Βέτο του Πολωνού Προέδρου στον αμφιλεγόμενο νόμο για το Ανώτατο Δικαστήριο

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα απροσδόκητα άσκησε βέτο στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις του δικαστικού σώματος, οι οποίες προκάλεσαν ημέρες διαμαρτυριών σε ολόκληρη τη χώρα και οδήγησαν την ΕΕ να απειλήσει με κυρώσεις. "Αποφάσισα ότι θα το στείλω πίσω στην Κάτω Βουλή, το οποίο σημαίνει ότι θα ασκήσω βέτο στο νομοσχέδιο για το Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς και στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Συμβούλιο",

δήλωσε ο Ντούντα, μετά από τις μαζικές διαδηλώσεις από τους επικριτές οι οποίοι δήλωσαν ότι οι μεταρρυθμίσεις θα έδιναν πολιτικό έλεγχο στη Δικαιοσύνη.

Η απόφαση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ο Ντούντα αντικρούει τον Γιαροσλάβ Καζίνσκι, τον ισχυρό ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (LiJ), ο οποίος πρότεινε τις μεταρρυθμίσεις. Καθώς ο Ντούντα επιλέχθηκε από τον Καζίνσκι ως προεδρικός υποψήφιος του κόμματος, η κίνηση ενδέχεται να έχει προκαλέσει έκπληξη στην εθνικιστική κυβέρνηση και θα σταματήσει τις προσπάθειές της για την εδραίωση της εξουσίας.

Τα επίμαχα νομοσχέδια θα έδιναν μεγαλύτερο έλεγχο του LiJ στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας και στο Εθνικό Συμβούλιο της Δικαστικής Εξουσίας, επιτρέποντας στον υπουργό Δικαιοσύνης να διορίζει τους δικούς του δικαστές. Ο Ντούντα δήλωσε ότι δεν υπάρχει παράδοση στην Πολωνία για να έχει ένας γενικός εισαγγελέας τόσο μεγάλες εξουσίες και ότι δεν θα συμφωνήσει με αυτό τώρα. Πρόσθεσε ότι είχε συμβουλευτεί πολλούς ειδικούς πριν πάρει την απόφασή του, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων, κοινωνιολόγων, πολιτικών ή ακόμη και φιλοσόφων. Είπε ότι ο άνθρωπος που τον επηρέασε περισσότερο ήταν η Ζόφια Ρομάζεφσκα, μία κορυφαία αντικομουνίστρια στη δεκαετία του 1970 και του 1980. Όπως δήλωσε, η Ρομάζεφσκα του είπε: "Κύριε Πρόεδρε, έζησα σε μια κατάσταση όπου ο εισαγγελέας είχε απίστευτα ισχυρή θέση και μπορούσε πρακτικά να κάνει τα πάντα. Δεν θα ήθελα να επιστρέψω σε ένα τέτοιο κράτος".

Ένα τρίτο νομοσχέδιο, στο οποίο ο Ντούντα δεν άσκησε βέτο, θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να διορίζει τους δικούς της δικαστές στο Κοινό Δικαστήριο, το οποίο χειρίζεται τις περιφερειακές υποθέσεις. Την απόφαση επικρότησε ο Λεχ Βαλέσα, πρώην πρόεδρος της πολωνικής δημοκρατίας, ο οποίος τη χαρακτήρισε "δύσκολη και θαρραλέα". Ο Βαλέσα έδωσε στους αντιπάλους των μεταρρυθμίσεων σημαντική στήριξη, συμμετέχοντας σε μια διαμαρτυρία στο Γκντανσκ, την πατρίδα του, την περασμένη εβδομάδα.

Ήρθε αφού η ΕΕ απείλησε με νομική δράση κατά της Πολωνίας σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, καθώς προειδοποίησε ότι διακινδυνεύει να υπονομεύσει τη νομική ανεξαρτησία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα υπάρξει "ζοφερή έκβαση" εάν η Πολωνία προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλείται να απομακρύνει τη χώρα από τα δικαιώματα ψήφου της στις υποθέσεις της ΕΕ.

Τη Δευτέρα το πρωί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε μια προσεκτική αντίδραση στο βέτο και δήλωσε ότι θα συζητήσει το θέμα αργότερα αυτή την εβδομάδα. "Η Επιτροπή παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τα γεγονότα και την κατάσταση στην Πολωνία", ανέφερε. Όλες οι εξελίξεις και όλες οι αλλαγές που συμβαίνουν θα εξεταστούν από την Επιτροπή την Τετάρτη".

Η Αγκάτα Γκοστίνσκα-Ζακουμποφσκα, αναλύτρια του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση, δήλωσε ότι η Πολωνία μπορεί να εξακολουθεί να είναι ανοικτή σε διαδικασίες επί παραβάσει καθώς ο Ντούντα ενέκρινε το τρίτο νομοσχέδιο για τα Κοινά Δικαστήρια. "Η Επιτροπή θα είναι τώρα απρόθυμη να προχωρήσει τόσο ώστε να προτείνει στα κράτη-μέλη την έναρξη των διαδικασιών του άρθρου 7, αλλά σίγουρα θα θέλει να στείλει ένα μήνυμα ότι η υπόθεση δεν έκλεισε", δήλωσε. "Μπορεί ακόμα να θελήσει να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά του νόμου περί μεταρρύθμισης των κοινών δικαστηρίων, αν θεωρεί ότι υπάρχουν νομικοί λόγοι".

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα