"Βαριά" η ατζέντα του νέου CEO της Εθνικής Τράπεζας

Κρίσιμα ανοιχτά θέματα για την ολοκλήρωση του πλάνου αναδιάρθρωσης και τον επανασχεδιασμό της επιχειρησιακής στρατηγικής της Εθνικής Τράπεζας, θα κληθεί να χειριστεί ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς.

Η χθεσινή ψήφος προτίμησης του ΤΧΣ στον μέχρι πρότινος Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο και ασκούντα χρέη μεταβατικού CEO στην ΕΤΕ

μετά την αποχώρηση Φραγκιαδάκη στις 4 Μαΐου 2018, αναμένεται να επικυρωθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας και να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων της 26ης Ιουλίου. Παράλληλα, αναμένεται η ανασύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΕ, με την τοποθέτηση ενός ή δύο Αναπληρωτών CEO.

Με τη νέα του σύνθεση το Δ.Σ. της ΕΤΕ, με Πρόεδρο τον Κώστα Μιχαηλίδη και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Παύλο Μυλωνά, θα έχει μία "φορτωμένη" ατζέντα να υλοποιήσει και οι εξελίξεις θα τρέξουν το προσεχές διάστημα.

Με την επιλογή του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου δίνεται καταρχάς το πράσινο φως να ληφθούν οι αποφάσεις για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η μοναδική πρόταση που έχει υποβάλει η Gongbao για την εξαγορά του 75% της ασφαλιστικής βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, σε φάση συνεχούς διαπραγμάτευσης για την βελτίωσή της. Ο κινεζικός όμιλος έχει προσφέρει τίμημα 676 εκατ. ευρώ για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, κάτι που σημαίνει ότι αποτιμά το 100% της εταιρίας στα 901 εκατ. ευρώ. Το τίμημα κρίνεται ικανοποιητικό, ωστόσο, επιδιώκεται η καλύτερη δυνατή σύνθεσή του στην αναλογία ιδίων κεφαλαίων και δανεισμού που θα το αποτελούν.

Οι σύμβουλοι της ΕΤΕ για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής – Morgan Stanley και Goldman Sachs – αναμένεται να έχουν νέες επαφές με την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να δρομολογηθούν σύντομα οι αποφάσεις για την πώληση της ασφαλιστικής. Σημειώνεται ότι αν και με μικρότερες πιθανότητες, το σενάριο της δημόσιας προσφοράς για την πώληση της θυγατρικής ασφαλιστικής, παραμένει στο τραπέζι.

Μετά την λήψη αποφάσεων για το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής, το νέο Δ.Σ. της ΕΤΕ και ο CEO Παύλος Μυλωνάς θα πρέπει να κινηθούν για την ολοκλήρωση εκκρεμών πωλήσεων θυγατρικών της Τράπεζας στο εξωτερικό. Πρόκειται για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης της Banca Romaneasca για την οποία η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας δεν έδωσε το o.k. να πωληθεί στην ουγγρική OTP, για την πώληση της Εθνικής Κύπρου όπου υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι διενεργούν due diligence για να υποβάλουν προσφορές τον Σεπτέμβριο, καθώς και για την πώληση της Stopanska Banka στα Σκόπια και του δικτύου καταστημάτων στην Αίγυπτο.

Θέμα που θα απαιτήσει λεπτούς χειρισμούς από το νέο Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας είναι αυτό του ΛΕΠΕΤΕ, του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας. Με απόφαση της προηγούμενης διοίκησης της Τράπεζας και υπό την πίεση του SSM, από τον περασμένο Νοέμβριο έχει διακοπεί η χρηματοδότηση του ΛΕΠΕΤΕ από την Εθνική Τράπεζα και 16.500 συνταξιούχοι της Τράπεζας δεν λαμβάνουν επικουρική σύνταξη. Το τι μέλλει γενέσθαι με το ΛΕΠΕΤΕ είναι ακανθώδες και για την κυβέρνηση που θα πρέπει να λάβει θέση "εν μέσω διασταυρούμενων πυρών", αφού τα αποθεματικά του λογαριασμού δεν επαρκούν για να καταβάλλονται οι αλλοτινές παροχές στους συνταξιούχους της ΕΤΕ και οι εποπτικές αρχές στη Φρανκφούρτη έχουν δώσει απαγορευτικό στην χρηματοδότηση του ΛΕΠΕΤΕ από την Εθνική Τράπεζα.

Εκτός των παραπάνω, ο νέος CEO της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς, έχει δώσει το στίγμα των περαιτέρω προκλήσεων για την Εθνική Τράπεζα, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2018 της Τράπεζας στα τέλη Μαΐου. Οι προκλήσεις αυτές συνίστανται:

α) στον περαιτέρω εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους της Τράπεζας και στη βελτίωση των εσόδων από προμήθειες προκειμένου να αντισταθμιστεί η μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους και η ΕΤΕ να συνεχίσει να παράγει θετική κερδοφορία (σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2018 σηματοδότησαν την επιστροφή της ΕΤΕ στην οργανική κερδοφορία).

β) στη διοχέτευση της ρευστότητας που διαθέτει η Τράπεζα για την χρηματοδότηση της Οικονομίας μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο. Η ΕΤΕ βρίσκεται με συγκριτικό πλεονέκτημα ρευστότητας, με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις μόλις στο 75% και έχοντας απεξαρτηθεί από τον δανεισμό του ELA από τα τέλη του 2017.

γ) στην περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αυξάνοντας τόσο τις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, όσο και εντείνοντας τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων ή τις διαγραφές, με το δεδομένο ότι τον Σεπτέμβριο αναμένονται από τον SSM νέοι, υψηλότεροι στόχοι για μείωση των NPEs από τις ελληνικές τράπεζες. Σημειώνεται ότι η Εθνική παρουσίασε υπεραπόδοση της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για το α΄ τρίμηνο 2018.

δ) στην ανταπόκριση της Τράπεζας στις προκλήσεις που θέτει στο τραπεζικό σύστημα η τεχνολογία και η ψηφιακή εποχή.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της ΕΤΕ, Κώστας Μιχαηλίδης, είχε αναφερθεί, τον Μάιο με την παραίτηση Φραγκιαδάκη, στην άμεση έναρξη εφαρμογής νέου στρατηγικού σχεδίου μετεξέλιξης και εκσυγχρονισμού της Τράπεζας και του Ομίλου προς το συμφέρον των εργαζομένων, των μετόχων και της ελληνικής Οικονομίας.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα