσαμε τη σκηνή (το σημείο πρόσκρουσης του αεροσκάφους στο έδαφος), δεν μετακινήσαμε το σύστημα αεροπορικής άμυνας (απ΄όπου εκτοξεύθηκε ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροσκάφος), ούτε τροποποιήσαμε τις ενδείξεις των ραντάρ», είπε.

Ο Ανώτατος Ηγέτης Χαμενεΐ καλεί για καλύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής, επικρίνει τις ΗΠΑ

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε σήμερα, Κυριακή, σε αυξημένη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα την ευθύνη για τα οποία επέρριψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του.

«Η κατάσταση στην περιοχή είναι απρόσφορη λόγω... των Ηνωμένων Πολιτειών και των φίλων τους, και ο μοναδικός δρόμος να το αντιμετωπίσουμε αυτό είναι να βασιστούμε στη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής», δήλωσε ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ στον επισκεπτόμενο το Ιράν εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.

Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία καλούν το Ιράν να εμμείνει στην πυρηνική συμφωνία του 2015

Οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας κάλεσαν σήμερα σε κοινή ανακοίνωσή τους το Ιράν να επανέλθει στην πλήρη συμμόρφωση με την πυρηνική συμφωνία στην οποία κατέληξε το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις και να απόσχει από οποιαδήποτε περαιτέρω βία.

«Καλούμε το Ιράν να αποσύρει όλα τα μέτρα που δεν συνάδουν με τη συμφωνία και να επιστρέψει στην πλήρη συμμόρφωση», ανέφεραν οι ηγέτες στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Καλούμε το Ιράν να απόσχει από περαιτέρω βίαιες ενέργειες ή εξάπλωση∙ και παραμένουμε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διάλογο με το Ιράν σε αυτή τη βάση προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα στην περιοχή», προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία είναι οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν το 2015, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Ρωσία, τη συμφωνία, από την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ το 2018. Σε απάντηση η Τεχεράνη άρχισε από τον Ιούλιο του 2019 να υπαναχωρεί από δικές της δεσμεύσεις βάσει της συμφωνίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε πρόσφατα τους Ευρωπαίους να αποσυρθούν με τη σειρά τους από τη συμφωνία.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε στις 5 Ιανουαρίου ότι δεν αισθάνεται πλέον να δεσμεύεται από κανένα όριο «στον αριθμό των συσκευών φυγοκέντρησης» που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, από πυρά αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εντάσεις ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον.

Το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι υπογραμμίζουν στη δήλωσή τους, πως είναι διατεθειμένα να εργαστούν «υπέρ της αποκλιμάκωσης και της σταθερότητας στην περιοχή». Επαναβεβαιώνουν την ανάγκη της «απάντησης --μέσω της διπλωματίας και με σημαντικό τρόπο-- στις κοινές ανησυχίες όσον αφορά τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν στην περιοχή, περιλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με τα προγράμματα πυραύλων του».

«Οφείλουμε επίσης να ορίσουμε ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», υπογραμμίζουν.

Οι Ευρωπαίοι αναφέρονται στον ρόλο του «σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και της δύναμης Αλ-Κουντς» που είναι επιφορτισμένη με τις εξωτερικές επιχειρήσεις της Τεχεράνης, στα «πρόσφατα γεγονότα» που «κατέδειξαν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο του Ιράν στην περιοχή».

Τέλος, το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο αναφέρουν ότι «σημειώνουν την ανακοίνωση του Ιράν όσον αφορά τη συντριβή της πτήσης UIA PS752». Η Τεχεράνη παραδέχθηκε χθες ότι κατέρριψε κατά λάθος την περασμένη Τετάρτη το αεροσκάφος της ουκρανικής εταιρίας προκαλώντας τον θάνατο 176 ανθρώπων.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα