Βιέννη: Οι υπουργοί Εξωτερικών ψάχνουν τρόπους καταπολέμησης του Isis

Υπουργοί Εξωτερικών από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή συναντιούνται σήμερα στην Βιέννη, υπό την κοινή προεδρία των ΗΠΑ και της Ιταλίας, για να συζητήσουν πώς να ενισχύσουν την υποστήριξη στην κυβέρνηση της Λιβύης που στηρίζει ο ΟΗΕ. Τα σχέδια για την αποστολή χιλιάδων στρατευμάτων στην περιοχή υπό την ηγεσία της Ιταλίας, είτε βρίσκονται σε αναμονή, ή έχουν εγκαταλειφθεί. Αλλά η

Δύση εξακολουθεί να ψάχνει απελπισμένα τρόπους για να ενισχύσει την πολιτική εξουσία της κυβέρνησης της Τρίπολης, δεδομένου ότι θα συμβάλει στη δημιουργία μιας ενιαίας στρατιωτικής δύναμης στη Λιβύη, ικανής τόσο να νικήσει το Isis όσο και να ελέγξει τη ροή των προσφύγων που φεύγουν προς την Ιταλία.

Οι ειδικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιταλία που επιχειρούν σε διάφορες περιοχές της Λιβύης, μερικές φορές υποστηρίζοντας διάφορες στρατιωτικές δυνάμεις και παρεμποδίζοντας τις προσπάθειες για επανένωση της πολιτικής της Λιβύης υπό την κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ-Σαράτζ. Ο Σαράτζ προσπαθεί να διευρύνει την εξουσία του στην Τρίπολη από τη στιγμή που ανέλαβε μαζί με τους πολιτικούς συμμάχους του στα τέλη Μαρτίου, ελέγχοντας βασικά θεσμικά όργανα όπως η κεντρική τράπεζα και η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μία αντίπαλη κυβέρνηση και στρατιωτική δύναμη στα ανατολικά. Οι διαφορές μεταξύ των παρατάξεων είναι τέτοιες, που οι τραπεζίτες από τη μία πλευρά στερούν στην άλλη την πρόσβαση στον κώδικα σε ένα θησαυροφυλάκιο της τράπεζας που περιέχει απολύτως απαραίτητα μετρητά για να πληρώσει το προσωπικό. Διαφορετικές ομάδες προσπαθούν επίσης να εξάγουν πετρέλαιο.

Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση της Βιέννης, η νεοσύστατη κυβέρνηση της Τρίπολης είναι πιθανό να υποβάλει ένα κατάλογο με τα αιτήματά της στους Δυτικούς εταίρους, ώστε να βοηθήσουν τις δυνάμεις της με όπλα, εκπαίδευση και υπηρεσίες πληροφοριών. Η συνάντηση θα προεδρεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι. Η κυβέρνηση της Λιβύης - η υποτιθέμενη κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης (GNA)- έχει προσπαθήσει να κρατηθεί στην εξουσία εξαιτίας μία μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων που αρνήθηκε να παράσχει την υποστήριξή της, αφήνοντας την κυβέρνηση χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Οι ΗΠΑ την Παρασκευή επέβαλαν κυρώσεις στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και πρόεδρο του κοινοβουλίου της Λιβύης Αγκίλα Σαλέχ, υποστηρίζοντας ότι "προσπαθεί ενεργά να εμποδίσει και να καθυστερήσει την πολιτική μετάβαση στη χώρα", ιδίως το σχηματισμό της GNA. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είπε ότι είχε κατ' επανάληψη αποφύγει να αποτρέψει μια ψηφοφορία για το σχηματισμό κυβέρνησης. Οι κυρώσεις πάγωσαν όσα κεφάλαια κατέχει στις ΗΠΑ και απαγορεύουν σε Αμερικανούς να έχουν οποιεσδήποτε συναλλαγές μαζί του. Παρόμοιες κυρώσεις επιβλήθηκαν στον ίδιο και σε δύο πολιτικούς συμμάχους του από την ΕΕ, στις αρχές του Απριλίου.

Σε μια περαιτέρω επιπλοκή, ορισμένες υποστηριζόμενες από τη Δύση χώρες, ιδίως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος, υποστήριξαν ένα μεγαλύτερο ρόλο για τις αντίπαλες δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, που έχει βάση στα ανατολικά. Σε μια νέα εξέλιξη, οι αντίπαλες στρατιωτικές φατρίες από τα ανατολικά και τα δυτικά ισχυρίζονται ότι συγκεντρώνουν δυνάμεις για να επιτεθούν στο Isis στη βάση του στη Σύρτη, στη Λιβυκό ακτή, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι θα καταλήξουν να πολεμάνε μεταξύ τους.

Στις συνομιλίες της Βιέννης θα συζητηθεί αν θα αρθεί επιλεκτικά το εμπάργκο όπλων, ώστε να μπορούν να σταλούν όπλα στην κυβέρνηση του Σαράτζ για να πολεμήσει το Isis. Η μαχητική ομάδα ισχυρίζεται ότι κατέχει περίπου 250 χιλιόμετρα από την ακτή, αλλά έχει διευρύνει τις επιθέσεις της προς τα νότια. Αλλά σε μια χώρα όπου τα όπλα υπάρχουν σε αφθονία, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η άρση του εμπάργκο δεν είναι και πολύ συνετή.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο Ματία Τοάλντο, πολιτικός συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, κάλεσε τη Δύση να μην εστιάζει σε στρατιωτικές λύσεις. Όπως είπε: "Οι Ευρωπαίοι έχουν τώρα αυτό που ζήτησαν, δηλαδή μια κυβέρνηση ενότητας που κυβερνά από την πρωτεύουσα. Θα πρέπει να φροντίσουν να μην επιβαρυνθούν με μη ρεαλιστικές απαιτήσεις, όπως ο τερματισμός της προσφυγικής κρίσης ή το να νικήσουν το Isis. Αντ 'αυτού, η Δύση θα πρέπει να εργαστεί για να ενισχύσει τον πολιτικό έλεγχο της κυβέρνησης της χώρας".

Και πρόσθεσε: Η βοήθεια από τις αιγυπτιακές και γαλλικές ειδικές δυνάμεις … στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης έχει ενισχύσει την αίσθηση σε πολλούς πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες στην ανατολική Λιβύη ότι δεν χρειάζεται να έρθουν σε συμφωνία καταμερισμού της εξουσίας με τις δυνάμεις που τώρα υποστηρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, προκειμένου να έχουν καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη".

Το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ προειδοποίησε ότι οι τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ ήταν πιθανό να εντείνουν τη συνεργασία τους με το Isis στη Λιβύη, αν η τελευταία αποκτήσει ισχυρότερη θέση. Η Μπόκο Χαράμ έχει ξεκινήσει έναν πόλεμο εδώ και επτά έτη στη βόρεια Νιγηρία και πέρυσι υποσχέθηκε πίστη στο Isis. "Αν το Daesh καθιερώσει μια ισχυρότερη παρουσία στη Λιβύη, οι περισσότεροι άνθρωποι εδώ το εκλαμβάνουν ως μια άμεση δίοδο επικοινωνίας που είναι πιθανό να εντείνει την πρακτική συνεργασία μεταξύ των δύο ομάδων", δήλωσε ο Χάμοντ σε μια περιφερειακή διάσκεψη στη Νιγηρία . "Η πρόθεση σαφώς υπάρχει, η απόδειξη της σκληρής συνεργασίας εξακολουθεί να είναι αρκετά ατελής" είπε ο Χάμοντ σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ των δύο ομάδων.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα