Βαβέλ για το Mνημόνιο ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε… τρικυμία εν κρανίω παραπέμπουν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία. Ενόσω ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται, σήμερα, να εξαπολύσει νέα επίθεση στην τρόικα και να φλερτάρει εκ νέου με το σενάριο της μονομερούς στάσης πληρωμών προς τους δανειστές, οι

«οικονομολόγοι» του κόμματός του δεν κρύβουν τις διαφορετικές τους απόψεις και επιχειρούν να «φρενάρουν» τις ακραίες θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου αντέδρασαν «μουδιασμένα» στη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Κυριακή, στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Αυτό διότι ο Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από μια μακρά στροφή προς το ρεαλισμό, κατά την οποία είχε «ξεχαστεί» η εξαγγελία για μονομερή στάση πληρωμών, επανάφερε το συγκεκριμένο θέμα, φλερτάροντας ανοιχτά -για μία ακόμη φορά- με την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Αν και ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «κανείς δεν μπορεί να μας διώξει από το ευρώ», δήλωσε με σαφήνεια ότι αν η διαπραγμάτευση μίας ενδεχόμενης «κυβέρνησης της Αριστεράς» με τους δανειστές αποτύχει, τότε ο ίδιος είναι έτοιμος για όλα – ακόμη και για μονομερή στάση πληρωμών. «Αλλά ακόμη κι αν αυτό συμβεί αρχικά (σ.σ.: δηλαδή το να μη δεχθούν οι δανειστές μεγάλο κούρεμα του χρέους, «πάγωμα» αποπληρωμής των τόκων και υιοθέτηση ρήτρας ανάπτυξης), τότε κι εμείς θα απαντήσουμε με το δέοντα τρόπο», επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να προσθέσει: «οι μονομερείς ενέργειες σε σχέση με την εξυπηρέτηση του χρέους δεν αποτελούν επιθυμία μας, αλλά αν μας εξωθήσουν σ’ αυτές, δε θα διστάσουμε, προκειμένου να υπερασπιστούμε τη ζωή και την αξιοπρέπεια του λαού μας, την ίδια την κυριαρχία της χώρας μας».

«Φρένο» από Σταθάκη

Όπως προαναφέρθηκε, αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ -ιδίως οι «οικονομολόγοι» του κόμματος- δεν έκρυψαν, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, τη διαφωνία τους με τα όσα εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών -και, κυρίως, μονομερούς διαγραφής του χρέους- απέκλεισε και δημοσίως ο «σκιώδης υπουργός» Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης. Ο οικονομολόγος και βουλευτής Χανίων, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, τόνισε με έμφαση ότι «το χρέος χρειάζεται συμφωνία, μια νέα συμφωνία με τους εταίρους» και όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες στην περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία, ήταν κατηγορηματικός: «Δε νομίζω ότι μονομερώς θα προβεί (μια κυβέρνηση της Αριστεράς) σε μια τέτοια ενέργεια. Θέλει συμφωνία στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Σταθάκης.

«Όχι στις εύκολες λύσεις»

Παράλληλα, ως «φρένο» προς τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης λειτουργούν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, σε συνέντευξή του, απέρριψε κατηγορηματικά τις -εσωκομματικές, κυρίως- κατηγορίες περί «δεξιάς στροφής» και προειδοποίησε όλους ότι στην κατάσταση που έχει φτάσει η χώρα, «δεν υπάρχουν εύκολες και ανώδυνες λύσεις». Μάλιστα, χαρακτήρισε «αυταπάτη» την πεποίθηση ορισμένων ότι υπάρχουν τέτοιες εύκολες λύσεις. «Όταν λοιπόν υπάρχει η αυταπάτη των εύκολων και ανώδυνων λύσεων, τότε όταν κάποιος λέει πως “δεν υπάρχουν ούτε εύκολες ούτε ανώδυνες λύσεις” δεν ακούγεται ευχάριστα και μάλιστα η αποκάλυψη της αυταπάτης ονομάζεται “δεξιά στροφή”. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και ο λαός πρέπει να τη γνωρίζει», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Δραγασάκης, στέλνοντας εσωκομματικά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

Υπάρχει… πλεόνασμα

Την ίδια στιγμή, ενόσω ο ΣΥΡΙΖΑ ξιφουλκεί με δριμύτητα κατά της κυβέρνησης και την κατηγορεί για «μαγειρέματα και αλχημείες», αμφισβητώντας ότι η εκτέλεση του Προϋπολογισμού αναδεικνύει πρωτογενές πλεόνασμα, ο «σκιώδης υπουργός» Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ έχει… άλλη άποψη. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνώρισε, επί της ουσίας, ότι πλεόνασμα θα υπάρξει, απλώς τόνισε ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό προκειμένου να ικανοποιήσει ο Αντώνης Σαμαράς τις εξαγγελίες του. «Η μικρή βελτίωση που μπορεί να φέρει το πλεόνασμα δεν αντιστοιχεί με την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Προβληματισμός για τη «γραμμή»

Τούτων δοθέντων, είναι σαφές ότι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την οικονομία, στην Κουμουνδούρου επικρατούν διαφορετικές απόψεις για το δέον γενέσθαι από μία ενδεχόμενη «κυβέρνηση της Αριστεράς». Στο παρασκήνιο, βεβαίως, η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών παραδέχεται ότι θα ήταν ευκταίο να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές αφότου η κυβέρνηση Σαμαρά θα έχει «γυρίσει» τον Προϋπολογισμό σε πλεονασματικό. «Δεν θα έχουμε ανάγκη νέα δάνεια, οπότε θα μπορούμε να πούμε ότι διώξαμε την τρόικα. Η διαπραγμάτευση για το χρέος θα έρθει ούτως ή άλλως, αφού όλοι παραδέχονται ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο», σημειώνει κορυφαίος παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ – κι ας αμφισβητεί, στις δημόσιες δηλώσεις του, ότι έχει επιτευχθεί πλεόνασμα.
Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται σήμερα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στο πλαίσιο της ΔΕΘ, να επαναλάβει πως αν αποτύχει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τότε το χαρτί των «μονομερών ενεργειών» θα παραμένει εν ισχύι ως άσος στο μανίκι του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η διαχείριση της οικονομίας παραμένει μείζον «αγκάθι» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφενός διότι με την επίτευξη πλεονάσματος η κυβέρνηση έχει αλλάξει όλα τα πολιτικά δεδομένα, αφετέρου διότι πέρασαν οι εποχές που οι πολίτες ήθελαν να ακούσουν ότι… «λεφτά υπάρχουν».

Γιάννης Γεωργίου, στον “Τύπο της Κυριακής”

Keywords
Τυχαία Θέματα