Τσίπρας-ΕΕ: Στον δρόμο που χάραξε η... Ρωσία!

Την πρώτη «βόμβα» της έριξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη ημέρα της θητείας της, απορρίπτοντας μια κοινή δήλωση της ΕΕ για τη Ρωσία. Όπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου την Τρίτη (27 Ιανουαρίου): «Η προαναφερθείσα δήλωση κυκλοφόρησε χωρίς την προβλεπόμενη διαδικασία για να εξασφαλίσει τη συναίνεση από τα κράτη μέλη και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλίζεται η συναίνεση της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα δεν συναινεί σε αυτή την κατάσταση».

Πρόσθεσε επίσης ότι ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την «δυσαρέσκειά» του με ένα τηλεφώνημα στην επικεφαλής εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι. Η δήλωση της ΕΕ για τη Ρωσία, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη το πρωί, ισχυρίζεται ότι και οι 28 ηγέτες συμφώνησαν πως η Ρωσία φέρει την «ευθύνη» για την επίθεση με ρουκέτα στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη, κατά την οποία σκοτώθηκαν 30 άνθρωποι. Κάλεσε επίσης τους υπουργούς Εξωτερικών να «εξετάσουν κάθε κατάλληλη δράση» και περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία.

Η δήλωση συντάχθηκε από τον επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, το βράδυ της Δευτέρας. Πηγές από το περιβάλλον του λένε πως τηλεφώνησε στον Τσίπρα και πως ήρθε σε επαφή με όλους τους αρμόδιους της ΕΕ που ασχολούνται με ευρωπαϊκά θέματα. Αναφέρουν επίσης ότι κανείς στην ελληνική πλευρά δεν εξέφρασε αντιρρήσεις, μέχρι τη Δευτέρα το πρωί. Στη συνέχεια, πρότειναν να προστεθεί μια υποσημείωση στην ανακοίνωση, αλλά «καθώς η Ελλάδα δεν ήθελε μια τέτοια υποσημείωση, ήταν σαφές για μας ότι θα μπορούσαμε να δημοσιεύσουμε τη δήλωση όπως συμφωνήθηκε το βράδυ».

Από την πλευρά της, η ελληνική πρεσβεία στην ΕΕ υποβάθμισε το φιάσκο, αποδίδοντάς του στη σύγχυση που συνδέεται με τη μεταβίβαση της εξουσίας στην Αθήνα. Αλλά ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι η Ελλάδα είχε προσπαθήσει να εξαιρεθεί από την γραμμή που κατηγορεί τη Ρωσία για τη δολοφονία της Μαριούπολης. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι και η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το ανακοινωθέν, χωρίς όμως επιτυχία.

Εν τω μεταξύ, ένας υπάλληλος του Συμβουλίου της ΕΕ δήλωσε ότι ανάλογη κατάσταση - μια αναδρομική απάρνηση της γραμμής της ΕΕ – «δεν έχει ξανασυμβεί». «Υποθέτω ότι αυτό σημαίνει ότι πλέον είναι μια δήλωση από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αντί των 28 της ΕΕ και θα πρέπει να προσθέσουμε την υποσημείωση», είπε. «Αλλά δεν είναι ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο ούτως ή άλλως, έτσι ώστε να ακυρωθεί».

Νωρίτερα, ο Τσίπρας προκάλεσε έντονα σχόλια για τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρέσβη στην Ελλάδα τη Δευτέρα, λίγες ώρες μετά από την ορκωμοσία του. Ο διπλωμάτης του παρέδωσε ένα τηλεγράφημα από τον ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι ο Πούτιν «είναι πεπεισμένος ότι η Ρωσία και η Ελλάδα θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν την παραδοσιακά εποικοδομητική συνεργασία τους σε όλους τους τομείς».

Θα μπορούσε να είναι μια συνηθισμένη συνάντηση. Όμως, η «βόμβα» Τσίπρα στην ΕΕ και η ρωσική συνάντηση έρχονται στο πλαίσιο της ιστορίας των φιλορωσικών αισθημάτων του Τσίπρα. Τον περασμένο Μάιο επισκέφθηκε τη Μόσχα και συναντήθηκε με Ρώσους βουλευτές και συνεργάτες του Πούτιν. Εκείνη την εποχή, επίσης, εξέφρασε την υποστήριξή του για το «δημοψήφισμα» της Κριμαίας για ανεξαρτησία. Είπε ότι η ΕΕ κάνει ανοησία με την επιβολή κυρώσεων και κατήγγειλε ότι η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση στο Κίεβο περιέχει «νεοναζί». Οι ευρωβουλευτές του έχουν επίσης καταψηφίσει σχεδόν κάθε επικριτική προς τη Ρωσία πράξη ή ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κατάλογος περιλαμβάνει την επικύρωση του συμφώνου σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, την κριτική στην καταστολή της ΜΚΟ Memorial από τη Ρωσία και την κριτική στην προσάρτηση της Κριμαίας.

https://euobserver.com/foreign/127393

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα