Τσίπρας: Βαφτίζετε αναγέννηση τον μεσαίωνα, συκοφαντείτε όσους αντιδρούν και αντιστέκονται

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι «βαφτίζουν αναγέννηση τον μεσαίωνα» και «συκοφαντούν όσους αντιδρούν και αντιστέκονται», εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί «περισσότερη δουλειά, λιγότερη αμοιβή, απολύτως καμία προστασία».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης

με την ομιλία του «προσπάθησε δήθεν να αποκαθηλώσει τους μύθους, αλλά αποκαθήλωσε το εργατικό δίκαιο, την κοινωνική δικαιοσύνη», «χωρίς να μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό του που είναι βαθιά απομονωμένος απ' όλα τα κόμματα». «Είναι πρόοδος που ήρθε όμως εδώ», σχολίασε, «γιατί τον τελευταίο καιρό αποφεύγει σαν το διάολο το λιβάνι να έρθει να απαντήσει στα ερωτήματα που του θέτω», γιατί θεωρεί πως έτσι θα αποφύγει τη δημοσιότητα γύρω από αυτά τα θέματα, είπε. Όμως, όπως πρόσθεσε, αυτά τα θέματα τα θέτει η ίδια η ζωή, τα συζητούν οι πολίτες, «συνεπώς άδικος ο κόπος σας, δεν είστε σε θέση να φιμώσετε τη φωνή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως δεν είστε σε θέση να φιμώσετε τη φωνή της κοινωνίας». Τον «συμβούλεψε» να μην το επαναλάβει γιατί «εκτίθεστε ο ίδιος και οι εντολοδόχοι σας, γιατί δεν είναι εύκολο να κρύψεις την αλήθεια».

Σε αυτό το πλαίσιο είπε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει από 100.000 οικογένειες που αγωνιούν για τα παιδιά τους που δίνουν πανελλαδικές, ότι «αποφάσισε να απλώσει ένα συρματόπλεγμα που θα κρατήσει δεκάδες χιλιάδες παιδιά μακριά από το όνειρό τους». Δεν μπορεί να κρύψει, είπε, από εμπόρους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες ότι με τον πτωχευτικό νόμο «πολλοί από αυτούς θα χάσουν τα πάντα», ότι δεν προχώρησε σε ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων αλλά επαναφέρει τις ίδιες «παρωχημένες προτάσεις για σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού στα δημόσια νοσοκομεία». Δεν μπορεί να κρύψει από τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που καταδιώκονται από εισπρακτικές για χρέη μερικών χιλιάδων ευρώ, όπως είπε, ότι «μας κυβερνά ένα κόμμα χρεοκοπημένο». «Δεν μπορεί να κρυφτεί κ. Μητσοτάκη ότι είστε εσείς προσωπικά ο αρχιερέας της αναξιοπιστίας, του λαϊκισμού, των ψεύτικων υποσχέσεων, του φαρισαϊσμού, αφού δεσμευτήκατε για εξυγίανση των οικονομικών του κόμματός σας και αντί γι' αυτό φορτώσατε με δεκάδες εκατ. ευρώ τους Έλληνες φορολογούμενους;», είπε.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για φόβο και περιφρόνηση προς τη νέα γενιά. «Ξεστοκάρετε πάνω στους νέους της χώρας μας, όλο το μίσος που στοκάρουν παντού και πάντα απέναντι στη νεότητα τα αυταρχικά καθεστώτα». «Τους στερήσατε ακόμη και την επιλογή και τους υποχρεώσατε να κάνουν ένα συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ ξέρατε ότι σε όλη την Ευρώπη η επιστημονική κοινότητα είχε εγείρει σοβαρές ενστάσεις για τη χορήγησή του σε νέες ηλικίες. Και εσείς το χορηγήσατε αποκλειστικά στους κάτω των 39. Χωρίς δικαίωμα άλλης επιλογής. Και σήμερα έρχεται η ίδια η επιτροπή που χυδαία εργαλειοποιήσατε και το αποσύρει», είπε. «Όταν όμως εγώ τόλμησα να πω αυτή την αλήθεια, μου επιτεθήκατε με όλα τα αήθη μέσα», σχολίασε. Τον κατηγόρησε ότι λειτουργεί δίχως σχέδιο και στο κρίσιμο θέμα του εμβολιασμού και πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η επικοινωνία. Σημείωσε ότι όλα τα κόμματα έδωσαν στήριξη για την αντιμετώπιση της πανδημίας όμως «το είδατε ως ευκαιρία για να δώσετε εκατομμύρια στα ΜΜΕ να σας στηρίζουν με τις λίστες Πέτσα, να κάνετε πάρτυ με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες που στήνονταν 3 μέρες πριν την ανάθεση», να νομοθετεί με τη Βουλή, να υπολειτουργεί και να επιβάλει αστυνομοκρατία, όπως πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι είναι πρωθυπουργός που «αντί να ενώνει στη περίοδο της πιο σκληρής δοκιμασίας για τον ελληνικό λαό, τον διχάζει». Όπως επιχειρεί να τον διχάσει, πρόσθεσε, «σε μη εμβολιασμένους, που πρέπει να τιμωρηθούν και εμβολιασμένους που πρέπει να αποκτήσουν προνόμια». «Οι κοινωνίες πάνε μπροστά με την πειθώ, με την αλληλεγγύη, με την αίσθηση της συλλογικής ευθύνης. Όχι με τον αυταρχισμό», σημείωσε, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό ότι αντί για συλλογική ευθύνη «χτίζει τείχη διχασμού και κοινωνικής κατάστασης πολιορκίας». «Εντός των τειχών βρίσκεται η ελίτ που σας στηρίζει και τη στηρίζετε. Εκτός των τειχών η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας το σημερινό νομοσχέδιο ως έναν απ' τους «θεμέλιους λίθους αυτού του τείχους».

Τον κατηγόρησε αφενός για προπαγάνδα με «ασύστολα ψεύδη» για το νομοσχέδιο -«ο μεσαίωνας βαφτίζεται αναγέννηση»- και, αφετέρου, για «συκοφάντηση όσων αντιδρούν και αντιστέκονται», των χιλιάδων εργαζόμενων, απεργών και διαδηλωτών, συνδικάτων, κοινωνικών οργανώσεων και των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, όπως είπε. «Όλοι αυτοί είναι όργανα των «εργατοπαππούδων» που είπατε εσείς;», σχολίασε προς τον πρωθυπουργό. «Μιλάτε εσείς για εργατοπατέρες και «εργατοπαππούδες» απέναντι σε εμάς όταν η ΝΔ είτε στα πανεπιστήμια με τη ΔΑΠ είτε στο χώρο της εργασίας με τη ΔΑΚΕ είναι αυτή που έχει στήσει τα πιο άθλια καθεστώτα στο συνδικαλιστικό χώρο;».

Δεν διστάζετε, είπε, να εμφανίζετε ως επιτομή του νέου ό,τι πιο αντεργατικό έχει έρθει για ψήφιση από τη Μεταπολίτευση, τη διαπραγμάτευση σε ατομική βάση του εργαζόμενου με τον εργοδότη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επικαλείται την έννοια της ελευθερίας, όμως πρόκειται, είπε, για «ελευθερία» μεταξύ άλλων «να διαπραγματεύεται ο πανίσχυρος εργοδότης με τον ξεμοναχιασμένο από τον νόμο σας εργαζόμενο», «να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με ρεπό, να γίνεται το ωράριο λάστιχο στο λαιμό της εργατικής μας τάξης, να μπορεί κάθε επιχείρηση να απολύει όποιον θέλει, χωρίς να ανησυχεί για δικαστικές αποφάσεις». Χαρακτήρισε «θράσος» να μιλάει ο κ. Μητσοτάκης για κατασκευή fake news στα γραφεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Φέρνετε ρυθμίσεις από τα εγχειρίδια του ΣΕΒ», «ξεχρεώνετε γραμμάτια σε αυτούς που σας στήριξαν και σας στηρίζουν», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε υποκρισία να μιλά η ΝΔ για αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι «οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες έχουν νωπές μνήμες από την καταστροφική περίοδο 2012-2014». Είπε ειδικότερα ότι από το 2010 έως το 2014 χάθηκαν συνολικά 1 εκατ. θέσεις εργασίας με τις πολιτικές που σήμερα θέλετε να επαναφέρετε απ' το παράθυρο, ενώ την περίοδο 2015 - 2019 δημιουργήθηκαν 450.000 νέες δουλειές».

Είπε ότι η πολιτική της ΝΔ λέει: διευκόλυνση της συσσώρευσης του πλούτου και η αγορά θα τον διανείμει. «Αυτό το παράδειγμα όμως δεν λειτούργησε ποτέ», τόνισε, ρωτώντας τον κ. Μητσοτάκη αν αντέχει να ανεβεί στο βήμα και να πει όσα είπε ο Πρόεδρος Μπάιντεν για τη μεσαία τάξη, «ότι, δηλαδή, η χώρα αυτή δε χτίστηκε ούτε από δέκα προνομιούχες οικογένειες ούτε από το εφοπλιστικό κεφάλαιο, αλλά χτίστηκε από τη μεσαία τάξη και από τα συνδικάτα. Θα μπορούσατε να πείτε κάτι τέτοιο; Όχι προφανώς». Ρώτησε τον πρωθυπουργό πού είναι οι υποσχέσεις του για τη μεσαία τάξη, για ανάπτυξη και καλύτερες δουλειά, σχολιάζοντας ότι είναι «σα να κυβερνά τη χώρα το μαυσωλείο του νεοφιλελευθερισμού: Καταργείτε το 8ωρο. Θεσπίζετε 10ωρη απλήρωτη εργασία. Αίρετε την δικαστική προστασία των εργαζομένων απέναντι στην απόλυση. Διαλύετε την Επιθεώρηση Εργασίας. Νομιμοποιείτε τα σπαστά ωράρια. Ανοίγετε το δρόμο για τη χειραγώγηση των συνδικάτων από την εργοδοσία». Πρόσθεσε ότι αυτό δεν είναι εγγύηση για 9 στους 10 εργαζόμενους, «όπως προσπαθείτε να πείσετε», αλλά «για 1 στους 100 πολίτες αυτής της χώρας» και πως «αυτό το 1% που στα χρυσά χρόνια της ανάπτυξης έβγαλε υπερκέρδη» και που «στην επόμενη μέρα μετά την πανδημία φιλοδοξεί να έχει την απόλυτη ιδιοκτησία της χώρας».

Ο κ. Τσίπρας έφερε παραδείγματα για το τι θα συμβεί, όπως είπε, με την εφαρμογή του νομοσχεδίου:

«-Ένας βιομηχανικός εργάτης από τον Ασπρόπυργο που λαμβάνει 900 ευρώ και ωρομίσθιο 5,4 ευρώ, αν κάνει σήμερα 120 ώρες υπερωρία, παίρνει 958 ευρώ επιπλέον το χρόνο. Με το νέο καθεστώς για τις 150 ώρες νόμιμης υπερωρίας, θα πάρει 115 ευρώ λιγότερα.

-Ένας εναερίτης της ΔΕΗ από την Κοζάνη, που λαμβάνει 1.800 ευρώ και ωρομίσθιο 10,8 ευρώ, αν κάνει σήμερα 120 ώρες υπερωρία, παίρνει 1917 ευρώ επιπλέον το χρόνο. Με το νέο καθεστώς για τις 150 ώρες νόμιμης υπερωρίας, θα πάρει 232 ευρώ λιγότερα.

-Μία εργάτρια σε συσκευαστήριο στην Πρέβεζα που λαμβάνει 1.200 ευρώ και ωρομίσθιο 7,2 ευρώ, αν κάνει σήμερα 120 ώρες υπερωρία, παίρνει 1.278 ευρώ επιπλέον το χρόνο. Με το νέο καθεστώς για τις 150 ώρες νόμιμης υπερωρίας, θα πάρει 154 ευρώ λιγότερα».

«Περισσότερη δουλειά, λιγότερη αμοιβή, καμία απολύτως προστασία. Αυτό κάνετε», σημείωσε. Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι κατάργησε ό,τι έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προχώρησε σε «θέσπιση της εκ περιτροπής εργασίας, τη μείωση μισθού και την αναστολή της σύμβασης εργασίας με επίδομα 534 ευρώ, αναστολή της υποχρέωσης καταχώρησης στο ΕΡΓΑΝΗ των αλλαγών σχετικών με το ωράριο, θέσπιση απλήρωτων υπερωριών για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε καραντίνα, μείωση του Δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα για τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας».

«Για μας είναι θέμα αρχής, αλλά και κοινής λογικής: Η εργασία είναι το θεμέλιο της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι απαιτείται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και «υπάρχουν οι κοινωνικές δυνάμεις, εγώ θα έλεγα είναι κοινωνική πλειοψηφία, που είναι σε θέση να το υπογράψει και να εγγυηθεί την εφαρμογή του». «Μ' αυτές τις δυνάμεις τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Σ' αυτές τις δυνάμεις δίνει λογαριασμό», είπε, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ: μείωσε την ανεργία κατά 10%, αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και κατάργησε τον υποκατώτατο για τους νέους, επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μείωσε την αδήλωτη εργασία από το 19.2% σε 8.94% το 2018, θέσπισε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, αύξησε τα πρόστιμα για παραβάσεις χρονικών ορίων εργασίας σε όσους εργάζονται με μερική απασχόληση, αύξησε το δυναμικό του ΣΕΠΕ κατά 35%.

Δεσμεύτηκε ότι το νέο κοινωνικό συμβόλαιο «θα είναι στον αντίποδα όσων επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και θα υλοποιηθεί από μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα έρθει σύντομα, όποτε και αν αποφασίσετε τη προσφυγή στη κάλπη, να αντικαταστήσει μια κυβέρνηση που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω». «Δεν θα σας επιτρέψουμε να κάνετε αυτή τη δυστοπία πραγματικότητα», είπε, υποστηρίζοντας ότι «έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφή μέτρηση για την πιο κυνική και πιο ανίκανη κυβέρνηση της μεταπολιτευτικής Ελλάδα;».

Αλ. Τσίπρας (δευτερολογία): "Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσω ατομικών συμβάσεων" είναι ο “ πυρήνας της αποδόμησης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων”

Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα ήταν «εποικοδομητική» όσον αφορά την πανδημία, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την δευτερολογία του στη Βουλή και απαντώντας στη φράση του πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έβαλε πλάτη για τη διαχείριση της πανδημίας.

«Αυτό θα μπορούσε να το πει μονάχα κάποιος που δεν έχει επίγνωση της πραγματικότητας ή που είναι αχάριστος», είπε ο Αλ. Τσίπρας και θέλησε να «υπενθυμίσει» τη στάση της ΝΔ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι «κουνούσε το δάχτυλο» στονν ΣΥΡΙΖΑ, επιρρίπτοντας ευθύνες στην τότε κυβέρνηση για τους νεκρούς του ιού της γρίπης, που δεν ήταν καν αυξημένοι.

Υποστήριξε δε, ότι σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ισπανία, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση της «λαϊκιστικής δεξιάς» κέρδισε ως «αρνητής του ιού», στην Ελλάδα η αντιπολίτευση όχι μόνο στήριξε τα «πρωτοφανή» μέτρα περιορισμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του πολίτη, αλλά προσπάθησε και να πείσει για αυτά.

«Κυβερνάτε δύο χρόνια τώρα και η τακτική της αντιπολίτευσης στην αντιπολίτευση έχει ένα όριο», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, εγκαλώντας την κυβέρνηση γιατί δεν ζήτησαν «συγγνώμη» στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στους κάτω των 39 ετών, στους οποίους έδωσαν για αποκλειστική χρήση το Astra Zeneca, ενώ γνώριζαν τις μελέτες που μιλούσαν για «θρομβώσεις» σε αυτές τις ηλικίες, ασκώντας «πιέσεις» στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για «εργαλειοποίηση» των επιστημόνων και της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «φλέρταρε με την υπουργοποίηση του επικεφαλής της Επιτροπής», «έταζε θέσεις στα μελλοντικά ψηφοδέλτια της ΝΔ» και «έκανε την επιστήμη και τους επιστήμονες κομματικούς ταγούς των μικροκομματικών τους σκοπιμοτήτων».

«Η μεγάλη ζημιά είναι ότι χάνει την εμπιστοσύνη της η ελληνική κοινωνία στην επιστήμη», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση απηύθυνε έκκληση για «κοινό σχεδιασμό» στην πανδημία.

Περνώντας στο ζήτημα του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι η κυβέρνηση «κρύβει» πίσω από άρθρα που αφορούν «διεθνείς συμβάσεις και μία ευρωπαϊκή οδηγία», την «ουσία του νομοσχεδίου».

«Είναι ο φερετζές για να κρύψει τη μεγάλη επιδίωξη και τον διακαή πόθο του ΣΕΒ και των εργοδοτικών οργανώσεων που δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν με τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις και την τρόικα», τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσω ατομικών συμβάσεων», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για τον «πυρήνα της αποδόμησης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων».

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι σε συνθήκες «υπερδιπλάσιας ανεργίας» και πολύ χαμηλού κατώτατου μισθού, η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζόμενου είναι «ανίσχυρη» και προειδοποίησε για αύξηση της ανεργίας, ως συνέπεια των «κακοπληρωμένων υπερωριών».

Υπεραμύνθηκε δε των νομοθετικών παρεμβάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι έγιναν «δύο βασικότατες παρεμβάσεις για την προστασία των εργαζομένων που δεν είχαμε δει από τη μεταπολίτευση»: ο «βάσιμος λόγος απόλυσης» και η «συνευθύνη εργολάβου και αναθέτοντος την εργολαβία». Τα μέτρα αυτά, όπως είπε, τα ξήλωσε η ΝΔ «σε μία νύχτα», για να «εξυπηρετήσει» τον ΣΕΒ που έκανε «παραστάσεις έξω από το Μαξίμου για να μην περάσουν» επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Και τα περάσαμε όμως. Γιατί εμείς λογοδοτούμε απέναντι στον κόσμο της εργασίας, δεν λογοδοτούμε απέναντι στην επιχειρηματική ελίτ», τόνισε.

Σχολιάζοντας δε, το επιχείρημα του πρωθυπουργού περί «διαχωρισμού της απεργίας από την παρανομία», τον κατηγόρησε για «κοινωνικό αυτοματισμό» και πολιτική που παραπέμπει σε μία παλιά δεξιά, «το μαύρο αυτό σκοτάδι που συρρίκνωνε δικαιώματα και κατακτήσεις».

Ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι όταν οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν και μέσω της απλής αναλογικής δημιουργηθεί μια «προοδευτική κυβέρνηση» όχι μόνο θα «αποσύρει» αυτό το νομοσχέδιο, αλλά θα περάσει
«ρυθμίσεις για τη στήριξη του κόσμου της εργασίας».

Εξάλλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπερασπίστηκε την εγκυρότητα των στοιχείων που κατέθεσε και υπογράμμισε ότι μόλις εφαρμοστεί ο νόμος θα φανούν οι επιπτώσεις στην μείωση των εισοδημάτων και στις «κακοπληρώμενες υπερωρίες» κάποιων εργαζόμενων.

Κλείνοντας, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο «λογοπαίγνιο», όπως είπε, του πρωθυπουργού, ότι δεν θα έχτιζε πολυκατοικία με εκείνον πολιτικό μηχανικό και απάντησε ότι «δεν ξέρει κανέναν εργολάβο που να έδινε διαμέρισμα στον μεγαλύτερο μπαταχτσή της ελληνικής πολιτικής ζωής», ενώ επανέφερε το θέμα των χρεών της ΝΔ και των ευθυνών του προέδρου της για την αύξησή τους κάθε χρόνο κατά 30 εκατ. ευρώ και τον κάλεσε να συζητήσουν την πρόταση νόμου ώστε να πληρώσει «επιτέλους».

«Είναι ζήτημα ισονομίας και δημοκρατίας», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
τσιπρας, αναγεννηση, αλέξης τσίπρας, μειωση μισθων, για μας, βουλη, πανελλαδικες 2012, νέα, συγκεκριμένο, αήθη, μμε, διαδηλωσεις, νεα δημοκρατια, δαπ, δακε, fake, news, σεβ, συριζα, δεη, κοζανη, επιδομα, εργανη, πασχα, σεπε, δυστοπία, ελλαδα, astra, ψηφοδελτια, τροικα, απεργια, απε, σταση εργασιας, δωρο χριστουγεννων, απεργιες σημερα, απεργια μμε, δωρο πασχα, θεματα πανελληνιων, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, εκλογες 2012, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, ογα επιδοματα, δωρο χριστουγεννων αναστολη, επιδομα 534, η ζωη, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, κομματα, μιλα, χωρες, το θεμα, βημα, δαπ, δουλεια, επιθεωρηση εργασιας, εργασια, θεμα, ισπανια, μμε, ονειρο, πλαισιο, ρωτησε, σεπε, σεβ, astra, news, αγορα, αυξηση, αρθρα, αλληλεγγυη, ανεργια, απε, βρισκεται, γινεται, γραφεια, δακε, δυναμη, δυναμικο, εγγυηση, ευκαιρια, ευκολο, ευρω, ειπε, εμβολιο, εννοια, εγχειριδια, επικοινωνια, ερχεται, ετων, ευθυνη, ευρωπη, ζημια, ζωη, ιδια, πολυκατοικια, θεσεις εργασιας, ομιλια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κομμα, λιβανι, λογο, μαυρο, μακρια, μαξιμου, μερικη απασχοληση, μητσοτακης, μειωση, μισος, νεα γενια, παντα, παιδια, πρεβεζα, παρτυ, ρεπο, ρυθμισεις, συγκεκριμένο, συντομα, σχεδιο, τειχη, φωνη, ωρες, αήθη, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, fake, χωρα, ιδιαιτερα, μπροστα, οργανα, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα