Τζογάροντας με την Ελλάδα…

Πραγματικά θα άξιζε τον κόπο να ρωτήσουμε τον Jean-Claude Juncker, πότε περπάτησε τελευταία φορά στους δρόμους της Αθήνας.

Την ίδια ερώτηση θα πρέπει να κάνουμε και στον οικονομικό επίτροπο της ΕΕ Olli Rehn, αλλά και σε όλους τους υπουργούς Οικονομικών που συγκεντρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες, για να αποφασίσουν το μέλλον της Ελλάδας.

Το κατά πόσο γνωρίζουν τα ελληνικά πράγματα, παίζει μεγάλο ρόλο στο μεγάλο στοίχημα που θα παίξουν σήμερα, τζογάροντας την Ελλάδα.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2011, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7%. Η χώρα διανύει τον πέμπτο συνεχόμενο χρόνο οικονομικής παρακμής. Η ανεργία βρίσκεται στο 21% και συνεχώς αυξάνεται. Περίπου 150.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει. Η μετανάστευση βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 χρόνων.

Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, αποκαλύπτει χιλιάδες άστεγους, που κοιμούνται όπου βρουν. Άλλοι τόσοι μαζεύονται καθημερινά στα διάφορα συσσίτια. Κάποιοι απ αυτούς είχαν πριν από λίγο καιρό, μια καλή δουλειά.

Όπως λέει ένας κάτοικος της Αθήνας, «η κατάσταση είναι τραγική, επειδή το κόστος ζωής είναι ίδιο με αυτό του Λονδίνου και του Παρισιού, αλλά αρχίσαμε να έχουμε μεροκάματα όπως αυτά της Βουλγαρίας. Ο κόσμος δεν αντέχει, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Το ¼ του πληθυσμού δεν έχει εργασία… ο κόσμος πεινάει, και έχουμε γεμίσει συσσίτια. Τέτοιο πράγμα έχουμε να δούμε από τη δεκαετία του 1940, επί γερμανικής κατοχής».

Ιδού το στοίχημα: Οι αξιωματούχοι και οι υπουργοί  Οικονομικών της ΕΕ, αγνοώντας την πραγματικότητα μιας χώρα σε πτώση, επιμένουν σε περισσότερη λιτότητα. Η Ελλάδα θα πρέπει να απολύσει 150.000 δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το 2015. Ο βασικός μισθός θα περικοπεί κατά 22%. Όσες συντάξεις ξεπερνούν τα €1.300, θα μειωθούν κατά 12%.

Κανείς δεν μπορεί να θυμηθεί πότε ήταν η τελευταία φορά που ζητήθηκαν τόσες περικοπές δαπανών, από ένα κράτος που βρίσκεται σε  ελεύθερη (οικονομική) πτώση. Οι προκλήσεις για την ΕΕ είναι τεράστιες. Παίζει στα ζάρια την φήμη της. Θα σώσει την Ελλάδα, ή θα την διαλύσει;

Όταν οι Ευρωπαίοι υπουργοί ερωτώνται για την στρατηγική τους στην Ελλάδα, απαντούν ρωτώντας: «ποια είναι η εναλλακτική λύση»;

Όλοι, Έλληνες και μη, περιγράφουν με γλαφυρότητα την γενική καταστροφή που θα ακολουθούσε μια ελληνική χρεοκοπία.  Όπως λέει ο κεντροδεξιός Γερμανός ευρωβουλευτής Elmar Brok, «αν η χώρα χρεοκοπήσει, δεν θα υπάρχουν ούτε μισθοί, ούτε συντάξεις… θα καταστραφεί κυριολεκτικά ολόκληρη η οικονομία, αλλά και το κράτος. Θα μιλάμε για ένα αποτυχημένο κράτος».

Κανένας δεν προσποιείται ότι μια χρεοκοπία αποτελεί μια εύκολη επιλογή. Οι καταθέσεις από τις τράπεζες θα έκαναν φτερά, και το πιο βασικό ερώτημα θα ήταν πόσο γρήγορα μπορεί να τυπωθεί και να μοιραστεί η νέα δραχμή.

Όμως, όσοι αντιτίθενται στο νέο πακέτο διάσωσης, ισχυρίζονται πως η Ελλάδα δεν διασώζεται από την άσχημη μοίρα ενός αποτυχημένου κράτους, αλλά μάλλον την σπρώχνουν στο να γίνει ένα αποτυχημένο κράτος, και μάλιστα για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα