Βενιζέλος: Όταν κι’ αν, θα αποκτήσουμε σχέσεις με το Ιράν

Μεγάλη η συνέντευξη Βενιζέλου στην ιρανική εφημερίδα, η οποία του την ζήτησε στο πλαίσιο των ανοιγμάτων που κάνει η Τεχεράνη, επειδή προχωρούν οι συζητήσεις για την άρση των Δυτικών κυρώσεων σε βάρος της και, ως όλα δείχνουν, στο παρασκήνιο γίνονται σοβαρές συμφωνίες ανάμεσα σε Ιράν και Δύση. Αλλά τι είπε ο ίδιος; Ουσιαστικά τίποτε. Κοντολογίς, η Ελλάδα θα κινηθεί αυστηρά στη γραμμή που χαράζουν Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες,

και δεν θα κουνήσει το δαχτυλάκι της σε τίποτα. Και όλα αυτά τη στιγμή που όσο περνάει ο χρόνος, καθίσταται εμφανές ότι οι σχέσεις Ιράν – Τουρκίας, και λόγω τζιχαντιστών, χειροτερεύουν, ενώ εάν αρθούν οι κυρώσεις, η Τουρκία θα χάσει τον ρόλο-κλειδί που έχει σήμερα ως κύριος διάδρομος των ιρακινών εξαγωγών.

Ένα σημείο της συνέντευξης, όμως, με ιδιαίτερη σημασία, ήταν εκείνο όπου ο κ.Βενιζέλος ερωτάται για τις συνέπειες που είχε στην Ελλάδα το εμπάργκο στις πετρελαϊκές εξαγωγές που είχε κηρύξει σε βάρος του Ιράν η ΕΕ. Ο ίδιος, λοιπόν, ερωτάται αν και πως επηρέασε το πετρελαϊκό εμπάργκο την Ελλάδα της κρίσης. Και όμως, δεν απαντάει τίποτε σε αυτό. Να σημειωθεί πως η Ελλάδα είχε την πλέον προνομιακή μεταχείριση σε τιμές, σε σχέση με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και σίγουρα υπέστη μεγάλο οικονομικό πλήγμα εξαιτίας του εμπάργκο. Βέβαια, αυτές οι συνέπειες ελάχιστα ενδιαφέρουν τους «εταίρους»-δανειστές μας που το μόνο που θέλουν, είναι να τους πληρώνουμε με τοκογλυφικά επιτόκια τα δανεικά τους.

Ιδού όμως, τι είπε ο κ.Βενιζέλος:

«Ερώτηση: Το Συμβούλιο της ΕΕ συμφώνησε τον Ιανουάριο του 2012 να επιβάλει εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν. Η Ελλάδα ήταν ένας από τους σημαντικότερους εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου πριν την επιβολή του εμπάργκο. Πάνω από το 50% των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου της Ελλάδας το 2011 προερχόταν από το Ιράν. Πώς επηρέασε το πετρελαϊκό εμπάργκο την ελληνική οικονομία; Είσαστε έτοιμοι να ξαναρχίσετε τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, εφόσον η ομάδα Ρ5+1 καταλήξει σε οριστική συμφωνία με το Ιράν;

Βενιζέλος: Οι κυρώσεις κατά του Ιράν αποφασίσθηκαν σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για την χώρα μου. Ωστόσο, η Ελλάδα βρήκε τον τρόπο να διασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της από άλλες πηγές. Μια συνολική συμφωνία, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της ομάδας Ρ5+1, δεν θα δημιουργούσε μόνο τις προϋποθέσεις για την άρση των κυρώσεων, αλλά και θα διευκόλυνε την επανέναρξη των εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν, διανοίγοντας παράλληλα μεγάλες προοπτικές συνεργασίας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο».

Ας ελπίσουμε ότι στους τομείς που λέγει ο κ.Βενιζέλος ότι θα κινηθεί η συνεργασία ΕλλάδαςΙράν (ενέργεια, τουρισμό, εμπόριο, θαλάσσιες έρευνες, μεταφορές, φάρμακα, γεωργία, διαχείριση των υδάτινων πόρων, αφαλάτωση, άρδευση), το υπουργείο Εξωτερικών και η οικονομική διπλωματία θα λειτουργήσει με συνέπεια.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα