Βαρβιτσιώτης προς ΕΕ: Εκκινείστε επιτέλους τη διαδικασία ένταξης Σκοπίων - Αλβανίας

(Ανανεωμένο) "Περιμένουμε ένα καινούργιο πλαίσιο, μέσα από το οποίο θα μπορέσουμε επιτέλους να εκκινήσουμε τη διαδικασία της διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σήμερα, μετά το πέρας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες.

Τι να πούμε; Έχουμε ζαλιστεί από τις συνεχείς κωλοτούμπες της κυβέρνησης στο ονομαζόμενο "Μακεδονικό".

Από εκεί που η ΝΔ

ως αντιπολίτευση καλούσε τους Έλληνες να την ψηφίσουν για να καταργήσει την "προδοτική", όπως πάμπολλα στελέχη της την χαρακτήριζαν, Συμφωνία των Πρεσπών, άρχισε στα ψιθυριστά να λέγει "ψηφίστε μας για να την αλλάξουμε".

Μετεκλογικά, το τροπάρι άλλαξε και, από το θα αλλάξουμε τα "κακά" σημεία της "προδοτικής" Συμφωνίας, έγινε κατ' αρχήν από την Ντόρα Μπακογιάννη ότι η Συμφωνία πρέπει να τηρηθεί και να εφαρμοστεί, για να φτάσουμε στον Άδωνι τον Γεωργιάδη - τον κατά τα λοιπά φοβερό και τρομερό "Μακεδονομάχο" ο οποίος τα' χωνε πάλαι ποτέ μέχρι και στον Κώστα Καραμανλή - ότι ακόμα και ο Μεγαλέξαντρος να ήταν πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να αλλάξει και να καταργήσει τη Συμφωνία.

Στο μεταξύ την σκυτάλη πήρε ο Νίκος Δένδιας, για να καταγγείλει την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι συνέδεσε την υλοποίηση της Συμφωνίας με την ενταξιακή διαδικασία, αλλά στη συνέχεια τόσο ο ίδιος όσο και ο Μ.Βαρβιτσιώτης εμφανίστηκαν υπέρμαχοι της ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ (βλέπε: "Κυβέρνηση: Θα κάνουμε τα πάντα για να μπουν τα Σκόπια στην ΕΕ"). Κι ας σιγοψιθύριζε στο μεταξύ χαμογελώντας η κυβέρνηση τι ωραία και καλά είναι που η Γαλλία έβαλε βέτο για τα Σκόπια (και την Αλβανία). Τώρα, παίζοντας κρυφτούλι πίσω από τις θέσεις της Γαλλίας και άλλων χωρών της ΕΕ, το νέο μοτίβο είναι "θέλουμε τα Σκόπια στην ΕΕ μέσα από ένα καινούργιο πλαίσιο".

Για να καταλάβουμε κι' εμείς οι πτωχοί, προς τι τότε, αδέρφια, όλες αυτές οι φωνές προεκλογικά κατά της Συμφωνίας; Μάλλον, δικαιώνονται τώρα όσοι έλεγαν ότι θέλει η ΝΔ να κρυφτεί, αλλά η χαρά δεν την αφήνει. Κοντολογίς, ότι και τη ΝΔ μια χαρά την βόλευε αυτή η Συμφωνία, και την ήθελε, αλλά απλά δεν το έλεγε, προφανώς για να τσιμπήσει ψηφαλάκια. Όλοι οι υπόλοιποι σημερινοί χειρισμοί και η θολή συνθηματολογία, δεν αποτελούν παρά ροκάνισμα χρόνου, προκειμένου να αποφύγει η κυβέρνηση να διατυπώσει μια σαφή θέση για τη Συμφωνία.

Σήμερα, λοιπόν, ο Μ.Βαρβιτσιώτης, όχι μόνο ετάχθη αναφανδόν υπέρ του ανοίγματος της διαδικασίας ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ (άραγε, έσπευσε κάποια "ξένη" δύναμη να τραβάει αυτιά εις την Βαλκανικήν χερσόνησον;), αλλά εμφανίστηκε και υπερβολικά ανοικτός στην αλλαγή των σχολικών βιβλίων. Άραγε, τι έχει να πει σε εκείνα τα πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ που έλεγαν ότι ναι μεν τα σκοπιανά βιβλία πρέπει να αλλάξουν επειδή έχουν αλυτρωτισμούς, αλλά είναι απαράδεκτο να αλλάξουν τα ελληνικά βιβλία; Ας είναι. Ζαλισμένοι άπαντες από τις κωλοτούμπες, ουδείς θα δώσει σημασία σε τέτοια "ψιλοπράγματα". Νομίζουν.

Ειδικότερα, λοιπόν, στη συνάντησή του με τη Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Amélie de Montchalin, ο κ. Βαρβιτσιώτης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, "γνωστοποίησε τη θετική στάση της ελληνικής πλευράς ως προς το γαλλικό αίτημα για την ίδρυση Παρατηρητηρίου για τη διδασκαλία της Ιστορίας στην Ευρώπη". Όσον αφορά τα Βαλκάνια, ο ίδιος σημείωσε ότι "μία τέτοια πρωτοβουλία που θα προωθεί την πιο αντικειμενική διδασκαλία της ιστορίας στα σχολεία θα συμβάλει στην απάλειψη "μύθων" ή βολικών διαστρεβλώσεων στα σχολικά βιβλία που δεν ευνοούν σήμερα την καλλιέργεια των σχέσεων καλής γειτονίας και τη μετάδοση της ιστορικής γνώσης στις επόμενες γενιές.

Επιπλέον, σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία για τα Σκόπια και την Αλβανία, ο Μ.Βαρβιτσιώτης είπε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών: "Σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πήραμε την απόφαση να στείλουμε ένα μήνυμα ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης και παρά την καθυστέρηση που σημειώθηκε με την απόφαση να μην ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να μη ληφθεί η απόφαση που έπρεπε στο συμβούλιο του Οκτωβρίου, να στείλουμε ένα μήνυμα και προς τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων πως τους θέλουμε στη δική μας ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και προς την Κομισιόν ότι υπάρχει ένας τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά σε αυτή την διεύρυνση και αυτό είναι υιοθετώντας μια καινούργια διαδικασία διεύρυνσης".

Και, για μια ακόμη φορά, κρυπτόμενος πίσω από το Παρίσι, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, πρόσθεσε: "Οι απόψεις που κατέθεσε η Γαλλία είναι απόψεις που σηματοδοτούν μια καινούργια πορεία προς μια κατεύθυνση. Περιμένουμε από την Κομισιόν να ακούσει όχι μόνο τη Γαλλία, αλλά και όλες τις άλλες χώρες, και να έρθει πολύ σύντομα με ένα καινούργιο πλαίσιο, μέσα από το οποίο θα μπορέσουμε επιτέλους να εκκινήσουμε αυτή τη διαδικασία της διεύρυνσης της ΕΕ προς τα δυτικά Βαλκάνια".

Η νέα πρόταση της Γαλλίας κατά ορισμένους σηματοδοτεί μια πολύ μακρά διαδικασία για την ένταξη των Σκοπίων και της Αλβανίας στην ΕΕ, κατ' άλλους, δε, ουσιαστικά το κλείσιμο της πόρτας της ΕΕ σε αυτές τις δυο χώρες. Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το γαλλικό non paper - πρόταση δεν αποτελεί παρά μια τακτικίστικη κίνηση του Παρισιού απέναντι στο Βερολίνο, στο πλαίσιο των πιέσεων που θέλει να ασκήσει ο Μακρόν στη Μέρκελ για αποδοχή ενός αναβαθμισμένου ρόλου της Γαλλίας εντός της ΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα