Βενεζουέλα: Τι θα γίνει στις 10 Ιανουαρίου;

10:30 8/1/2013 - Πηγή: Antinews

Έναν πιστό σύμμαχο του Ούγκο Τσάβες, τον Ντιοσδάδο Καμπέγιο, επέλεξε η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας για τη διαδοχή, ετοιμάζοντάς τον για υπηρεσιακό πρόεδρο, σε περίπτωση που ο σοσιαλιστής ηγέτης δεν αναρρώσει μετά και τη χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο. Η επιλογή του Καμπέγιο από την επιτροπή των «τσαβίστας» εδραιώνει την θέση του ως ο τρίτος πιο ισχυρός άνθρωπος στην κυβέρνηση, μετά τον Τσάβες και τον αντιπρόεδρο

Νίκολας Μαντούρο. «Ως πατριώτης ορκίζομαι να παραμείνω εξαιρετικά πιστός σε ό, τι κάνω, για να υπερασπιστώ την πατρίδα, τους θεσμούς της και αυτή την όμορφη επανάσταση υπό την ηγεσία του Comandante Τσάβες» δήλωσε ο Καμπέγιο, καθώς ορκιζόταν. Προηγουμένως είχε προειδοποιήσει την αντιπολίτευση να μην προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την Εθνοσυνέλευση για να «συνωμοτήσει» εναντίον του λαού, λέγοντας ότι θα ήταν «καταστροφικό».

Χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο ώρες πριν από την ψηφοφορία, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Τσάβες και της επιστροφής του. Αν ο Τσάβες αναγκαστεί να παραιτηθεί ή πεθάνει, κάτι πολύ πιθανό αφού η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται κρίσιμη, ο Καμπέγιο θα αναλάβει την ηγεσία της χώρας ως πρόεδρος της Συνέλευσης και νέες εκλογές θα διεξαχθούν μέσα σε 30 ημέρες. Ο προφανής κληρονόμος του Τσάβες, ο Μαντούρο, θα είναι ο υποψήφιος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Το σύνταγμα δεν αναφέρει ρητά τι θα συμβεί αν η τελετή ορκωμοσίας δεν γίνει στις 10 Ιανουαρίου που είναι προγραμματισμένη. Και οι πολιτικοί αναλυτές, όπως και η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση, ερμηνεύουν διαφορετικά το τι σημαίνει αυτό στην πράξη. Κάποιοι θεωρούν ότι η ημερομηνία της ορκωμοσίας θα μπορούσε να αναβληθεί.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι αν ο Τσάβες δεν είναι παρών, πρέπει να δηλωθεί μια «προσωρινή απουσία» (κάτι που λένε ότι έχει ήδη συμβεί, έτσι όπως έχει η κατάσταση). Άλλοι πάλι επικεντρώνονται στην έννοια της «απόλυτης απουσίας» και την ανάγκη για νέες εκλογές που θα διεξαχθούν εντός 30 ημερών. Αυτό όμως το ορίζει το σύνταγμα σαφώς μόνο αν ο πρόεδρος πεθάνει πριν από τις 10 Ιανουαρίου. Το άρθρο 233 του συντάγματος κάνει λόγο για «απόλυτη απουσία» αλλά ακόμα και αυτό επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι ο Τσάβες θα αρχίσει την νέα εξαετή θητεία του ακόμα και αν δεν είναι παρών και απέρριψε το ενδεχόμενο εκλογών.

Η ειρωνεία είναι ότι το σύνταγμα της Βενεζουέλας του 1999 είναι ένα από τα επιτεύγματα του Τσάβες, για τα οποία είναι πολύ περήφανος. Εν προκειμένω όμως, η ασάφειά του μπορεί να στείλει την πιο πλούσια σε πετρέλαιο χώρα του δυτικού ημισφαιρίου σε μια περίοδο έντονης αστάθειας. Σε περίπτωση που διεξαχθούν εκλογές πάντως, οι τσαβίστας θα έχουν να αντιμετωπίσουν έναν υπολογίσιμο αντίπαλο στο πρόσωπο του Ενρίκε Καπρίλες, ο οποίος έχασε στις περασμένες εκλογές με διαφορά 11 μονάδων. Πολλοί αναλυτές διαβλέπουν επίσης μια πιθανή ρήξη ανάμεσα στον ιδεαλιστή Μαντούρο και τον πραγματιστή Καμπέγιο, ο οποίος έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τον στρατό.
Read more: http://world.time.com/2013/01/03/hugo-chavezs-constitution-is-a-muddled-map-out-of-venezuelas-crisis/#ixzz2HHd6XTZ0

http://world.time.com/2013/01/03/hugo-chavezs-constitution-is-a-muddled-map-out-of-venezuelas-crisis/

http://www.reuters.com/article/2013/01/06/us-venezuela-chavez-idUSBRE90401U20130106

http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-20898292

Keywords
Τυχαία Θέματα