Βίκτωρ Ορμπάν: «Οι πρόσφυγες απειλούν την χριστιανική ταυτότητα της Ευρώπης»

16:50 4/9/2015 - Πηγή: Antinews

Τη σκληρή στάση του απέναντι στη μεταναστευτική κρίση εξέφρασε για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ενώ η Ευρώπη διχάζεται και πάλι.

Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτωρ Ορμπάν, δήλωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση τρέλας όσον αφορά τη μετανάστευση και υποστήριξε ότι υπερασπίζεται τον ευρωπαϊκό Χριστιανισμό εναντίον της μουσουλμανικής συρροής. Οι εμπρηστικές παρατηρήσεις του Ορμπάν έγιναν

από τις Βρυξέλλες όπου επιτέθηκε στους ηγέτες της ΕΕ για τη μεγαλύτερη κρίση μετανάστευσης στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Όλα όσα συμβαίνουν τώρα μπροστά στα μάτια μας απειλούν να έχουν εκρηκτικές συνέπειες για το σύνολο της Ευρώπης» έγραψε ο Ορμπάν στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Η απάντηση της Ευρώπης είναι τρέλα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η λανθασμένη πολιτική μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή. Η ανευθυνότητα είναι το σήμα κάθε ευρωπαίου πολιτικού που υπόσχεται μια καλύτερη ζωή για τους μετανάστες και τους ενθαρρύνει να αφήσουν τα πάντα πίσω και να διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να έρθουν στην Ευρώπη. Εάν η Ευρώπη δεν επιστρέψει στο δρόμο της κοινής λογικής, θα καταρρεύσει παλεύοντας για την τύχη της».

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ζητούν την αναμόρφωση των ευρωπαϊκών διαδικασιών ασύλου. Οι προσπάθειες της Ευρώπης να ασχοληθεί με την κρίση έχουν οδηγήσει την ΕΕ σε διαμάχες, ενώ απειλείται η ζώνη Σένγκεν. «Σήμερα τα πάντα αφορούν τη μετανάστευση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ. «Ζούμε σε απογοητευτικούς, συγκλονιστικούς καιρούς». «Η Συνθήκη Σένγκεν απειλείται –αυτό είναι απόλυτα σαφές», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μετά τη συνάντησή του με τον Ορμπάν. «Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια βαθύτερη διάσπαση της Ένωσης είναι ένα ρίσκο που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε».

Ενώ η σύγχυση σχετικά με τους ελέγχους στα σύνορα και την ελεύθερη κυκλοφορία μεγαλώνει, χαοτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό Κελέτι της Βουδαπέστης. Χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε τρένα ελπίζοντας ότι θα πήγαιναν στη Γερμανία, όταν οι αρχές έκλεισαν τους σταθμούς για τους πρόσφυγες και στη συνέχεια τους ξανάνοιξαν.

«Δεν είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, είναι ένα πρόβλημα της Γερμανίας», δήλωσε ο Ορμπαν στις Βρυξέλλες. «Όλοι θέλουν να πάνε στη Γερμανία». Ο Τουσκ δήλωσε ότι η Ευρώπη χωρίστηκε σε ανατολή και δύση σχετικά με την εισροή, με ορισμένους, όπως ο Ορμπαν να επιδιώκουν να περιορίσουν την κρίση με την ανέγερση συνοριακών φραχτών. Άλλοι, με επικεφαλής τη Γερμανία, ήθελαν υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τους πρόσφυγες σε ολόκληρη την Ένωση.

Η ασφάλεια των συνόρων της ΕΕ ήταν η πιο επείγουσα πρόκληση, δήλωσε ο Τουσκ, προσθέτοντας ότι αναμένει 500.000 «παράτυπους μετανάστες» να φτάσουν στην Ευρώπη φέτος. Αυτό ήταν μάλλον μια συγκρατημένη εκτίμηση, δεδομένου ότι το Βερολίνο έχει προβλέψει ότι θα φτάσουν 800.000 μόνο στη Γερμανία. Αλλάζοντας την προηγούμενη αντίθεσή του σε δεσμευτικές ποσοστώσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, ο Τουσκ δήλωσε ότι η Ένωση θα πρέπει να δεχθεί 100.000 άτομα. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα καταθέσει πιο φιλόδοξες προτάσεις την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να αυξήσει το ποσοστό της ποσόστωσης σε 160.000 από 40.000 που πρότεινε τον Μάιο.

Η Νατάσα Μπερτό, εκπρόσωπος της επιτροπής για τη μετανάστευση, ανέφερε ότι οποιαδήποτε μετεγκατάσταση θα ανακουφίσει τα υψηλά ποσοστά των ατόμων που φθάνουν στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, τουίταρε τη φωτογραφία ενός αγοριού από τη Συρία του οποίου το σώμα ξεβράστηκε σε μια παραλία στην Τουρκία, γράφοντας: «Είχε ένα όνομα: Αιλάν Κούρντι. Επείγον να δράσουμε. Επείγον να έχουμε μια ευρωπαϊκή κινητοποίηση».

Ο Ορμπάν είπε ότι ο φράκτης με το συρματόπλεγμα που χτίστηκε στα νότια σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία ήταν απαραίτητος για την υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν. Αρνήθηκε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφορούσε την κρίση προσφύγων, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια μαζική μετανάστευση. «Όσοι φθάνουν έχουν ανατραφεί με άλλη θρησκεία και αντιπροσωπεύουν μια ριζικά διαφορετική κουλτούρα. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι χριστιανοί, αλλά μουσουλμάνοι», είπε. «Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα, διότι η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή ταυτότητα έχει τις ρίζες της στον Χριστιανισμό. Δεν είναι ανησυχητικό από μόνο του ότι ο ευρωπαϊκός Χριστιανισμός μόλις και μετά βίας μπορεί να κρατήσει την Ευρώπη χριστιανική; Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, και δεν έχουμε καμία επιλογή από το να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν στο Λουξεμβούργο την Παρασκευή, διχασμένοι σχετικά με τις απαντήσεις τους και αναζητώντας αυτό που ο Τουσκ αποκάλεσε «έναν κοινό και φιλόδοξο παρονομαστή». Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας απέστειλαν επιστολή στην πρόεδρο της συνεδρίασης, Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, απαιτώντας περισσότερες συντονισμένες πολιτικές. «Η σημερινή κρίση των προσφύγων θέτει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλα τα κράτη-μέλη της μια ιστορική δοκιμασία», έγραψαν, ζητώντας μια πιο δίκαιη κατανομή των ειλικρινών προσφύγων σε ολόκληρη την Ένωση και την επιτάχυνση των απελάσεων όσων οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου έχουν απορριφθεί.

Δεν υπάρχει τίποτα νέο στις απαιτήσεις για ένα νέο σύστημα υποχρεωτικών ποσοστώσεων εξάπλωσης των προσφύγων σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι τρεις χώρες το έχουν ζητήσει από το Μάιο, αλλά μια σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Ιούνιο έληξε άδοξα χωρίς συμφωνία. Ο Τουσκ δήλωσε ότι έκτοτε «έχουμε έρθει λίγο πιο κοντά σε μια κοινή θέση», γεγονός που υποδηλώνει τις ελπίδες για μια σημαντικά πρωτοπόρα πολιτική στην επείγουσα σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στις 14 Σεπτεμβρίου. Ο Ορμπάν είπε ότι οι ποσοστώσεις δεν ήταν η απάντηση. «Οι ποσοστώσεις είναι μια πρόσκληση για όσους θέλουν να έρθουν. Το ηθικό ανθρώπινο πράγμα είναι να καταστήσουμε σαφές το ‘σας παρακαλούμε να μην έρθετε’».

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα