Βιώνοντας δύσκολο παρόν, αναμένοντας ένα δύσκολο μέλλον

Είναι γεγονός ότι, η Ελλάδα βιώνει δύσκολες στιγμές έχοντας εισέλθει στην δίνη της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε ο ιός covid-19 γνωστός ως Κορωνοϊός. Με την λήψη μέτρων όπου η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, με την καθημερινότητά τους να είναι σε αναστολή, η χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα υγειονομική κρίση.

‘Έναντι της υπόψη κρίσης η παρούσα κυβέρνηση επέδειξε τα απαιτούμενα αντανακλαστικά και έλαβε έγκαιρα μέτρα για την αντιμετώπιση

της κατάστασης. Με βάση την εικόνα που αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία η Ελλάδα αποφεύγει καταστάσεις όπως αυτές που επικρατούν στην Δυτική Ευρώπη. Ωστόσο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε επίσης και την ωριμότητα που επέδειξαν οι Έλληνες έναντι της πανδημίας όπου στην συντριπτική τους πλειοψηφία πειθάρχησαν και πειθαρχούν στα ληφθέντα μέτρα και ακολούθησαν και ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Σύμφωνα με τις διεθνής εκτιμήσεις η υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις οικονομίες των χωρών που την αντιμετωπίζουν. Στην μετά την Υγειονομική Κρίση περίοδο η παγκόσμια οικονομία θα εισέλθει σε μια νέα περίοδο ύφεσης και μείωσης του ΑΕΠ.

Στην δίνη της επερχόμενης ύφεσης θα εισέλθει και η ελληνική οικονομία, μια οικονομία που παρουσιάζει χρόνια δομικά προβλήματα και η οποία το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε αντιμέτωπη με μια δεκαετή οικονομική κρίση και ύφεση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ λόγω της Πανδημίας, η Ελλάδα υπολογίζεται να έχει να αντιμετωπίσει μια μείωση του ΑΕΠ έως και 35%, γιατί ο τουρισμός, η εστίαση και άλλοι κλάδοι που πλήττονται ιδιαίτερα από την αναστολή εργασιών , φαίνεται να έχουν υπερβολικά μεγάλη συμμετοχή στη διαμόρφωση του Ελληνικού ΑΕΠ. Μέτρα για την ενίσχυση των πληγέντων λήφθηκαν και θα ληφθούν από την κυβέρνηση αλλά το ζητούμενο για την μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης περίοδο είναι το πόσες από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν και θα αντέξουν στην ύφεση που έρχεται, το πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν και το κατά πόσο το «νέο εργασιακό δίκαιο» (εκ περιτροπής εργασία, αναστολή εργασιακών συμβάσεων, ελαστικές εργασιακές σχέσεις κ.λπ.) που νομοθετήθηκε συνέπεια της πανδημίας θα αποκτήσει δυστυχώς τελικά μόνιμο χαρακτήρα και θα αποτελέσει μέρος της πραγματικότητας στις εργασιακές σχέσεις που θα διαμορφωθούν στην επερχόμενη περίοδο.

Η απόφαση του Eurogroup προβλέπει την άμεση διάθεση 540 δισ. ευρώ στις δοκιμαζόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, καθώς και την χρήση της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), για την κάλυψη τρεχουσών υγειονομικών αναγκών και για το χρονικό διάστημα που θα διαρκεί η πανδημία. Για την μετέπειτα περίοδο και για την περαιτέρω χρηματοδότηση των οικονομιών της Ε.Ε. , προβλέπεται η δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης, με χρηματοδότησή του από «καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία», καθώς και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από την αναδιάταξη του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Το παραπάνω γεγονός οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η χρηματοδότηση για την επανεκκίνηση των οικονομιών της Ε.Ε, θα γίνει υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις σύναψης ενός νέου Μνημονίου εποπτείας. Η απόφαση του Eurogroup στοχεύει στην διατήρηση της γερμανικής οικονομικής κυριαρχίας στην Ε.Ε. και όχι στην ανάκαμψη των οικονομιών των μελών της.

Το ζητούμενο για την Ελλάδα στην μετά την πανδημία περίοδο είναι η αντιμετώπιση της ύφεσης, η επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και η εν συνόλω παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, καθώς και η υλοποίηση των δομικών διαρθρωτικών αλλαγών που θα οδηγήσουν σε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης. Η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα κατέδειξε πως δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας όταν αυτή βασίζεται κατά μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, στο real estate, στις κατασκευές και στην πράσινη ανάπτυξη. Η κυβέρνηση πέραν της μέριμνας για την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, θα πρέπει να προχωρήσει σε μια ριζική αναθεώρηση του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης προς την κατεύθυνση υιοθέτησης ενός μοντέλου με περισσότερο παραγωγικό προσανατολισμό, το οποίο σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της ναυτιλίας και του τουρισμού θα θέσει την λειτουργία και την ανάπτυξη της οικονομίας σε πιο υγιής και στέρεες βάσεις. Η χώρα χρειάζεται ένα οργανωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της παραγωγικής βάσης της, δηλαδή του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα ο οποίος αποτελεί άγνωστη λέξη για τον πρωθυπουργό και τους κρατούντες.

Η υγειονομική κρίση που βιώνουμε ανέδειξε την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας ισχυρής δημόσιας διοίκησης. Η χώρα χρειάζεται μεταξύ άλλων ένα οργανωμένο δημόσιο σύστημα υγείας , ένα οργανωμένο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, δηλαδή χρειάζεται μια δημόσια διοίκηση που θα προσφέρει αξιοπρεπείς υπηρεσίες στους πολίτες.

Η Ελλάδα στο επόμενο χρονικό διάστημα δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη μόνο με την οικονομική ύφεση αλλά και με ένα δεύτερο γύρο τουρκικών προκλήσεων σε Θράκη, Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία πιεζόμενη από την δυσχερή εσωτερική κατάσταση θα επιδιώξει έναν δεύτερο γύρο όξυνσης σε όλα τα ανοικτά μέτωπα με στόχο την επίτευξη των επιδιώξεών της. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής το γεγονός ότι η Τουρκία όλο αυτό το χρονικό διάστημα πραγματοποίησε και πραγματοποιεί ανοίγματα για χρηματοδότηση από την Κίνα. Μεγάλες τουρκικές εταιρείες έχουν περάσει ήδη υπό τον έλεγχο κινεζικών επενδυτικών κεφαλαίων, ενώ διαφαίνεται πλέον μια οργανωμένη κινεζική οικονομική διείσδυση στην γείτονα χώρα. Εάν η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την γεωπολιτική της αξία, τότε θα πρέπει ακόμα και σε περιόδους δύσκολης οικονομικής συγκυρίας να διατηρεί αξιόμαχες και επαρκώς εξοπλισμένες ένοπλες δυνάμεις.

Φίλες και Φίλοι, με το πέρας της υγειονομικής κρίσης η Ελλάδα θα βρεθεί σε ένα διαφορετικό κόσμο από αυτόν που υπήρχε πριν. Η διεθνής ύφεση που θα εισέλθει η παγκόσμια οικονομία δεν θα παρουσιάζει κανένα κοινό στοιχείο με την ύφεση του 2008 και ενδεχομένως να παρουσιάζει κοινά στοιχεία με το κραχ του 1929. Εκείνο που θα πρέπει να γίνει κατανοητό από το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι το γεγονός ότι η αντιμετώπιση της καταστάσεως που θα δημιουργηθεί απαιτεί στο επίπεδο της οικονομίας αφενός μεν την υπέρβαση των όποιων ένθεν και ένθεν αγκυλώσεων, αφετέρου δε την σύνταξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας σε υγιείς βάσεις. Το ερώτημα που γεννάται πλέον είναι, μπορεί;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα