Βόμβα από την τρόικα. Μας εξωθούν σε νέο Μνημόνιο

Κάποιοι μπορεί να μίλησαν για εμπλοκή μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας σε ότι αφορά τα ισοδύναμα μέτρα που έχει παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο, αλλά τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα απ’ ότι φαίνονται.

Ο φόρος στα ακίνητα και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ή κάποια άλλα μέτρα με τα οποία φαίνεται να μη συμφωνούν οι τροικανοί είναι σταγόνα στον ωκεανό, είναι «χειροβομβίδα» μπροστά στην πυρηνική βόμβα που μας ετοιμάζουν οι δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πολύ σοβαρό ζήτημα με το χρηματοδοτικό

κενό για την επόμενη διετία, κι όχι τόσο με το αν θα είναι 12 ή 14 δις ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση, ο ίδιος ο Σαμαράς αλλά και ο Στουρνάρας έχουν διαμηνύσει ότι το κενό θα καλυφθεί, όχι με νέο δάνειο από την τρόικα αλλά με έξοδο στις αγορές. Υπολόγιζαν, ωστόσο, και σε ένα «μαξιλάρι» εξαιρετικά σημαντικό. Πρόκειται για τα 8,7 δις ευρώ που υπάρχουν στο ΤΧΣ και είναι τα υπόλοιπα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτά τα χρήματα η κυβέρνηση θα τα χρησιμοποιούσε για τη μείωση του κενού και θα μπορούσε εύκολα να διεκδικήσει άλλα 4-5 δις ευρώ από τις αγορές.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες ούτε νέο δάνειο θα παίρναμε, ούτε νέο μνημόνιο θα υπογράφαμε και η τρόικα θα ξεκουμπιζόταν από την Ελλάδα από το Μάιο και μετά. Η χώρα θα έμπαινε σε μια καλή τροχιά, το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να μοιραστεί σε 350.000 οικογένειες μη εχόντων και γενικά η ελληνική οικονομία θα είχε μια χρυσή ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Αλλωστε, το θετικό αυτό σενάριο θα οδηγούσε σε ραγδαία αποκλιμάκωση των spreads δηλαδή η χώρα θα μπορούσε να δανειστεί ξανά φθηνά, όπως πριν την κρίση.

Φυσικά, όλο αυτό το σκηνικό θα είχε και πολιτικό αντίκτυπο αφού θα έβγαζε την κυβέρνηση από το λεγόμενο… οραματικό αδιέξοδο. Δηλαδή θα μπορούσε πλέον ο Σαμαράς να δώσει μια χειροπιαστή ελπίδα στους Ελληνες κι όχι φύκια για μεταξωτές κορδέλες όπως έκανε το 2010 ο Παπανδρέου που έλεγε ότι σε ένα χρόνο θα βγαίναμε στις αγορές.

Οι πληροφορίες, λοιπόν, κάνουν λόγο για ένα πολύ ύπουλο παιχνίδι που στήνει η τρόικα, και κυρίως το ΔΝΤ της Κριστίν Λαγκάρντ, σε βάρος της Ελλάδας. Δεν δέχονται ότι τα 8,7 δις ευρώ που έμειναν από την ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να πάνε στο χρηματοδοτικό κενό τινάζοντας στον αέρα όλο τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Στέλνουν μηνύματα στην κυβέρνηση επικαλούμενοι φόβους ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα για να καλύψουν τα κενά τους ενώ ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τη «μαύρη» τρύπα, παρά το γεγονός ότι η Black Rock έχει διαφορετική άποψη.

Παράλληλα, η τρόικα ήταν αυτή που μπλόκαρε την αύξηση κεφαλαίου στην Eurobank παρά το γεγονός ότι η διοίκησή της λέει ότι είχε στο χέρι προτάσεις από μεγάλα ξένα funds 3 με 3,5 δις ευρώ. Η επανιδιωτικοποίηση της τράπεζας θα μπορούσε να φέρει στα ταμεία το παραπάνω ποσό και θα οδηγούσε σε αύξηση της ρευστότητας στην αγορά. Ακριβώς το ίδιο βρόμικο παιχνίδι παίζει η τρόικα και με τις άλλες τράπεζες αλλά και με την άσκηση των warrants βάζοντας τρικλοποδιά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει το κλίμα. Για να μην πούμε βεβαίως για τις ιδιωτικοποιήσεις που από τη μια μας πιέζουν να τις κάνουμε κι από την άλλη μπλοκάρουν για παράδειγμα την πώληση του ΟΛΠ.

Ολο αυτό το ύπουλο παιχνίδι έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στην κυβέρνηση και αναμένονται σοβαρές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες. Ισως και γι’ αυτό να υπήρξαν κάποιες διαρροές ότι υπάρχει σύγκρουση με την τρόικα για τα ακίνητα ή τον ΦΠΑ, διαρροές που πάντως διέψευσε ο Γ. Στουρνάρας.

Φαίνεται ότι οι δανειστές πιέζουν την Ελλάδα να προχωρήσει σε νέο δάνειο και τρίτο μνημόνιο, που όμως θα το βαφτίσουν αλλιώς για να μην υπάρχουν αντιδράσεις. Θα πουν για παράδειγμα «πάρτε 15-20 δις ευρώ δάνειο το οποίο θα το ονομάσουμε… αναπτυξιακό πακέτο». Θα μπουν φυσικά όροι οι οποίοι θα είναι καλυμμένοι με κάποιον μανδύα νομιμότητας και δεν θα ασκούνται από την τρόικα. Δεν θα έρχονται δηλαδή κάθε τρεις μήνες οι κουστουμαρισμένοι χαρτογιακάδες που προκαλούν την κοινωνία. Όπως και να έχει, πάντως, θα πρόκειται για ένα μνημόνιο κρυμμένο πίσω από τις λέξεις, το οποίο θα θέσει τη χώρα στην ομηρία των δανειστών για πολλά ακόμη χρόνια.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να πυροδοτήσουν σοβαρές πολιτικές εξελίξεις, ακόμη και εκλογές μέσα στην άνοιξη με το σκεπτικό ότι η τρόικα οδηγεί την Ελλάδα σε μια νέα εθνική καταστροφή. Και θα καλείται ο λαός να επιλέξει τι ακριβώς θέλει και με ποιους.

Keywords
Τυχαία Θέματα