Βενεζουέλα: Σε επικίνδυνη τροχιά

Η προσπάθεια να εκδιώξουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο μέσα από ένα δημοψήφισμα ήταν πάντα ένας μακρινός στόχος. Αλλά αντιπροσώπευε την καλύτερη ελπίδα για τον τερματισμό μιας εποχής αυταρχικής διακυβέρνησης και της επικής οικονομικής της κακοδιαχείρισης με ειρηνικά, συνταγματικά μέσα.

Την περασμένη εβδομάδα, όμως, οι σύμμαχοι του Μαδούρο στα δικαστήρια και στην εκλογική επιτροπή "έκλεισαν" τη διαδικασία, με προβλέψιμα αποτελέσματα. Την Τετάρτη, εξοργισμένοι

διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, όπου κάποιοι δέχθηκαν επίθεση από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ οι ηγέτες τους κάλεσαν για μια διαδήλωση στις 3 Νοεμβρίου, που θα καταλήξει στο προεδρικό μέγαρο.

Η πιο πρόσφατη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση ξεκίνησε με τις αποφάσεις των περιφερειακών δικαστικών να απορρίψουν τις υπογραφές υποστήριξης του δημοψηφίσματος με την αιτιολογία ότι κάποιες είχαν συγκεντρωθεί με δόλο. Με βάση αυτές τις αποφάσεις, η εκλογική επιτροπή, που διευθύνεται από τους ακολούθους του προέδρου, την περασμένη Παρασκευή ανέστειλε το επόμενο βήμα της διαδικασίας, τη συλλογή υπογραφών από περίπου 20 τοις εκατό των ψηφοφόρων. Η απόφαση αυτή καθιστά σχεδόν βέβαιο ότι το δημοψήφισμα δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από τις 10 Ιανουαρίου, την καταληκτική ημερομηνία βάσει της οποίας ένα δημοψήφισμα θα προκαλέσει νέες εκλογές.

Το Κοινοβούλιο της Βενεζουέλας, το οποίο διοικείται από τους αντιπάλους του Μαδούρο, αλλά που ο ίδιος έχει καταστήσει σε μεγάλο βαθμό ανίσχυρο, αντέδρασε με νόμιμη αγανάκτηση. Κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης, την Κυριακή, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι η απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής αντιπροσώπευε μια "ρήξη της συνταγματικής τάξης" και ένα de facto πραξικόπημα της νομοθετικής εξουσίας. Η συνεδρίαση κατέληξε σε πανδαιμόνιο και αιματηρές συμπλοκές όταν εισέβαλε μια ομάδα από υποστηρικτές της κυβέρνησης.

Ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν προτείνει της διεξαγωγή μιας δίκης τύπου πρότασης μομφής. Αλλά ακόμη και αν αυτό συνέβαινε, είναι απίθανο ότι θα ήταν κάτι περισσότερο από μια συμβολική χειρονομία. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης φαίνεται να εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε πράξεις πολιτικής ανυπακοής. "Ο Μαδούρο και οι φίλοι του πρέπει να ξέρουν ότι το ότι είμαστε ειρηνικοί δεν σημαίνει ότι δεν θα υπερασπιστούμε το έθνος όταν αναγκαστούμε" δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες, ζητώντας από τους πολίτες της Βενεζουέλας να συμμετέχουν στη διαδήλωση της Τετάρτης. "Πρέπει να σώσουμε τη Βενεζουέλα, επειδή πέφτει προς την άβυσσο και αυτή η κυβέρνηση πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση".

Παρόμοιες διαμαρτυρίες στο παρελθόν προκάλεσαν διεθνείς εκκλήσεις για διάλογο. Τη Δευτέρα, το Βατικανό προσφέρθηκε να μεσολαβήσει σε συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Υπάρχουν λίγοι λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι. Ο Μαδούρο έχει αποδείξει ότι είναι απρόθυμος να μοιραστεί την εξουσία ή να αναγνωρίσει την ανθρωπιστική κρίση που πλήττει το έθνος. Αυτό θα πρέπει να πείσει τους ηγέτες της περιοχής να καταγγείλουν τον Μαδούρο με ισχυρότερους όρους από ό,τι στο παρελθόν και να ζητήσουν από τους νομικούς της Βενεζουέλας και τους γραφειοκράτες να σταματήσουν να είναι συνεργοί μιας επερχόμενης δικτατορίας. Εν τω μεταξύ, η Κίνα, η οποία έχει κρατήσει την κυβέρνηση στη ζωή κατά τη διάρκεια των ετών των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, θα πρέπει να σταματήσει τη χρηματοδότηση. Το Πεκίνο είναι απίθανο να δει να επιστρέφουν οι επενδύσεις της στη Βενεζουέλα όσο ο Μαδούρο παραμένει στην εξουσία. Εν τω μεταξύ, οι απλοί πολίτες υποφέρουν από υποσιτισμό και πεθαίνουν άσκοπα, ενώ τα προβλήματα επιδεινώνονται από την άρνηση της κυβέρνησης Μαδούρο να δεχτεί ανθρωπιστική βοήθεια. Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, είναι λογικό ότι περισσότερο κάτοικοι της Βενεζουέλας θα οδηγούνται στην απόγνωση ώστε να ξεσηκωθούν. Αν υπάρχει περισσότερη αιματοχυσία, ο Μαδούρο θα είναι υπεύθυνος.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα