Βατικανό και ομόφυλα ζευγάρια- μία δύσκολη προσέγγιση

Αίσθηση προκάλεσε το μήνυμα ανοχής του Πάπα Φραγκίσκου για τα ζευγάρια του ιδίου φύλου. Μπορεί όμως ο Ποντίφηκας να υπερνικήσει τις προκαταλήψεις που ακόμη επικρατούν εντός της Καθολικής Εκκλησίας;

Η αρχή έγινε εν πτήσει, από το Ρίο ντε Τζανέϊρο προς τη Ρώμη το 2013, μετά την Παγκόσμια Συνάντηση Νεολαίας της Καθολικής Εκκλησίας στην παραλία της Κοπακαμπάνα. Σε συνομιλία με δημοσιογράφους ο Πάπας Φραγκίσκος διερωτήθηκε: «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω τους ομοφυλόφιλους;» Τώρα, μιλώντας στο ντοκυμανταίρ «Φρανσέσκο» που αυτές τις μέρες προβάλλεται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

της Ρώμης, ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας δηλώνει: «Και οι ομοφυλόφιλοι έχουν το δικαίωμα να ζουν σε μία οικογένεια. Είναι παιδιά του Θεού κι έχουν κι εκείνοι δικαίωμα στην οικογένεια. Κανείς δεν πρέπει να υφίσταται διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό του».

Κανείς; Ούτε καν οι καθολικοί ιερείς; Ακόμη δεν είναι σαφές τι ακριβώς εννοεί ο Ποντίφηκας. Το σίγουρο είναι ότι η στάση της Καθολικής Εκκλησίας απέναντι στους ομοφυλόφιλους χαρακτηρίζεται από αντιφάσεις και φαρισαϊσμούς. Ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος έχει δηλώσει ότι δεν αποδέχεται τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Και μπορεί να επικρίνει τις όποιες διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, αλλά την ίδια στιγμή δεν αποδέχεται τους ομοφυλόφιλους ιερείς. Μάλιστα το 2015 είχε απομακρύνει από το Βατικανό έναν Πολωνό ιερέα, μόλις εκείνος αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος.

«Αξιοπρέπεια και προστασία του νόμου»

Στη Γερμανία η αποκαλούμενη «Κεντρική Επιτροπή των Καθολικών», μη κερδοσκοπική οργάνωση που εκπροσωπεί τους πιστούς στην Καθολική Εκκλησία, έχει ζητήσει εδώ και χρόνια να μην αποκλείονται ομόφυλα ζευγάρια από τα «μυστήρια». Ο Τέο Χιπ, καθολικός ιερέας στην πόλη Μάνχαϊμ, είναι πεπεισμένος για τις καλές προθέσεις του Πάπα Φραγκίσκου. «Εάν κάποιοι αντιλαμβάνονται την αποστολή τους ως ηθική υποχρέωση να επικρίνουν μία ομόφυλη σχέση, τότε μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί την αποστολή τους», επισημαίνει. «Νομίζω ότι ο Πάπας Φραγκίσκος θα νουθετούσε κάθε ιερέα να φροντίζει και για τους ομοφυλόφιλους, ώστε να μπορούν και εκείνοι να ζουν με αξιοπρέπεια και υπό την προστασία του νόμου».

Ο Χιπ έχει διεθνή εμπειρία, καθώς διδάσκει και προετοιμάζει καθολικούς ιερείς από την Πολωνία, τη Βραζιλία, την Ινδία, την Τανζανία και άλλες χώρες να αναλάβουν καθήκοντα στη Γερμανία, η οποία έχει έλλειψη ιερέων, ιδιαίτερα σε μικρότερες πόλεις. Σε όλον τον κόσμο ζουν 1,3 δισεκατομμύρια Καθολικοί, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη περίπου το 20% του πληθυσμού ανήκει στη Καθολική Εκκλησία, αλλά το ποσοστό των Καθολικών συνεχώς μειώνεται, ενώ αντίθετα στην Αφρική αυξάνεται και φτάνει πλέον το 18%. Ωστόσοι οι νέοι πιστοί φαίνονται μάλλον δύσπιστοι απέναντι στο νέο κήρυγμα ανεκτικότητας του Πάπα Φραγκίσκου. Όπως λέει ο ιερέας από το Μάνχαιμ «στην Αφρική τα προβλήματα είναι πολύ διαφορετικά. Συχνά οι Αφρικανοί Καθολικοί, όπως και οι Ορθόδοξοι της Μέσης Ανατολής, γίνονται έξω φρενών και ούτε κατά διάνοια δεν μπορούν να αποδεχθούν μία αντίληψη που εξισώνει το ομόφυλο ζευγάρι με τον γάμο...»

Τραύματα και «απάνθρωπες συμπεριφορές»

Παρά την αντίθεση των πιο δογματικών στο Βατικανό, αλλά και συντηρητικών ιερωμένων στην Ασία και στην Αφρική, ο Τέο Χιπ φαίνεται αισιόδοξος για το άμεσο μέλλον. «Προφανώς όλα αυτά οδηγούν σε διαδικασίες που ξεκαθαρίζουν τα πράγματα μέσα στην Εκκλησία», λέει. «Κάποιοι θα συνειδητοποιήσουν ότι η δογματική καθαρότητα πολλές φορές οδηγεί σε απάνθρωπες συμπεριφορές. Ευτυχώς δηλαδή που δεν διαθέτουμε πολιτική εξουσία...»

Τις συμπεριφορές αυτές επικρίνει και ο Αλεξάντερ Φογκτ, στέλεχος των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και συντονιστής της άτυπης κομματικής ομάδας για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. «Ελπίζω ότι την επόμενη φορά ο Πάπας θα εκφράσει και τη λύπη του για όσα έγιναν στο παρελθόν, για τον πόνο και την οδύνη που προκάλεσαν κάποιες διδασκαλίες της Καθολικής Εκκλησίας», επισημαίνει ο Γερμανός πολιτικός.

Πηγή: dw.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα