Τραγικός και διχαστικός στο διάγγελμά του ο Μητσοτάκης!

Ενώ ο κορονοϊός σαρώνει τη χώρα, ο πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα για τις ακατάλληλες ΜΕΘ και το διαλυμένο ΕΣΥ

Ενας τραγικός πρωθυπουργός, που ανακοίνωσε ως νέα μέτρα όσα απέρριπτε μόλις πριν από τέσσερις μέρες, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν έχει σαφή εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης, εμφανίστηκε χθες -για πολλοστή φορά μέσα στην πανδημία- ενώπιον του ελληνικού λαού, να ξαναδικαιολογηθεί, να μην αναλάβει

τις ευθύνες του για τα λάθη και τις παραλείψεις του, να πει ότι φταίνε όλοι οι άλλοι -οι ανεμβολίαστοι, οι παλαιοί εμβολιασμένοι που δεν κάνουν την τρίτη δόση, τα κόμματα που «εργαλειοποιούν» την πανδημία για κομματικά οφέλη, «οι τσαρλατάνοι που εμπορεύονται την άγνοια»-, ενώ ο ίδιος και η κυβέρνησή του τα κάνουν όλα σωστά και άρτια. Ο κ. Μητσοτάκης:

• Δεν βρήκε τίποτα να πει για τις τραγικές ελλείψεις του ΕΣΥ, για τους ασθενείς που χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, δεν είπε τίποτα για τις αυτοσχέδιες ΜΕΘ, για τα δεκάδες ράντσα στους διαδρόμους των νοσοκομείων με ασθενείς Covid, για τις ΜΕΘ που δεν έχουν ιατρικονοσηλευτικό προσωπικό να λειτουργήσουν, όπως οι ίδιοι οι υπουργοί του έχουν παραδεχθεί (π.χ. η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κυρία Γκάγκα).

• Μίλησε για «άρτια» εκστρατεία εμβολιασμού παρότι με όσα είπε αναγνώρισε ουσιαστικά ότι το πρόγραμμα «Ελευθερία» απέτυχε. Επίσης εξήγγειλε κάλυψη των κενών θέσεων των υγειονομικών που είναι σε αναστολή, αλλά δεν ανέφερε τίποτα για μόνιμες προσλήψεις.

• Ακόμα και σε ένα τέτοιο «διάγγελμα» αυτοαποθεώθηκε για την οικονομία, καθώς, όπως είπε, με τον μη περιορισμό της οικονομικής δράσης «η χώρα πέτυχε την τρίτη υψηλότερη ευρωπαϊκή επίδοση στην ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας, με τη δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας».

Ο πρωθυπουργός όχι μόνο απέφυγε, όπως συνηθίζει, την αυτοκριτική, αλλά δικαιολογήθηκε για παλιότερες βιαστικές και αποτυχημένες προβλέψεις του, π.χ. ότι «είμαστε στον επίλογο της πανδημίας» ή ότι «διανύουμε το τελευταίο μίλι» στην εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα που, όπως είπε, «επιβράδυνε τον επίλογο του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο». Υποστήριξε ότι μόνο το εμβόλιο εγγυάται τη νίκη και μας θωρακίζει, ενώ επικαλέστηκε ξένες χώρες με μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμένων από εμάς, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες, π.χ. η Πορτογαλία ή η Δανία, στις οποίες, όπως είπε, παρότι τα κρούσματα αυξάνονται, ούτε οι ΜΕΘ γεμίζουν ασθενείς ούτε οι απώλειες είναι μεγάλες.

Με αυτό ως επιχείρημα κάλεσε όλους τους μεγαλύτερους σε ηλικία να κάνουν την πρώτη δόση και όλους τους ήδη εμβολιασμένους να κάνουν την τρίτη. Αρνούμενος να αναλάβει τις ευθύνες του, είπε ότι για την τραγική κατάσταση στις ΜΕΘ φταίνε οι ανεμβολίαστοι. «Σχεδόν εννέα στους δέκα ασθενείς που δοκιμάζονται αυτή την ώρα στις ΜΕΘ μας είναι ανεμβολίαστοι. Πρόκειται, λοιπόν, πράγματι για πανδημία ανεμβολίαστων» είπε. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πέντε νέα μέτρα για το επόμενο δίμηνο, τα οποία, και τα πέντε, στόχο έχουν την αύξηση των εμβολιασμένων, ενώ έκλεισε με το σύνθημα «εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε!».

Συγκεκριμένα:

• Από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες (σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα). Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Πρόκειται για το γνωστό ως «lockdown των ανεμβολίαστων», το οποίο ο ίδιος μόλις πριν από τρεις μέρες σε συνέντευξή του στο κανάλι ITV στο Λονδίνο είχε απορρίψει.

Όσον αφορά τις εκκλησίες, οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ, όπως προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, την οποία καλούνται να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία. Πρόκειται για ένα μέτρο που ο ίδιος είχε απορρίψει πριν από τρεις εβδομάδες, ενώ οι υπουργοί του έλεγαν ότι δεν μπορεί η Πολιτεία να ελέγχει τους πιστούς στις εκκλησίες.

• Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Θα δοθεί ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την τρίτη δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. (Είναι κι αυτό ένα μέτρο που απέρριπτε η κυβέρνηση πριν από λίγες μέρες…)

• Στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

• Εντατικοί έλεγχοι με τη συμμετοχή κράτους, Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων αλλά και των επιμέρους επαγγελματικών ενώσεων.

• Ενίσχυση του ΕΣΥ με αξιοποίηση ιδιωτικών ΜΕΘ, επιτάξεις ιδιωτών γιατρών, προσλήψεων στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.

Πηγή: dimokratia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα