Τσίπρας: Το πρόβλημά σας δεν είναι η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ

Με απολογισμό για το πώς εξελίχθηκε το Μακεδονικό ζήτημα στη χώρα τα τελευταία χρόνια και αναλυτική εξιστόρηση των πεπραγμένων των ελληνικών κυβερνήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μέσω επιθέσεων στην αντιπολίτευση και τη Ν.Δ , υποστήριξε ότι η Κυβέρνησή του, έφερε την καλύτερη δυνατή Συμφωνία με τους βόρειους γείτονες.

Επέμεινε

ότι στη διαπραγμάτευση δεν τηρήθηκε μόνον η εθνική γραμμή του 2007 περί "σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes", αλλά πέτυχε και την απαλοιφή των αλυτρωτικών όρων από το Σύνταγμα της πΓΔΜ.

"Η ψυχή μας δεν είναι το όνομά μας. Η ιστορία μας είναι η ψυχή μας", είπε και ισχυρίστηκε ότι τελειώνουμε μια και καλή με τον αλυτρωτισμό ενώ επιστρέφεται και η ιστορία της Μακεδονίας στον τόπο της , που επί χρόνια είχε καπηλευτεί ευρισκόμενος σε εθνικιστικό παροξυσμό, ο Γκρουέφσκι.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, οι αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κυβέρνησαν την χώρα από το 1990 και μετά , όπως είπε είναι "στάση πολιτικής Υποκρισίας". Και τούτο, διότι κατά τον ίδιο πάντα, το πρόβλημα της αντιπολίτευσης "δεν είναι η Συμφωνία. Το πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα είμαι εγώ".

Παράλληλα πάντως, ως προς την ουσία της Συμφωνίας των Πρεσπών, επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά και στον Κ. Μητσοτάκη, αφήνοντας αιχμές και για την Φώφη Γεννηματά. Προσωπικά επιτέθηκε και στον Δημήτρη Αβραμόπουλο λέγοντας πως "άλλα πάει και υπογράφει στο κολλέγιο των Επιτρόπων και άλλα έρχεται και λέει εδώ".

Αντιθέτως, εξήρε τη στάση του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τις θέσεις του στο Μακεδονικό.

Από τα πυρά του κ. Τσίπρα δεν διέλαθε ούτε το ΚΚΕ το οποίο κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες του.

Σταχυολογώντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας είπε για:

Στοχοποίηση βουλευτών:

καταφερθήκατε με απαξιωτικό τρόπο στους βουλευτές. όλες αυτές τις μέρες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας ακραίας ρητορικής, ακραίας στοχοποίησης συγκεκριμένων προσώπων, εκφοβισμού και κατατρομοκράτησης βουλευτών, ταγμάτων εφόδου και εμπρησμών. έξω από το σπίτι Σκουφά και Καραγιαννίδη, βρίσκονται αυτή τη στιγμή ακραίες ομάδες και απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη είπε: "Δεν βρήκατε μία λέξη για να καταδικάσετε αυτές τις ενέργειες. σε αντίθεση με τον κ. Δένδια που έβαλε διαχωριστική γραμμή εκεί που έπρεπε".

Κυριάκο Μητσοτάκη

*Να μάθει το έθνος μας ότι είναι εθνικό ό,τι είναι αληθές. το κρίσιμο θέμα 30 χρόνια δεν ήταν να αποδεχθούν σύνθετη ονομασία έναντι όλων αλλά η γλώσσα; Πραγματικά νομίζω ότι ζούμε σε άλλη χώρα. Αν ρωτούσατε όσους διαμαρτύρονταν την Κυριακή γιατί διαμαρτύρονται, θα σας έλεγαν για το όνομα, για το Μακεδονία. Δεν θα σας έλεγαν ούτε για τη γλώσσα, ούτε για τα ροδάκινα. Μας λέτε ανοησίες όλες αυτές τις μέρες. Ασχολείστε με δευτερεύοντα και όχι ουσιαστικά ζητήματα γιατί έχετε ένδεια επιχειρημάτων.

*Τώρα που θα τελειώσουμε με τις πρέσπες θα αρχίσετε να αντιπολιτεύεστε τη δεξιά πολυκατοικία γιατί υπάρχει μεγάλος συνωστισμός για το ποιος θα πάρει το καλύτερο διαμέρισμα. Σας εύχομαι καλή τύχη.

Μακεδονικό

*Η αδράνεια που είχε γίνει δόγμα είχε ως αποτέλεσμα την αναγνώριση των γειτόνων μας με το συνταγματικό τους όνομα από χώρες όπως οι ΗΠΑ, Η Κινα. και το σύνολο της κοινής γνώμης την αποκαλούν Μακεδονία χωρίς άλλο προσδιορισμό. Η αδράνεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα να χάσουμε μόνο το όνομα αλλά κινδυνεύαμε να χάσουμε ενα κομμάτι της ιστορίας μας. Το VMRO τους είχε οδηγήσει σε παροξυσμό παραποίησης συμβόλων. Και στην Ελλάδα στις αρχές του '90 είχε δημιουργήσει εθνικιστικό παροξυσμό.Με αποκορύφωμα τη μαξιμαλιστική θέση που συμφωνήθηκε, πλην ΚΚΕ, στη περίφημο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992, περί μη χρήσης του όρου Μακεδονία ή παράγωγού του από τη γειτονική χώρα.

*Η αλήθεια όμως επίσης είναι ότι αυτή η θέση, ενώ για πολλά χρόνια έτρεφε τις φαντασιώσεις αρκετών, ουδέποτε εφαρμόστηκε από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Και αναφέρομαι στις διπλωματικές διεργασίες και τα ονόματα που όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διαπραγματεύθηκαν από το 1992 και μετά.

Σαμαρά

Η αλήθεια επίσης είναι ότι τον όρο Μακεδονία στην ονομασία των γειτόνων μας, τον απεδέχθη πρώτος ο κ. Σαμαράς, ο μέγας Μακεδονομάχος, που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 για εμπορικές Συμφωνίες, στις 2 Δεκέμβρη του 1991 με τον οποίο για πρώτη φορά αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας. Και ας μας λέει σήμερα ότι ήταν "άλλη μια εμπορική συμφωνία σαν οποιαδήποτε άλλη".

Και ότι στο Συμβούλιο της 16ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, "υποχώρησε στις πιέσεις", "τα έκανε μούσκεμα" έλεγε τότε ο Μητσοτάκης και δεν ζήτησε οριστική λύση του θέματος με αντάλλαγμα την αναγνώριση της Κροατίας. Και βέβαια, μετά, επένδυσε στην κινητοποίηση του κόσμου κατά της σύνθετης ονομασίας και έριξε την Κυβέρνησή του για να κάνει πολιτική καριέρα.

Σήμερα μας είπε ότι η παράταξή σας ήταν πάντα με τη λογική ότι η Μακεδονία είναι μια και ελληνική, αναφερόμενος στη σύγχρονη. ότι δεν υπήρξε ποτέ στην παράταξή τους η έννοια των πολλών Μακεδονιών.

Γεννηματά:

Μου είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβω κυρία Γεννηματά, πως με τόση ευκολία ταυτίζεστε με τον κο Μητσοτάκη. Ειδικά σε μια τέτοια συγκυρία που αναδύεται η πιο επιθετική μορφή ακροδεξιάς, με αφορμή το μακεδονικό. Αλλά με βοήθησε να καταλάβω η ανακοίνωσή σας στη διαγραφή του κου Θεοχαρόπουλου. Γιατί αντικειμενικά είπατε εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του κου Τσίπρα. Να ξέρετε ότι διαπράττετε στρατηγικό λάθος. Όχι μόνο γιατί υποβιβάζετε το εθνικό στο τυφλά κομματικό. Αλλά γιατί δείχνετε να αγνοείτε ότι ο προοδευτικός χώρος στην Ελλάδα, όταν το απαίτησαν οι συνθήκες, βρέθηκε στην ίδια πλευρά της ιστορίας. Εσείς σήμερα, παίρνετε οριστικό διαζύγιο από αυτή την παράδοση.

Κωνσταντίνο Μητσοτάκη- Α. Παπανδρέου

*Η αλήθεια επίσης είναι ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που πρώτη πρότεινε τη σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1993.

Η αλήθεια επίσης είναι ότι τον όρο Μακεδονία τον αποδεχτήκαμε έστω και ως προσωρινό όνομα, που κράτησε όμως 25 χρόνια, με τη λεγόμενη ενδιάμεση Συμφωνία, που συνήφθη μόλις 3 χρόνια μετά, από τη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου, το 1995. Όπου αποδεχθήκαμε το Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Και από δειλία να αναμετρηθούμε με την αλήθεια, ως έθνος και ως πολιτικό σύστημα, εφεύραμε την ιδέα όταν αναφερόμαστε σε αυτή τη χώρα να λέμε μόνο τα αρχικά ΠΓΔΜ ή FYROM. Λες και το Μ δεν ήταν η λέξη Μακεδονία αλλά κάτι άλλο. Η αλήθεια επίσης είναι ότι ειδικά μετά την αναγνώριση της γειτονικής χώρας από τις ΗΠΑ το 2004, επιδεινώθηκε σημαντικά η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας.

*Πρώτος απ’ όλους, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που παρά τις τεράστιες ιδεολογικές διαφορές που χωρίζουν τη δική μου παράταξη με αυτές που υπερασπίστηκε και υλοποίησε κατά τη διαδρομή του, είχε τη σωστή εκτίμηση τη στιγμή της κατάρρευσης της δημιουργίας του κράτους των βόρειων γειτόνων μας. Αλλά οι πατριδοκάπηλοι του κόμματος του, αυτοί που έχτισαν την πολιτική τους καριέρα πάνω στο ψέμα και τον εθνικισμό, του έβαλαν απροσπέλαστα εμπόδια.

*Ο ίδιος έλεγε τότε το εξής :Είναι απαράδεκτη υποκρισία εν ονόματι της εθνικής υπερηφάνειας και της εθνικής αδιαλλαξίας να δεχόμαστε να μείνει αυτή η χώρα, αυτό το κράτος με το όνομα "Μακεδονία" και να μην δεχόμαστε να μείνει με ένα σύνθετο όνομα". Και προσέθετε ότι "αυτή την ώρα χρειάζεται ειλικρίνεια και εντιμότητα και θάρρος, αυτό χρειάζεται η εξωτερική μας πολιτική -και αυτό νομίζω είναι που μας λείπει".

Κώστα Καραμανλή

*Αποκρυσταλλώθηκε ως εθνική γραμμή το 2007: Σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.

*Μια θέση που την υποστήριξαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2007 ως σήμερα.Μια θέση που την αναγγείλατε δεκάδες φορές σε προγραμματικές δηλώσεις και σε διεθνή φόρα. Ακόμα και η Κυβέρνηση Σαμαρά. Και ο Αβραμόπουλος ο οποίος άλλα ψηφίζει στο κολέγιο των Επιτρόπων και άλλα έρχεται και λέει εδώ.

*Ο Κώστας Καραμανλής είχε πει ότι "Ο όρος Μακεδονία χρησιμοποιήθηκε πάντα για τον καθορισμό μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται εκτός των συνόρων της ΠΓΔΜ. Εξ ου και το όνομα θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, αλλά να προηγείται ένα προσδιοριστικό επίθετο προκειμένου να διακρίνεται από την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Και είναι σαφές ότι οιαδήποτε σύνθετη ονομασία πρέπει να αντανακλά την γεωγραφική πραγματικότητα".

Μια θέση που δεν την παρήγαγε η δική μας κυβέρνηση.Η δική μας κυβέρνηση τη βρήκε και συνέχισε με αυτή.

*Η αλήθεια επίσης είναι ότι το 2008 στο Βουκουρέστι η κυβέρνηση Καραμανλή,με την κ. Μπακογιάννη υπουργό, προσπάθησε και κατάφερε να αποσπάσει τη συναίνεση των εταίρων στο ΝΑΤΟ ώστε να μην ενταχθεί η γειτονική χώρα με τη προσωρινή της ονομασία, χωρίς να ασκήσει βέτο όπως φημολογείται και αυτό ήταν πράγματι μια επιτυχία, στο βαθμό που η ίδια η ενδιάμεση Συμφωνία προέβλεπε ότι η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην ένταξη της γειτονικής χώρας με τη προσωρινή ονομασία.

*Ο χειρισμός αυτής της επιτυχίας αργότερα από την ίδια κυβέρνηση που το πέτυχε αλλά και από τις επόμενες, υπήρξε καταστροφικός. Διότι η ίδια η κυβέρνηση και στελέχη της με δημόσιες δηλώσεις τους, πανηγύριζαν ( πάλι προς θρέψη της διαρκώς παραπλανημένης κοινής γνώμης που είχε μείνει ακόμη στο 1992) ότι η Ελλάδα έβαλε βέτο στο Βουκουρέστι.

ΠΓΔΜ

*Η αλήθεια είναι ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επανειλημμένως προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.Αλλά με αυτά τα ευνοϊκά για την ίδια δεδομένα, η γειτονική χώρα, ουδέποτε είχε συζητήσει καν την αλλαγή του ονόματός της έναντι όλων, Σε όλες τις διαπραγματεύσεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, προσέρχονταν αποδεχόμενη μόνον τη διπλή ονομασία.

Μία για την Ελλάδα και άλλη για τον υπόλοιπο κόσμο. Και βέβαια ουδέποτε συζήτησε κατοχύρωση οιωνδήποτε αλλαγών στο Σύνταγμά της.

Η Συμφωνία των Πρεσπών Πετύχαμε:

1. Σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Υποχρεώσαμε τους γείτονες μας να αλλάξουν το Συνταγματικό τους όνομα με το οποίο τους έχουν ήδη αναγνωρίσει περισσότερες από 140 χώρες.Και από Δημοκρατία της Μακεδονίας γίνεται "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας"

2. Ισχύ του νέου ονόματος erga omnes – έναντι όλων και για κάθε χρήση.

3. Οι γείτονές μας αναθεώρησαν το Σύνταγμά τους τροποποιώντας τις διατάξεις εκείνες που περιείχαν αναφορές αλυτρωτισμού και αναθεωρητισμού. στην ίδια τη Συμφωνία, οι γείτονές μας δεσμεύονται να μην υποκινούν οποιεσδήποτε πράξεις μη φιλικού χαρακτήρα κατά της χώρας μας.

Δεσμεύονται με άλλα λόγια να εγκαταλείψουν κάθε είδους αλυτρωτική ρητορική, κάθε είδους αλυτρωτικές δράσεις από οποιονδήποτε κι αν αυτές προέρχονται.

4. Η χρήση του όρου "Μακεδονία" και "μακεδονικός" σε σχέση με κρατικές δομές και όργανα του κράτους επιφυλάσσεται αποκλειστικά και μόνο για την Ελλάδα. Οι γείτονες δεν μπορούν να έχουν "Αεροδρόμιο Μακεδονία", ούτε "Πανεπιστήμιο Μακεδονία". Η Ελλάδα μπορεί!

5. Κατοχυρώνεται η ελληνική παράδοση και η ιστορική κληρονομιά της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας με τον πιο σαφή και νομικά δεσμευτικό τρόπο. Η ψυχή μας είναι η ιστορία μας και όχι το όνομα. και δεν θα μπορεί πια κανείς να τη σφετερίζεται.

Αντιπολίτευση

Και μετά από όλα αυτά έρχεται η αντιπολίτευση και ιδίως τα κόμματα που είχαν ευθύνη για όλα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, και λέτε ότι η Συμφωνία δεν είναι επωφελής για τα εθνικά συμφέροντα.

Μα αν αυτή η συμφωνία που καλύπτει πλήρως όλες τις εθνικές κόκκινες γραμμές που εσείς τοποθετήσατε. Αν αυτή η συμφωνία, λέτε, είναι εθνικά επιζήμια, τότε η εθνική γραμμή και στρατηγική που εσείς οικοδομήσατε τόσα χρόνια ήταν εθνικά επιζήμια. Τότε εσείς ήσασταν επιζήμιοι για τη χώρα.

Η άρνηση και καταψήφιση αυτής της Συμφωνίας από τα κόμματα και τα πολιτικά πρόσωπα που κυβέρνησαν τη χώρα από το 90 και μετά αποτελεί μια πρωτοφανή αυτοακύρωση και αυτοϋπονόμευση των δικών τους πολιτικών δηλώσεων και πεπραγμένων. Είναι στάση πολιτικής υποκρισίας με κεφαλαίο "ύψιλον".

Το βασικό σας πρόβλημα δεν είναι η Συμφωνία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι την φέρνω εγώ ως πρωθυπουργός, ο Κοτζιάς ως υπουργός.

ΚΚΕ

Έστω ότι δέχομαι όλη σας την επιχειρηματολογία. Ότι η συμφωνία είναι υπαγορευμένη από τη Δύση, το διεθνή ιμπεριαλισμό ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο μπορεί να φαντάζεστε.

Υπό αυτή τη διεθνή συνθήκη, με δεδομένη τη βούληση των γειτόνων να μπουν στο ΝΑΤΟ, που άλλωστε είναι δικό τους θέμα, πώς θεωρεί το ΚΚΕ ότι πρέπει να αναγνωρίσει το ελληνικό κράτος τη γειτονική χώρα;

Με ποιο όνομα; Θα μας πει; Πώς να τους λένε τελικά αυτούς τους ανθρώπους;

Αυτό πρέπει να απαντήσει κάποια στιγμή το ΚΚΕ χωρίς να ψάχνει υπεκφυγές.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
τσιπρας, συριζα, αλέξης τσίπρας, βουλη, συνταγμα, ΠΓΔΜ, σαμαρας, ΚΚΕ, ηπα, κινα, vmro, ελλαδα, λύση, παπανδρεου, fyrom, ειλικρίνεια, αβραμοπουλος, νατο, ισχύ, capital, Αντωνης Σαμαρας, εθνος, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, κωστας καραμανλης, αλέξης τσίπρας, κομματα, βουλευτες, χωρες, δημοκρατια, εθνικη, εμπορικη, ηπα, θαρρος, θεμα, καριερα, κινα, ονοματα, πλαισιο, τυχη, ψεμα, ωρα, capital, fyrom, αδρανεια, αφορμη, βετο, βρισκεται, γινει, γινεται, γλωσσα, δηλωσεις, δικη, δογμα, ειλικρίνεια, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ενδεια, εννοια, επιτυχια, επιθετο, ερχεται, ευθυνη, ιδεα, ιδια, ιδιο, η δικη, πολυκατοικια, ομιλια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυρια, λαθος, λύση, λογια, μακεδονια, μητσοτακης, μορφη, νατο, ξερετε, παντα, ονομα, ορος, ουσιαστικα, ουσια, υπογραφη, πρεσπες, ψυχη, ρητορικη, σπιτι, τι ειναι, τυφλα, το εθνος, ισχύ, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, κωνσταντινος, δικαιωμα, εθνικο, χωρα, κομματι, κωνσταντινου, κωστας, κυριακη, μεινει, ομαδες, οργανα, θεσεις, vmro
Τυχαία Θέματα