Τραγέλαφος στο υπουργείο Εξωτερικών

(Ανανεωμένο) Άνω - κάτω γίνεται και πάλι το υπουργείο Εξωτερικών. Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τα ελληνοτουρκικά και την Κύπρο, η ελληνική πρεσβεία στη μεγαλόνησο ουσιαστικά μένει ακέφαλη.

Ενώ δρομολογούνται, υπό συνθήκες πιέσεις, εξελίξεις στην επανέναρξη των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού, και τουρκικά ερευνητικά σκάφη και πλωτά γεωτρύπανα, συνοδεία πολεμικών πλοίων, έχουν κυκλώσει την Κύπρο, ακυρώνεται η τοποθέτηση

νέου πρέσβη στην ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία.

Ο μέχρι πρότινος εκεί πρέσβης, Ηλίας Φωτόπουλος, που κατά κοινή ομολογία θεωρείται καλός γνώστης των κυπριακών υποθέσεων και ικανός διπλωμάτης, ολοκλήρωσε την θητεία του. Κανονικά, η αντικατάστασή του είχε οριστεί για την 28η Οκτωβρίου 2019. Τη θέση του επρόκειτο να πάρει η πρέσβης της χώρας μας στην Αυστραλία, Αικατερίνη Ξαγοράρη. Εντελώς απροσδόκητα, όμως, η τοποθέτησή της στην Κύπρο ακυρώθηκε.

Το γεγονός προκάλεσε έντονα ερωτηματικά, με τις εκτιμήσεις και τις διαρροές να δίνουν και να παίρνουν. Και άλλες μεν να αποδίδουν την ακύρωση σε “κόντρες” ανάμεσα σε “κύκλους” του υπουργείου Εξωτερικών και του μεγάρου Μαξίμου, άλλες δε να κάνουν λόγο για την ανάγκη τοποθέτησης ενός πιο έμπειρου διπλωμάτη στην Κύπρο. Κατά πληροφορίες, νέος πρέσβης στην Κύπρο θα αναλάβει ο νυν πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Θεοχάρης Λαλάκος.

Επιπόλαιοι χειρισμοί

Ανεξαρτήτως ποιες είναι οι αιτίες της ακύρωσης της τοποθέτησης της νέας πρέσβεως μόλις την τελευταία στιγμή πριν την ανάληψη των καθηκόντων της, η αλλαγή της απόφασης που είχε λάβει η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών λίγους μήνες πριν για ένα νευραλγικής σημασίας πόστο, δείχνει άκρως ερασιτεχνικούς χειρισμούς.

Κάτι που με τη σειρά του γεννά εύλογες ανησυχίες στην κυπριακή πολιτική ηγεσία για τον επιπόλαιο τρόπο που αντιμετωπίζει η Αθήνα τις κυπριακές υποθέσεις και συνολικότερα για την “αποστασιοποίηση” που φοβάται η Λευκωσία ότι επιδεικνύει η Αθήνα στο Κυπριακό.

Μετά από αυτό το νέο φάλτσο, εύλογα προκύπτει το ερώτημα, το οποίο ανάμεσα στους άλλους θέτουν και Κύπριοι πολιτικοί: “Αν η Αθήνα δείχνει τέτοια επιπολαιότητα στα του οίκου της, στην πρεσβεία της, πως θα συμπεριφερθεί στα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος;”

Δεδομένου, πάντως, ότι το θερμόμετρο στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο ανεβαίνει, εξαιτίας της Άγκυρας που κλιμακώνει τις προβοκάτσιες της, η αποστολή νέου Έλληνα πρέσβη, ως είναι φυσικόν, επείγει. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, κανονικά η θητεία του Θ.Λαλάκου, στις ΗΠΑ, λήγει προς το τέλος του έτους. Άραγε, μέχρι τότε θα μείνει η πρεσβεία ακέφαλη;

Το υπουργείο Εξωτερικών επιβάλλεται να δώσει άμεσα λύσεις, όπως επίσης να διευκρινίσει ποιος (ή ποιοι) ευθύνεται για τον τραγέλαφο όχι μόνον στην Κύπρο, αλλά και σε άλλες πρεσβείες της χώρας μας.

Κλωτσιά προς τα πάνω

Την ίδια στιγμή, άκρως ενδιαφέρον είναι ότι για τη θέση του επικεφαλής στην - εξίσου νευραλγικής σημασίας - ελληνική πρεσβεία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και δεν διαψεύσθηκαν, προορίζεται η νυν προϊσταμένη του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Κανονικά, θα κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι της για να αναλάβει τα νέα καθήκοντά της τους επόμενους μήνες. Πάντως, και σε αυτή την περίπτωση άγνωστο παραμένει εάν και η πρεσβεία μας στις ΗΠΑ θα παραμείνει για κάποιο διάστημα ακέφαλη ή η αποχώρηση του σημερινού πρέσβη θα καλυφθεί αμέσως.

Ως γνωστόν, πλειάδα δημοσιευμάτων έφεραν τη διπλωματική σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι το πραγματικό “αφεντικό” στο υπουργείο Εξωτερικών. Η Α.Παπαδοπούλου εφέρετο ως ο “εγκέφαλος” των αποφάσεων για τις μετακινήσεις και “καρατομήσεις” διπλωματών (πρέσβεων, κ.λ.π.). Άραγε, είναι αυτή που φέρει την ευθύνη και για τη - ματαιωθείσα - μετακίνηση της πρέσβεως της χώρας μας από την Αυστραλία στην Κύπρο;

Μετά την “κλωτσιά προς τα πάνω” της Α.Παπαδοπούλου, εύλογα γεννάται το ερώτημα εάν θα υποβαθμιστεί το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών στον τυπικό ρόλο που είχε πάντα αυτή η υπηρεσία (με εξαίρεση την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), και εάν πράγματι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα αναλάβει εξολοκλήρου τα ηνία του υπουργείου ή όχι.

Διπλωματικό γραφείο Vs υπουργός

Ο Ν.Δένδιας, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, ακόμα μαθαίνει τα αντικείμενα του υπουργείου Εξωτερικών, δεδομένου ότι στο παρελθόν δεν είχε ξανασχοληθεί με τον συγκεκριμένο τομέα, εφέρετο, σύμφωνα με αρκετά δημοσιεύματα, να έχει παραγκωνιστεί από την Α.Παπαδοπούλου.

Να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, είχε προκαλέσει ιδιαίτερη - διόλου θετική - εντύπωση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός σύστησε πρώτη τη διπλωματική σύμβουλό του στους Ζάεφ και Δημητρόφ, και μετά τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Τα χειροφιλήματα της Α.Παπαδοπούλου που ακολούθησαν και με τους δυο διευκρινίστηκε ότι οφείλονταν σε παλιότερη γνωριμία που είχε μαζί τους, όταν υπηρετούσε στην ελληνική πρεσβεία στα Σκόπια.

Πάντως, ιδιαίτερα μεγάλο - πλην όμως, “εξωθεσμικό” - ρόλο στις υποθέσεις του υπουργείου φέρεται να παίζει η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ως γνωστόν, επίσης, δυο σημαντικοί τομείς της εξωτερικής πολιτικής, οι σχέσεις με τα Σκόπια και η Συμφωνία των Πρεσπών (!), καθώς και οι ευρωπαϊκές υποθέσεις, είναι αρμοδιότητας του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Διπλωματικοί κύκλοι, ωστόσο, θεωρούν ότι ειδικά ο πρώτος τομέας, λόγω της σοβαρότητάς του, θα έπρεπε να έχει ανατεθεί στον υπουργό. Ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι και στον χειρισμό αυτού του ζητήματος επιδεικνύεται προχειρότητα.

Μαξίμου Vs ΥΠΕΞ

Αρκετά τεταμένες λέγεται ότι ήταν οι σχέσεις της Α.Παπαδοπούλου και με τον σύμβουλο για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρώην δημοσιογράφο, Δημήτρη Μητρόπουλο. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, στο πρώτο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο, προ μηνών, οι δυο τους φέρονται να έστησαν… τρικούβερτο καυγά, τόσο που ακούστηκαν σε ολόκληρο το προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία.

Να σημειωθεί πως το 2015 αλλά και μετά, δια συνεχόμενων δημοσιευμάτων, ορισμένοι “κύκλοι” κατήγγειλαν τον υπουργό Εξωτερικών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Κοτζιά, ότι “στοχοποίησε” την Α.Παπαδοπούλου και την απομάκρυνε από το πόστο που είχε τότε ως εκπροσώπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατόπιν, πάντως, η ίδια κατέλαβε την - διόλου ευκαταφρόνητη, και κατά πληροφορίες, υψηλά αμοιβόμενη - θέση της εκπροσώπου της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν ότι βρέθηκε στο στόχαστρο της τότε κυβέρνησης, και κατά ασφαλείς πληροφορίες του ιδίου του μεγάρου Μαξίμου, διότι πρώτα ενημέρωνε στελέχη της παλιότερης κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τα τεκταινόμενα το “καυτό” 2015.

Με την ανάδειξη της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση, στις εκλογές του Ιουλίου 2019, ο Ν.Κοτζιάς κατήγγειλε τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών για πογκρόμ σε βάρος διπλωματών, οι οποίοι κατείχαν υψηλόβαθμα πόστα κατά την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ως γνωστόν, οι περισσότεροι από αυτούς με τους οποίους ο ίδιος είχε συνεργαστεί, απομακρύνθηκαν από τα πόστα που κατείχαν ή δεν πήραν τις μεταθέσεις που είχαν αποφασιστεί.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα