Τρισέ: Η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία, αν η ίδια και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα για τη μείωση του χρέους, εξέφρασε σήμερα ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Ερωτηθείς από τη γαλλική εφημερίδα L’ Express, αν μπορεί η Ελλάδα

να αποφύγει το σενάριο της χρεοκοπίας, ο κ. Τρισέ είπε: «Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα και αυτές που ανέλαβαν οι ευρωπαϊκές χώρες την 21η Ιουλίου θα πρέπει να αποτρέψουν το σενάριο που αναφέρατε, και πάντα προειδοποιούσαμε τις κυβερνήσεις ενάντια σε αυτό».

Ο κ. Τρισέ ξεκαθάρισε πάντως ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο προκειμένου να ξεπεράσει τα προβλήματα. «Είναι απαραίτητη μια πολύ μεγάλη προσαρμογή στην Ελλάδα για να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος», είπε.

Αναφερόμενος στον ρόλο της ΕΚΤ, είπε ότι ήδη έχει κάνει πολλά για να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά δεν μπορεί και δεν πρέπει να δράσει υποκαθιστώντας τις κυβερνήσεις.

O Έβαλντ Νοβότνι, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υποστήριξε από την πλευρά του ότι μία μεμονωμένη χρεοκοπία κράτους-μέλους της ευρωζώνης, τη στιγμή που δεν υπάρχει ακόμα μόνιμος μηχανισμός διάσωσης, θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη.

Δήλωσε ακόμα ότι δεν πρέπει να υπάρχει φόβος για αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, καθώς αναμένεται ξεκάθαρη επιβράδυνση κάτω από το 2% στο δεύτερο εξάμηνο του 2012. Ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του ότι υπάρχει κίνδυνος για μία μακρά περίοδο αδύναμης ανάπτυξης.

«Αυτό που πρέπει κανείς να φοβάται είναι η πραγματική οικονομία… Υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουμε σε μία σχετικά μακρά περίοδο πιο αδύναμης ανάπτυξης, καθώς η δυναμική των εξαγωγών μειώνεται και ταυτόχρονα βλέπουμε αδύναμη εσωτερική ζήτηση λόγω της εξυγίανσης των δημοσιονομικών».

Γιούνκερ: Υπό προϋποθέσεις η καταβολή της έκτης δόσης

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποιεί ότι η επόμενη δόση για την Ελλάδα δεν θα καταβληθεί, εάν η τρόικα διαπιστώσει στην έκθεσή της πλήρη αποτυχία της χώρας στην επίτευξη των στόχων της.

Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει πολύ εντατική συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Επιπλέον, πρότεινε σχέδιο 10 σημείων για την επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, που περιλαμβάνει την αυτόματη επιβολή κυρώσεων για τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη, την επέκταση της δικαιοδοσίας της Κομισιόν καθώς και μέρισμα για τους φορολογουμένους που διασώζουν τράπεζες.

Όπως είπε, «δεν μπορούμε απλά να τους δώσουμε χρήματα, χρειάζεται να διασφαλίσουμε, αυτοί που παρέχουν κεφάλαια υπό οποιαδήποτε μορφή να εκπροσωπούνται και στα όργανα λήψης αποφάσεων -στο εποπτικό συμβούλιο, στο διοικητικό συμβούλιο, στη διοίκηση- και ότι συμμετέχουμε στα κέρδη».

Παράλληλα, επέκρινε τον πολλαπλασιασμό των διμερών πρωτοβουλιών της Γερμανίας και της Γαλλίας, το 70% εκ των οποίων δ

Keywords
Τυχαία Θέματα