Βερολίνο vs Keynes
Η οικονομική ηγεσία της Γερμανίας δοκιμάζεται και πάλι. Στην τελευταία Σύνοδο κορυφής του περασμένου Δεκέμβρη, το Βερολίνο δεν κατάφερε να πείσει την Βρετανία να συνταχθεί με μια νέα πιο σφιχτή δημοσιονομική ένωση.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron δυσανασχέτησε στο ενδεχόμενο περαιτέρω παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας προς τις Βρυξέλλες. Αλλά μάλλον ο φόβος του έχει
Παρά την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει στη χώρα του, ο Cameron δεν παύει να δηλώνει υποστηρικτής της αγγλοαμερικανικής «ποσοτικής χαλάρωσης», η οποία θεωρείται ως πανάκεια σε δύσκολους οικονομικά καιρούς.
Και δεν είναι ο μόνος. Την ίδια άποψη έχει η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde, αλλά και ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti.
Στον αιώνα που ζούμε, η εκτύπωση χρήματος έχει αντικαταστήσει τα πολυβόλα, ως όπλο στις ευρωπαϊκές μάχες για επικράτηση.
Οι Γερμανοί δεν το παραδέχονται, αλλά στην ουσία προσπαθούν να κτίσουν μια νέα οικονομική αυτοκρατορία, στην οποία η βασική αρετή θα θεωρείται το «έντιμο χρήμα».
Με βάση την ιστορία, ελάχιστοι είναι οι Ευρωπαίοι που θα ήθελαν να παραδώσουν την οικονομική τους αυτοκυριαρχία στους Γερμανούς, ή μάλλον στον γερμανικό τρόπο δράσης. Επειδή όμως η Γερμανία αποτελεί την οικονομική ατμομηχανή της ηπείρου, καθώς και τον δανειστή τελευταίας προσφυγής, διαθέτει και όλα τα πλεονεκτήματα. Μάλιστα, τελευταία, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν ότι περισσότερο φοβούνται μια ήπια Γερμανία, από ότι μια πιο επιθετική.
Επί πολλούς αιώνες, η γερμανική ενοποίηση συναντούσε εμπόδια από πλευράς των Ευρωπαίων. Όταν η χώρα επιτέλους ενώθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν πολύ πιο πίσω από τους αντιπάλους της Γαλλία και Αγγλία, όσον αφορά στην απόκτηση αυτοκρατορίας. Οι πόλεμοι που ακολούθησαν απέδειξαν την βούληση των Γερμανών να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο.
Η ήττα του ναζισμού, και ο εφιάλτης του ψυχρού πολέμου, που διαίρεσε την χώρα, δεν έβαλε τέλος στα όνειρα μιας παγκόσμιας οικονομικής γερμανικής κυριαρχίας. Τα μέσα όμως άλλαξαν.
Μετά την επανένωσή της πριν από 20 χρόνια, η Γερμανία, με μόνο 82 εκατ. πληθυσμό κατάφερε να γίνει ο μεγαλύτερος παγκόσμιος εξαγωγέας, μέχρι που την ξεπέρασε η Κίνα το 2010.
Αυτό το μεταπολεμικό θαύμα βασίστηκε κυρίως σε μια ηθική σκληρής εργασίας, εξοικονόμησης πόρων, συσσώρευσης κεφαλαίων, εξαγωγές, και πολύ πειθαρχημένες αντιπληθωριστικές νομισματικές πολιτικές. Η Γερμανία υιοθέτησε την οικονομική φιλοσοφία της λεγόμενης «αυστριακής σχολής», που δίνει έμφαση στο σταθερό χρήμα. Έτσι, έως το 1990, το γερμανικό μάρκο είχε γίνει ένα κύριο παγκόσμιο νόμισμα.
Αντίθετα με τους Γερμανούς, οι ανταγωνιστές τους Άγγλοι και Αμερικανοί, προτίμησαν την κευνσιανή προσέγγιση, με την οποία η υποτίμηση του νομίσματος θεωρείται ως το βασικό εργαλείο επίτευξης οικονομικής ανάπτυξης.
Για τους Γερμανούς όμως, η υποτίμηση καταστρέφει τις αποταμιεύσεις της μεσαίας τάξης, και ωφελεί τους τραπεζίτες και τους πολιτ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Δείτε τη λίστα με τους μεγαλο-οφειλέτες του ελληνικού δημοσίου...
- Ισίδωρος Πόσδαγλης: Προφήτης, Θρύλος, Μύθος ή Hoax;
- Που τα βρήκες ρε Φερέτη τα 200 χιλιάρικα
- Οι 7 υπερ- τροφές για καλή υγεία
- Και άλλη δολοφονία. Αυτή την φορά στο Δήλεσι
- Εξι "θανατηφορα" χτυπηματα στον γιωργο παπανδρεου, μεσα σε τρεις μερες
- Προσοχη-νεο διατροφικο σκανδαλο:πινουμε εμφιαλωμενο νερο με εξασθενες χρωμιο! πληρης αδιαφορια της πολιτειας για την καρκινογονο ουσια
- Χαιρετισμός – Σχολική Σύμβουλος Οικιακής Οικονομίας
- Λοβέρδιος χουλιγκανισμός
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- Βερολίνο vs Keynes
- Η ελίτ που στηρίζει τον Παπαδήμο θέλει να εξοντώσει την κοινωνία
- Οι τράπεζες της Ευρώπης… λουφάρουν αποταμιεύοντας
- Ελλάδα και Βρετανικό Δίκαιο
- Το ελληνικό “κούρεμα” στο σημερινό Eurogroup
- Αν εξοφληθεί η λίστα με τους οφειλέτες δεν θα χρειαστούμε άλλα μέτρα
- Η Apple, η Κίνα, και η χαμένη μεσαία τάξη ….
- Εκλογές, τώρα, για να διαπραγματευθεί ισχυρός πρωθυπουργός με την Τρόικα
- Υπερβάλλει πάλι ο Άνθιμος
- Η Διαμαντοπούλου θέλει Παπαδήμο για πάντα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Αιγυπτος:αρχισε η πρωτη συνεδριαση της νεας λαϊκης εθνοσυνελευσης
- 350 απολυσεις στην toyota αυστραλιας
- Ησαπ:ερευνα για αποζημιωσεις στον ησαπ
- Εξι "θανατηφορα" χτυπηματα στον γιωργο παπανδρεου, μεσα σε τρεις μερες
- Μπλουζακι με το 'γυρνα στο πλοιο, διαολε!' στην ιταλια
- Το Κίνημα Δεν Πληρώνω στο Άπαρτο Κάστρο στη Κερατέα [Video]
- 4 νεκροί από επίθεση αμερικανικού UAV στο ΒΔ Πακιστάν
- Κασίγιας: Έχουμε καλές σχέσεις με τους Πορτογάλους
- Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση του PSI
- «Συζητάμε με τον Αλέξανδρο Ρήγα ένα χρόνο τώρα»