Βουλή: Ομαδικά πυρά αντιπολίτευσης κατά Γαβρόγλου

Τα σφοδρά "πυρά" της αντιπολίτευσης δέχεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση στην Ολομέλεια της Βουλής με τους εκπροσώπους των κομμάτων να κατηγορούν τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Γαβρόγλου για οπισθοδρόμηση και σκοταδισμό.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το protothema.gr, την οργή της αντιπολίτευση έχει προκαλέσει και η - κατ εξακολούθηση - τακτική της κυβέρνησης να φορτώνει κρίσιμα νομοσχέδια με δεκάδες τροπολογίες

άσχετου περιεχομένου.

Η κ. Νίκη Κεραμέως, ανοίγοντας τον "χορό" των επικρίσεων είπε πως "στο σχέδιο νόμου μπορούν να αποδοθούν τέσσερις βασικοί χαρακτηρισμοί: οπισθοδρόμηση, εσωστρέφεια, συγκεντρωτισμός και υπέρ-ρύθμιση".Εξήγησε πως για το άσυλο "η εισαγωγή της διάκρισης μεταξύ αδικημάτων έχει έναν και μόνο σκοπό, να αδρανοποιήσει τον όλο μηχανισμό, να μην καλούνται ποτέ οι αρχές και να δρουν ανενόχλητοι οι πάσης φύσεως εγκληματίες. Άλλο άσυλο ιδεών, κ. Υπουργέ, που βεβαίως πρέπει να προστατεύεται, και άλλο άσυλο εγκληματιών που εσείς νομοθετείτε. Η θέση μας ξεκάθαρη: Αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για όλες τις αξιόποινες πράξεις".

"Τα τελευταία 2,5 χρόνια, η κυβέρνηση στο χώρο της παιδείας υποβάθμισε το ολοήμερο σχολείο, υποβάθμισε το ψηφιακό σχολείο, κατήργησε την αξιολόγηση, θεσμοθέτησε ένα αντισυνταγματικό σύστημα επιλογής διευθυντικών στελεχών, απορρύθμισε την τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση, απαξίωσε την αρχαία ελληνική γραμματεία. Αυτές είναι κάποιες μόνο από τις πολλαπλές πληγές. Και τώρα η ζημιά επεκτείνεται και στην ανώτατη εκπαίδευση" τόνισε σε άλλο σημείο η κ. Κεραμέως για να προσθέσει ότι οι προωθούμενες διατάξεις έχουν προκαλέσει την αντίδραση του συνόλου σχεδόν της ακαδημαϊκής κοινότητας. Μεταξύ άλλων, η εισηγήτρια της ΝΔ επικαλέστηκε την ανακοίνωση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που τονίζει ότι "ο υπουργός Παιδείας είναι ηθικά και πολιτικά υπόλογος και θα εγγράψει ως εκφραστής παρακμιακής πολιτικής μία από τις πιο σκοταδιστικές σελίδες στην ιστορία της ελληνικής παιδείας".

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κωνσταντινόπουλοςκατηγόρησε την κυβέρνηση για προσχηματικό διάλογο στα θέματα παιδείας και υποστήριξε πως το νομοσχέδιο κρύβει "δυσάρεστες εκπλήξεις" για διδάσκοντες και φοιτητές από τη στιγμή που αναιρούνται βασικές τομές και μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί στη Βουλή με ευρεία συναίνεση.

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος ανέπτυξε την ένσταση αντισυνταγματικότητας για τις διατάξεις που αναιρούν το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.

Από την πλευρά του ο κ. Γαβρόγλου επιχείρησε να αντικρούσει την κριτική λέγοντας πως "οι σκοταδιστικές περίοδοι της παιδείας είναι πίσω μας. Μην σπεκουλάρετε με περιόδους δικτατορίας. Η αντιπαράθεση πρέπει να έχει όρια".

Σε άλλο σημείο δε, επισήμανε "Δεν θα κάνουμε πίσω ούτε εκατοστό από την προσπάθειά μας να καθιερώσουμε ακαδημαϊκούς κανόνες. Θα ξαναμπεί τάξη με βάση τους ακαδημαϊκούς κανόνες" ενώ κατηγορώντας την αντιπολίτευση υποστήριξε "Όταν ακούτε ακαδημαϊκούς κανόνες κάτι παθαίνεται γιατί είναι αυτοί που εξασφαλίζουν να μην υπάρχει αυθαιρεσία. Δεν άκουσα κάτι για τις παθογένειες των μεταπτυχιακών σπουδών. Το 85% μεταπτυχιακών είναι άψογα. Υπάρχει όμως το 15% που δυσφημίζει το πανεπιστήμιο και αυτές τις αυθαιρεσίες θέλετε να καλύψετε. Αυθαιρετούν εκείνοι που υπολογίζουν με τέτοιο τρόπο τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών που αφήνουν εκτός συγκεκριμένες οικονομικές ομάδες. Τα πανεπιστήμια όσο και αν το επιθυμείτε παραμένουν δημόσια".

Ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι θα επιθυμούσε όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα να προσφέρονται δωρεάν, πρόσθεσε όμως πως "αυτό σήμερα δεν είναι ρεαλιστικό αίτημα".

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα