Τσίπρας: Ανάγκη να υπάρξει συνεργασία και συνανάπτυξη στα Βαλκάνια

Η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής-Δυτικών Βαλκανίων που θα γίνει στη Σόφια 16-17 Μαΐου ξεκίνησε από την τετραμερή συνεργασία Ελλάδας-Ρουμανίας-Βουλγαρίας και Σερβίας, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, που έγιναν μετά την ολοκλήρωση της τετραμερούς συνάντησης κορυφής στο Βουκουρέστι. Όπως

είπε ο κ. Τσίπρας, η Σύνοδος Κορυφής της Σόφιας, ξαναπιάνει το νήμα της «ατζέντας της Θεσσαλονίκης» για την ευρωπαϊκή προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, που είχε τεθεί στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης το 2003. Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία και συνανάπτυξη στα Βαλκάνια, μια περιοχή που έχει δοκιμαστεί από Εθνικισμούς, αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις και πολέμους, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες, να είμαστε εμείς που θα καθορίζουμε τις εξελίξεις, χωρίς τις παρεμβάσεις τρίτων.

«Στη Θεσσαλονίκη η επόμενη τετραμερής Σύνοδος Κορυφής»

«H τετραμερής σύνοδος μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας θεσμοθετείται σταδιακά ως ένα σημαντικό διπλωματικό πλαίσιο συνεργασίας στα Βαλκάνια που προάγει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την συνανάπτυξη και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», δήλωσε μετά την τετραμερή σύνοδο στο Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας

«Η περιοχή μας διανύει μια περίοδο με πολλαπλές προκλήσεις αλλά και σημαντικές ευκαιρίες. Οι πρωτοβουλίες μας προσανατολίζονται προς την συνεργασία και τον συντονισμό, μεταξύ των χωρών μας, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», ανέφερε ο πρωθυπουργός και ανήγγειλε πως η επόμενη σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη περί τα τέλη του Ιούνη με την συμμετοχή των υπουργών Μεταφορών και Υποδομών.

Ως μία πρωτοβουλία με ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς έχει ως στόχο τη συνεργασία, την ανάπτυξη και ειρήνη στη περιοχή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την τετραμερή συνάντηση των Βαλκανίων, «μια περιοχή που έχει δοκιμαστεί από εθνικισμούς, αντιπαραθέσεις, πολέμους, συγκρούσεις», αλλά ταυτόχρονα, μια περιοχή που έχει πολλές δυνατότητες.

Όπως είπε, «εμείς βρισκόμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες». Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό που θεσμοθετείται η τετραμερής συνεργασία που έχει στόχο οι βαλκανικές χώρες να καθορίζουν τις εξελίξεις στην περιοχή με βάση τις προτεραιότητες των λαών «και όχι με βάση τις στοχεύσεις και τις ατζέντες τρίτων».

Όπως είίπε ο πρωθυπουργός, στόχος είναι τα Βαλκάνια της εξωστρέφειας, σε μία εποχή δύσκολη, της παγκοσμιοποίησης. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να αδράξουμε τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι το όραμα της συνεργασίας και της συνανάπτυξης των βαλκανικών χωρων δεν είναι καινούργιο. Είναι παλιό που έχει δοκιμαστεί πολλές φορές στην ιστορία, όπως είπε. Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι, όχι μόνο παραμένει, αλλά είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη συμφωνία του με την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να οικοδομήσουμε ένα ευρωπαϊκό όραμα «πάντα με την αιρεσιμότητα των κριτηρίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση» για μεταρρυθμίσεις και διασφάλιση της καλής γειτονίας. Υπενθύμισε δε, ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει στηρίξει αυτή την προοπτική. «Υπό αυτή την έννοια έχει αξία ότι ξαναπιάνουμε το νήμα της ατζέντας της Συνόδου της Θεσσαλονίκης του 2003, στη Σόφια, σε λίγες μέρες, στις 16 και 17 Μαΐου στη σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων» είπε.

Αναφερόμενος στην διασυνδεσιμότητα των Βαλκανίων, σιδηροδρομική, οδική, ψηφιακή, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας σημείωσε την διασύνδεση των λιμανιών της βόρειας θάλασσας και του Δούναβη, ως σημαντικά στοιχεία των συγκεκριμένων πρότζεκτς, όπως και την σιδηροδρομική διασύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη, Σόφια και Βουκουρέστι, που θα αυξήσει και τις τουριστικές ροές και αντίστροφα, την διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι, τονίζοντας ότι είναι έργα που μπορούν να δώσουν πνοή και να αναδείξουν τη συνεργασία των χωρών. Πρόσθεσε δε, ότι θα εξοικονομηθούν κονδύλια και από την ΕΕ και από άλλους επενδυτές, αλλά και πρωτοβουλίες, όπως η «16συν1» την οποία η Ελλάδα προτίθεται να αγκαλιάσει πιο στενά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα