Τρίζει Επικίνδυνα η Τουρκία
Η προχθεσινή δραματική κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να ανεβάσει τα επιτόκια δανεισμού από το 7,75% στο 12,5% έγινε σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στην ραγδαία κατάρρευση της τουρκικής λίρας, η οποία μέσα σε ένα μόλις χρόνο έχει χάσει 10% έναντι του δολαρίου. Όπως μια σειρά άλλες πολυδιαφημισμένες αναδυόμενες οικονομίες η Τουρκία έχει δει μια διαφυγή μεσοπρόθεσμων επενδύσεων να χάνονται. Η Άγκυρα στηρίζονταν πάρα πολύ σε αυτού του είδους τις επενδύσεις για να καλύψει το έλλειμμα
Μέχρι πρόσφατα την Τουρκία βοηθούσε σημαντικά σε αυτή την προσπάθεια με μεγάλη εισροή κεφαλιών από το εξωτερικό, η πολιτική νομισματικής επέκτασης που ακολουθούσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η απόφαση των ΗΠΑ να αρχίσουν να αποσύρουν σταδιακά αυτή την πολιτική έχει περιορίσει σημαντικά την πρόσβαση της Άγκυρας σε φθηνά κεφάλαια, με αποτέλεσμα η Τουρκία να κάνει ότι είναι δυνατόν για να σταθεροποιήσει τη λίρα, γνωρίζοντας παρόλα αυτά ότι τα μέτρα που παίρνει δεν θα έχουν αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.
Ένας λόγος για αυτό είναι ότι την οικονομική κρίση επιβαρύνει σημαντικά η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση η οποία αναμένεται να ενταθεί όσο πλησιάζουμε στις εκλογές του Μαρτίου, των Προεδρικών εκλογών του Αυγούστου και των βουλευτικών εκλογών του 2015.
Οι ξένοι επενδυτές είχαν εκνευριστεί με την τουρκική κυβέρνηση και την ανορθόδοξη μέθοδο που εφάρμοζε για να υπερασπίσει τη λίρα. Τα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν τον ωθούν στο να μη θέλει να εφαρμόσει μέτρα που θα φρενάρουν την οικονομία και σαν αποτέλεσμα θα πλήξουν πολιτικά το κόμμα του και τον ίδιο στις εκλογές.
Πριν τη δραματική απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας για την αύξηση των επιτοκίων ο Πρωθυπουργός δημόσια την καλούσε να μην υποκύψει στο λόμπυ των επιτοκίων το οποίο προσπαθούσε όπως είπε, να υποσκάψει των ανάπτυξη της Τουρκίας. Από το ξεκίνημα των αναταραχών στο πάρκο Γκεζί το 2013 ο Ερντογάν κατηγορούσε το συγκεκριμένο λόμπυ ότι υποκινούσε τις διαδηλώσεις για να ανατρέψει την κυβέρνησή του.
Η καχυποψία του Ερντογάν απέναντι στα υψηλά επιτόκια πηγάζει από την εποχή της ανατροπής από το στρατό της ισλαμικής κυβέρνησης του κόμματος της Ευημερίας το 1997. Τότε ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και είχε καταδικαστεί σε δέκα μήνες φυλακή για την απαγγελία ενός ποιήματος που ασκούσε κριτική στο στρατό. Η εποχή εκείνη ήταν ταραχώδης και για την τουρκική οικονομία με διψήφια νούμερα πληθωρισμού και ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια εξωτερικού δανεισμού για την κάλυψη του ελλείμματος του προυπολογισμού. Τότε η παραδοσιακή πολιτική ελίτ της Τουρκίας που είχε στην ιδιοκτησία της τις τράπεζες κατηγορήθηκε για κερδοσκοπία κατά τη διάρκεια της κρίσης, οπότε έκανε τον Ερντογάν να θέλει πεισματικά την εξάλειψη του ελλείμματος και τη δημιουργία μιας νέας οικονομικής ελίτ, μόλις κατέλαβε την εξουσία το 2002.
Η αντίθεσή του στην πολιτική των υψηλών επιτοκίων αποτελεί προσπάθεια του τούρκου Πρωθυπουργού να προειδοποιήσει εναντίον μιας επανάληψης του παρελθόντος.
Δυστυχώς για αυτόν η νέα οικονομική ελίτ που στήριξε βρίσκεται στο κέντρο των σκανδάλων διαφθοράς που ερευνά η δικαιοσύνη με αποτέλεσμα να απειλείται η ίδια η πολιτική του παρακαταθήκη και το πολιτικό του μέλλον.
Το κίνημα του Ιμάμη Γκιουλέν, που ελέγχει σημαντικό μέρος τον τουρκικών ΜΜΕ, της δικαιοσύνης και της αστυνομίας, αλλά και μέρος κυβερνητικών αξιωματούχων, έχει βάλει στόχο τη σημαντική μείωση της πολιτικής δύναμης του Ταγίπ Ερντογάν στις επερχόμενες εκλογές.
Όλο αυτό το σκηνικό δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση πολιτικά και οικονομικά, με αποτέλεσμα η γείτονα χώρα να τρίζει επικίνδυνα κάτι που θα αποτελέσει δυσμενή εξέλιξη και για τη χώρα μας σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.
Η Ελλάδα σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, έχει συμφέρον να υπάρχει πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Τουρκία. Οτιδήποτε άλλο ενέχει τον κίνδυνο να πλήξει τη σκληρή και επίπονη προσπάθεια της χώρας μας να εξέλθει από τη δεινή οικονομική κρίση.
Τόμας Τζέφερσον
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Διεθνης Εκθεση Outdoor Expo 2014 στο MEC
- Ασπασία, Άργος: ποια είναι η κατάστασή της υγείας της 17χρονης
- ΒΙΝΤΕΟ-«Άνοιξε» η γη στην Κεφαλονιά
- Σε ποια χώρα της Ευρώπης ο κατώτατος μισθός είναι 369 και σε ποια 1.874 ευρώ
- Τρίζει Επικίνδυνα η Τουρκία
- Η άγνωστη οικογενειακή τραγωδία του Νίκου Κούρκουλου
- Κατασχετηρια ελαβαν 30.000 δανειοληπτες...
- ΤΩΡΑ-ΦΩΤΟ: Τροχαίο ατύχημα στον Σκαραμαγκά
- 4 πηγές για καλή μουσική για διάβασμα
- Καλούμαστε να πληρώσουμε πέντε φόρους έως την Παρασκευή!...(σσ θυμηθειτε την συγκυβέρνηση-κλεφτη στις εκλογές...)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- Τρίζει Επικίνδυνα η Τουρκία
- Έτοιμος να σπάσει τα κοντέρ ο Μήτρογλου
- Σάλος για την Καρα(ς)τόμηση του Αλέξη Τσίπρα
- Συνελήφθη ο Πηλαδάκης για χρέη προς το Δημόσιο
- Και ο βαστάζος της Ζωής στα επεισόδια στο γραφείο Βαρβιτσιώτη!
- ΣΥΡΙΖΑ: κροκοδείλια δάκρυα για το Φαρμακονήσι με μπλουζάκια με κροκοδείλους!!!
- Σαμαράς στην ΚΟ: «Θα βγούμε από τη μάχη νικητές, όπως αρμόζει στους Έλληνες»
- Νίκος Δήμου: διαφωτίζοντας σκοταδιστικά
- “Εμπρός της Γης οι βολεμένοι, της μάσας σκλάβοι εμπρός εμπρός”
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Καλούμαστε να πληρώσουμε πέντε φόρους έως την Παρασκευή!...(σσ θυμηθειτε την συγκυβέρνηση-κλεφτη στις εκλογές...)
- Πόσοι χρησιμοποιούν το Facebook
- Καπερνάρος: Ο πρωθυπουργός για δεύτερη φορά δεν απαντά σε επίκαιρη ερώτηση για το «κούρεμα»
- Πιστολέρο πυροβόλησε τα... αχαμνά του
- Θέλουμε να είμαστε δικοί Σου Κύριε!
- Εκκενώθηκε το νοσοκομείο Ληξουρίου -Επιδεινώθηκαν τα στατικά προβλήματα από το σεισμό
- Βαρβιτσιώτης για εισβολή στο γραφείο του: Πράξεις που δεν έχουν σχέση με τη Δημοκρατία