Τυχαία η αναταραχή σε πανεπιστήμια και σχολεία;

Αν στα πανεπιστήμια η αναταραχή είναι υποκινούμενη, στα γυμνάσια και λύκεια τι είναι; 500 σχολεία ήταν υπό κατάληψη μέχρι χθες και κάποιοι δεν αποκλείουν να αυξηθούν μέχρι το Πολυτεχνείο. Κι απ' ότι μαθαίνουμε μέσω facebook κινητοποιήθηκαν διάφορα σχολεία κι έβαλαν λουκέτο. Ποια είναι τα αιτήματα κανείς δεν το ξέρει, αλλά κάθε χρόνο τέτοια εποχή συμβαίνουν ανάλογα περιστατικά.

Να

κουράστηκαν τα παιδιά και κάνουν διάλειμμα; Να έχουν πράγματι προβλήματα και εκφράζουν την οργή τους; να υποκινούνται από τους ίδιους τους δασκάλους που θέλουν να δημιουργήσουν θέμα και να κλείσουν τα σχολεία χωρίς εκείνοι να χάσουν μεροκάματο;

Όλα μαζί μπορεί να είναι, αλλά το πιο εξοργιστικό είναι η «μόδα». Τα πάντα στην Ελλάδα γίνονται λόγω μόδας. Οι καταλήψεις στα σχολεία, τα επεισόδια στα πανεπιστήμια, οι φωτιές από τους μπαχαλάκηδες, οι συγκρούσεις στην Επέτειο της 17 Νοέμβρη, οι αγροτικές κινητοποιήσεις εκεί λίγο μετά την Πρωτοχρονιά. Όλα έχουν μια... κανονικότητα σε ένα κράτος μη κανονικό. Που ο καθένας θεωρεί σχεδόν δικαίωμά του να βάζει λουκέτο ή να διαλύει τα πάντα τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Και ύστερα όλοι μαζί να κάνουμε ομαδική ψυχοθεραπεία γιατί η χώρα αυτή δεν πάει μπροστά.

Κι όταν ένας εισαγγελέας παρεμβαίνει για να σταματήσει αυτό το χάλι, όπως στην περίπτωση των καταλήψεων, κατηγορείται η κυβέρνηση για αυταρχισμό, αντιδημοκρατική συμπεριφορά και αντιλαϊκή πολιτική.

Ίσως γι' αυτό να έχει πιο μεγάλη αξία η παρέμβαση του Αρείου Πάγου που προσπαθεί να προλάβει έναν γενικό ξεσηκωμό στα σχολεία απλά... για το τίποτε.

«Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται συχνά το φαινόμενο της καταλήψεως των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από μερίδα μαθητών. Αυτοί, που κατά κανόνα αποτελούν οργανωμένες μειοψηφίες, ασφαλίζουν τις εισόδους του σχολείου τους και παρεμποδίζουν την είσοδο τόσο των συμμαθητών τους όσο και του διδακτικού προσωπικού. Ανάμεσα στους καταληψίες παρεισφρύουν τις νυκτερινές ώρες και άτομα που δεν ανήκουν στην εκπαιδευτική κοινότητα τα οποία προβαίνουν σε καταστροφές των υποδομών του σχολείου ενώ οι αφαιρέσεις εκπαιδευτικού υλικού και κυρίως ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι σύνηθες φαινόμενο. Οι καταληψίες πολλές φορές έχουν την ηθική στήριξη και ενηλίκων ενώ επιδιώκουν την προβολή τους μέσω των τηλεοπτικών σταθμών τα οποία πάντοτε τους παρέχουν τη δυνατότητα αυτή», σημείωνε πριν χρόνια ο εισαγγελικός λειτουργός, Ι. Τέντες σε εγκύκλιο που επικαλείται σήμερα και ο Άρειος Πάγος ζητώντας τη βοήθεια και των εκπαιδευτικών οι οποίοι πολλές φορές γνωρίζουν την ταυτότητα των πρωταγωνιστών των καταλήψεων.

Όπως έλεγαν κύκλοι της Εισαγγελίας, στις περιπτώσεις που υπάρχουν καταστροφές στα σχολεία για να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση πρέπει ο διευθυντής της σχολικής μονάδας να ενημερώσει τις αρχές ότι παρά τη θέλησή τους στους χώρους του σχολείου έχουν εισέλθει εξωσχολικά άτομα.

«Καταλήψεις παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται λίγο πριν την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου. Δεν είναι τυχαίο αυτό», είπε ο υφυπουργός Παιδείας και προειδοποίησε ότι εάν οι καταλήψεις ξεπεράσουν τις τρεις μέρες θα ενεργοποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει «να διεξαχθούν μαθήματα μέσα στο διάστημα των διακοπών του Πάσχα» και πρόσθεσε: «Μέχρι τρεις μέρες κατάληψη, δεν δημιουργεί πρόβλημα. Αλλά αν ενταθεί το φαινόμενο, καταλαβαίνετε ότι θα έχουμε πρόβλημα με τη διδακτέα ύλη και εκεί έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε είτε το Προεδρικό Διάταγμα είτε, αν δούμε ότι εντείνεται, να το τροποποιήσουμε και να εντάξουμε πέραν των ημερών του Πάσχα κάποια Σάββατα, ημέρες εορτών ή σχολικών εκδρομών. Θα το δούμε, ανάλογα με την εξέλιξη», είπε μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ. Ο κ. Δερμεντζόπουλος ανέφερε, επίσης πως «το υπουργείο Παιδείας δεν λαμβάνει, ούτε πρόκειται να λάβει μέτρα καταστολής, διότι ακούμε τα αιτήματα των μαθητών».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα