Βόμβα του Ισλαμικού Κράτους πιθανότατα «έριξε» το ρωσικό αεροσκάφος

Αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι βόμβα που έβαλαν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πιθανόν να αποτελεί την αιτία της συντριβής του ρωσικού αεροπλάνου το περασμένο Σαββατοκύριακο, πάνω από την χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου, σύμφωνα με αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές ασφαλείας.

Το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ελέγχει εκτάσεις του Ιράκ και της Συρίας και μάχεται τον αιγυπτιακό στρατό στη χερσόνησο του Σινά, δήλωσε και πάλι την Τετάρτη ότι έριξε το αεροπλάνο, προσθέτοντας ότι

κάποια στιγμή θα αποκαλύψει στον κόσμο πώς πραγματοποίησαν την επίθεση. Το Airbus A321 συνετρίβη το Σάββατο στη χερσόνησο του Σινά λίγο μετά την απογείωση από το θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ και ενώ κατευθυνόταν στην Αγία Πετρούπολη. Και οι 224 επιβαίνοντες είναι νεκροί. Οι πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ και της Ευρώπης τόνισαν ότι είχαν φτάσει σε οριστικά συμπεράσματα σχετικά με τη συντριβή.

Η Βρετανία την Τετάρτη ανέφερε το ενδεχόμενο ενός εκρηκτικού μηχανισμού ως αιτία της συντριβής, αλλά δεν υπέδειξε καμία ομάδα ως υπεύθυνη. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα η συντριβή να προκλήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό μέσα στο αεροσκάφος» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων της κυβέρνησης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι παρατηρήσεις του Χάμοντ έγιναν τη στιγμή που η Βρετανία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει μια επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι αυτή την εβδομάδα.

Η Αίγυπτος, στενός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και η πολυπληθέστερη αραβική χώρα, απέρριψε τον ισχυρισμό της ευθύνης του Ισλαμικού Κράτους για την κατάρρευση. «Πιστεύουμε ότι έγινε έκρηξη, αλλά δεν είναι σαφές τι είδους. Εξετάζεται η άμμος στον τόπο της συντριβής για να προσπαθήσουμε και να καθορίσουμε αν ήταν βόμβα», είπε μία πηγή από την Αίγυπτο που βρίσκεται στην ομάδα που ερευνά τα μαύρα κουτιά.

«Υπάρχουν εγκληματολογικές έρευνες σε εξέλιξη στον τόπο της συντριβής. Αυτό θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε την αιτία, για να δούμε αν βρέθηκαν τα ίχνη των εκρηκτικών».

Ο Σίσι χαρακτήρισε τον ισλαμικό φανατισμό ως υπαρξιακή απειλή για τον αραβικό κόσμο και τη Δύση και επανέλαβε την έκκληση για περισσότερες διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση των μαχητών. Ο Χάμοντ δήλωσε ότι η Βρετανία διακόπτει τις επιβατικές πτήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο από το Σαρμ ελ-Σεΐχ. Ο Κάμερον, ο οποίος θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον Σίς σήμερα, εξέφρασε ανησυχίες ότι «το αεροπλάνο μπορεί να έπεσε από εκρηκτικό μηχανισμό», προκαλώντας αντιδράσεις από τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σουκρι. Η Βρετανία δήλωσε πως μελετά όλα τα μέτρα ασφαλείας για να επιτραπούν ξανά οι πτήσεις από το Σαρμ ελ-Σεΐχ και να επιστρέψουν όλοι οι βρετανοί πολίτες που βρίσκονται εκεί.

«Κάτι υπήρχε» στο αεροσκάφος

Ένας Ρώσος αξιωματούχος της αεροπορίας δήλωσε ότι η έρευνα εξετάζει τη δυνατότητα να είχε μπει ένα αντικείμενο στο αεροσκάφος που προκάλεσε την καταστροφή. «Υπάρχουν δύο εκδοχές τώρα υπό εξέταση: κάτι να μπήκε μέσα στο αεροπλάνο και ένα τεχνικό λάθος, όμως, το αεροπλάνο δεν θα μπορούσε απλά να χωριστεί στον αέρα - θα πρέπει να υπάρχει κάποια δράση. Ένας πύραυλος είναι απίθανο, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις» δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Οι ειδικοί στην ασφάλεια και οι ερευνητές ανέφεραν ότι το αεροπλάνο είναι απίθανο να έχει πληγεί από εξωτερικό παράγοντα και οι μαχητές με βάση το Σινά δεν πιστεύεται ότι διαθέτουν την τεχνολογία για να καταρρίψουν ένα αεροσκάφος που πετά πάνω από 30.000 πόδια.

Αν αποδειχθεί ότι μια βόμβα χτύπησε το αεροπλάνο, θα σημάνει ένα βαρύ πλήγμα για τον τουρισμό στην Αίγυπτο, έναν πυλώνα της οικονομίας, που αγωνίζεται να ανακάμψει μετά από χρόνια πολιτικής αναταραχής. Επίσης, θα υπονόμευε τους ισχυρισμούς του Σίσι, ότι το Κάιρο έχει υπό έλεγχο την εξέγερση της ομάδας Επαρχία Σινά. Στην περιοχή έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες Αιγύπτιοι στρατιώτες και αστυνομικοί, απ’ όταν ο Σίσι, ως αρχηγός του στρατού, ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι το 2013, μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον της κυβέρνησής του.

Ο Σίσι εξελέγη πρόεδρος πέρυσι, υποσχόμενος ότι θα σταθεροποιήσει την Αίγυπτο και θα ανοικοδομήσει την κατεστραμμένη οικονομία της. Οι επικριτές λένε ότι σκληρή στάση του απέναντι στους ισλαμιστές θα εντείνουν την ριζοσπαστικοποίηση στην Αίγυπτο.

Εκδίκηση για τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές;

Οι ερευνητές μελετούν το ένα μαύρο κουτί του ρωσικού αεροπλάνου, ανέφερε το Υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι το δεύτερο μαύρο κουτί, το οποίο περιέχει τις καταγεγραμμένες συνομιλίες στο θάλαμο διακυβέρνησης, είναι μερικώς κατεστραμμένο και χρειάζεται πολύ δουλειά για να εξάγουν δεδομένα.

Η ομάδα Επαρχία Σινά έχει πει ότι έριξε το αεροπλάνο «σε απάντηση στις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που σκότωσαν εκατοντάδες μουσουλμάνους σε συριακό έδαφος». Σε ένα ηχητικό μήνυμα που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη σε ένα λογαριασμό του Twitter που χρησιμοποιείται από την ομάδα, η οποία σχετίζεται με το Ισλαμικό Κράτος, επέμεινε ότι ήταν υπεύθυνη για τη συντριβή. Ο ισχυρισμός δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθεί. «Εμείς, με τη χάρη του Θεού, είμαστε αυτοί που ρίξαμε το αεροπλάνο και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλύψουμε τον μηχανισμό του θανάτου» είπε ο ομιλητής.

Η Ρωσία, σύμμαχος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον ομάδων της αντιπολίτευσης στη Συρία, συμπεριλαμβανομένου και του Ισλαμικού Κράτους στις 30 Σεπτεμβρίου. Η σκληροπυρηνική ομάδα ζήτησε πόλεμο ενάντια τόσο στη Ρωσία όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως απάντηση στις αεροπορικές επιδρομές τους στη Συρία .

Την Τετάρτη, και η Ιρλανδική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (IAA) διέταξε όλες τις αεροπορικές εταιρείες της Ιρλανδίας να μην πετούν προς ή από τη χερσόνησο του Σινά μέχρι νεωτέρας. Το ρωσικό αεροπλάνο ήταν νηολογημένο στην Ιρλανδία και η ΙΑΑ συμμετέχει στην επίσημη έρευνα για το δυστύχημα.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα