Τσίπρας: Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για οριοθέτηση των ΑΟΖ το συντομότερο δυνατό

Να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία ως προς την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, ξεπερνώντας τις όποιες τεχνικές δυσκολίες, συμφώνησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

"Είχαμε

την ευκαιρία με τον πρόεδρο, Σίσι, στη διμερή μας συνάντηση, να κουβεντιάσουμε περαιτέρω, καθώς και οι δύο αντιλαμβανόμαστε τη μεγάλη σημασία που έχει η οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ των χωρών μας, και συμφωνήσαμε να βρούμε τον τρόπο να παρακάμψουμε τις όποιες τεχνικές δυσκολίες και να συμφωνήσουμε να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία για το ζήτημα αυτό", ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 6ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, ο πρωθυπουργός επισήμανε τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως περιφερειακό ευρωπαϊκό πυλώνα σταθερότητας και τον ρόλο της Αιγύπτου, για όλη την περιοχή.

Στηρίζουμε την Κύπρο στην αξιοποίηση της ΑΟΖ έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας. "Εκφράσαμε σαφώς τη στήριξή μας στην Κύπρο, στην προσπάθειά της να αξιοποιήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της, έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας και τονίσαμε τη σημασία που έχει η εξόρυξη αυτή για όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους" επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ως προς την επιλογή της Κρήτης για της εργασίες της τριμερούς, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχει έναν ισχυρό συμβολισμό, όχι μόνο γιατί βρίσκεται κοντά και στις τρεις χώρες, αλλά γιατί αποτελεί εδώ και χιλιετηρίδες σταυροδρόμι των πολιτισμών μας και γενικότερα πολιτιστικό και οικονομικό σταυροδρόμι της Μεσογείου, με υψηλή γεωστρατηγική αξία διαχρονικά και στις μέρες μας, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων των ηγετών των τριών χωρών.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η Κρήτη μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναφερόμενος στον κομβικό ρόλο της Αιγύπτου δήλωσε: "Είναι σαφές ότι λύσεις στο Παλαιστινιακό και στη Λιβύη δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την Αίγυπτο. Ισορροπία στη Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και στη Δυτική Αφρική δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Αίγυπτο. Αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και έλεγχος των προσφυγικών ροών από την Αφρική δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την Αίγυπτο".

"Η σταθερότητα και η ανάπτυξη των χωρών της περιοχής και η συνεργασία μεταξύ των χωρών προέλευσης-διέλευσης και προορισμού έχουν κεντρική σημασία για να αντιμετωπισθεί επιτυχώς η πρόκληση του προσφυγικού-μεταναστευτικού" ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε τη συμβολή της Αιγύπτου σε αυτό το ζήτημα, σημειώνοντας ότι είναι "εξαιρετικά σημαντική" και γι' αυτό η Ελλάδα στηρίζει απόλυτα τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου στην Αίγυπτο, τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, τόνισε πως είναι απαραίτητο να ανοίξει η συζήτηση και για μία στρατηγική σχέση ΕΕ-Αιγύπτου, που θα περιλαμβάνει τη στήριξη της χώρας σε σειρά μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η 6η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στην Ελούντα της Κρήτης έχει μία ξεχωριστή σημασία στην πορεία της περαιτέρω ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας των τριών χωρών.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, για τον καλύτερο συντονισμό αποφασίστηκε η δημιουργία μίας μόνιμης Γραμματείας της Τριμερούς Συνεργασίας με έδρα την Κύπρο.

Στο τέλος της δήλωση του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι Πρόεδροι της Κύπρου και της Αιγύπτου θα ήθελαν να μείνουν και άλλο στην Κρήτη για να θαυμάσουν τις ομορφιές της και σημείωσε πως ίσως τους δοθεί μία άλλη φορά αυτή η ευκαιρία. "Η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει ένα μόνιμο πεδίο συνάντησης στον ελλαδικό χώρο εξαιτίας της συμβολικής σημασίας αλλά και της ομορφιάς της. Ένα μόνιμο σημείο συνάντησης αυτής της τριμερούς συνεργασίας μας που εμβαθύνεται, προχωρά και αποτελεί και πιλότο -θα έλεγα- και για άλλες τέτοιου είδους συνεργασίες με στόχο τη συνανάπτυξη, τη συνεργασία και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Οι συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφηκαν

"Κοινή Δήλωση" της 6ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου υιοθέτησαν οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Επιπλέον, υπογράφηκαν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας, μετά τις τριμερείς διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών των τριών χωρών.

Οι συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφηκαν μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου, Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου:

- Διμερής Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδας-Αιγύπτου.

- Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Εκπαίδευσης.

- Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας.

- Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας με αντικείμενο την Τεχνική Συνεργασία Τελωνείων.

- Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Φορέων Προώθησης Επενδύσεων (Enterprise Greece με αντίστοιχους φορείς Κύπρου-Αιγύπτου).

- Επιστολή Προθέσεων μεταξύ Egyptian Countryside Development Company ECDC και GKI Group of Companies (από Κύπρο) για συνεργασία στον Γεωργικό Τομέα.

Σίσι: Οχυρό απέναντι στις προκλήσεις η τριμερής συνεργασία

"Οι σχέσεις συνεργασίας των τριών χωρών μας θα είναι πάντα ένα οχυρό έναντι των αυξανόμενων προκλήσεων, επικεφαλής των οποίων είναι ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία που προσπαθούν να εξαπλωθούν εξ' ονόματος της θρησκείας, είτε για κατακρήμνιση του θεσμού του κράτους, είτε για την κατακρήμνιση των κοινωνιών", τόνισε ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της 6ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Επίσης, ανέφερε, ότι οι ηγέτες των τριών χωρών συζήτησαν για τη λαθραία μετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα και σημείωσε πως η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών είναι η μοναδική λύση των προβλημάτων στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Αναστασιάδης: Νέα προοπτική για την ενδυνάμωση των εξαίρετων και ισχυρών σχέσεων των τριών χωρών

"Η σημερινή συνάντηση δεν είναι παρά το αποτέλεσμα μίας γόνιμης συνεργασίας και βεβαίως απόρροια των προηγούμενων πέντε Συνόδων Κορυφής και σηματοδοτεί μία νέα προοπτική για περαιτέρω ενδυνάμωση των ήδη εξαίρετων σχέσεων και ισχυρών δεσμών φιλίας των τριών χωρών", ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 6ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε στην Ελούντα της Κρήτης.

"Η Κοινή Διακήρυξη αποτελεί ένα ακόμα καθοριστικό βήμα στην υλοποίηση του οράματος και των προτεραιοτήτων του τριμερούς μηχανισμού, που έχει παρουσιάσει ήδη απτά αποτελέσματα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, πάντα προς όφελος των λαών των τριών χωρών", τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Πηγή: capital.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα