Βουλή: Συναινετικό κλίμα και καταγγελία της τουρκικής αδιαλλαξίας στο Κυπριακό

Σε συναινετικό κλίμα έγινε η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στην Βουλή για το κυπριακό.

Ολοι συμφώνησαν πως το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις οφείλεται στην αδιαλλαξία της Τουρκίας. «Δίκαιη λύση του Κυπριακού αποτελεί εθνικό στόχο για την επίτευξη του οποίου είναι απαραίτητος ο διάλογος, ενημέρωση και συνεννόηση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επίσης χαιρέτισε την κοινή απόφαση για χρήση όλων των ντοκουμέντων από εξεταστική επιτροπή για τον φάκελο της Κύπρου 43 χρόνια μετά την εισβολή.

Η Τουρκία έχει εγκλωβιστεί με τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις και αντιλήψεις μιας άλλης εποχής τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Ντοκουμέντα για την εισβολή στην Κύπρο θα δώσει η ελληνική Βουλή 43 χρόνια μετά

«Δίκαιη λύση του Κυπριακού αποτελεί εθνικό στόχο για την επίτευξη του οποίου είναι απαραίτητος ο διάλογος, ενημέρωση και συνεννόηση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Βουλή για το κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις. Επίσης χαιρέτισε την κοινή απόφαση για χρήση όλων των ντοκουμέντων από εξεταστική επιτροπή για τον φάκελο της Κύπρου 43 χρόνια μετά την εισβολή.

Στην συνέχεια τόνισε ότι: Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική αντιπροσωπεία υποστήριξε σθεναρά τις πάγιες θέσεις τις χώρας μας τις οποίες παρουσίασε ως εξής:

1. Ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προς όφελος όλου του κυπριακού λαού μπορεί να επιτευχθεί μόνο επί τη βάση του ΟΗΕ και επί την βάση ότι Κύπρος είναι μέλος ΕΕ

2. Ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες κυπριακής δημοκρατίας εμπλέκεται μόνο στο κεφάλαιο ασφάλειας

3. Στο πλαίσιο συνομιλιών η Ελλάδα βρίσκεται σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία της οποίας ο λαός θα κληθεί να πάρει την όποια απόφαση».

Στη βάση των πάγιων θέσεων μας αναδείξαμε το γεγονός ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση Κυπριακού συνεπάγεται άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής Κύπρου. Συνεπάγεται κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων».

Αναφερόμενος στο ελληνικό ΥΠΕξ επισήμανε την «καθοριστική ιστορικής σημασίας προσπάθεια της διαπραγματευτικής ομάδας του υπουργείου και του κ. Κοτζιά» τον οποίο ευχαρίστησε δημόσια: «Η ελληνική πλευρά ανέδειξε σε όλα τα φόρα ότι κανένα κράτος στον 21ο αιώνα μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να θεωρείται κυρίαρχο και ανεξάρτητο αν εις βάρος του υφίστανται εγγυητικά δικαιώματα». «Το γεγονός ότι μια επανενωμένη Κύπρος υπό καθεστώς εγγυήσεων δεν θα μπορούσε να εκφραστεί με ανεξάρτητη φωνή με όλες τις συνέπειες που θα είχε για την ίδια την ΕΕ. Η διατήρηση εγγυήσεων και στρατευμάτων κατοχικών θα υπονόμευαν καθημερινά οποιαδήποτε προσπάθεια για συμφιλίωση και ειρήνη».

Επισήμανε ότι εδώ και ένα χρόνο περίπου «καταθέσαμε σειρά προτάσεων μεταξύ των οποίων σύναψη τριμερούς συμφώνου φιλίας και μηχανισμού ελέγχου από ΟΗΕ. Καλέσαμε την Τουρκία σε προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις και δυστυχώς δεν βρήκαμε ανταπόκριση. Το λέω με λύπη γιατί αν είχαμε πρόοδο εκ των προτέρων σε αυτά τα κεφάλαια η προοπτική λύση στην Ελβετία θα ήταν ορατή. Αυτό που φάνηκε όμως ήταν ότι η Τουρκία δεν είχε τελικά πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση που θα επέτρεπε στην επανενωμένη Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη. Σε μια λύση χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών και με την έστω και σταδιακή αποχώρηση του κατοχικού στρατού.

Η επόμενη περίοδος είναι καθοριστική. Επιτάσσει αποφασιστικότητα και ψυχραιμία σε μια σειρά από ζητήματα που συνδέονται:

1. Η συνεργασία Ελλάδας Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί τον κρίσιμο άξονα της εξωτερικής πολιτικής και δεν περιορίζεται μόνο στον συντονισμό για το Κυπριακό. Η συνεργασία έχει ευρύτερες διαστάσεις. Αφορά γενικότερα την Διεθνή Διπλωματική συνεργασία στην ΕΕ, στην Σύνοδο Κρατών Νότου, στις τριμερής συνεργασίες μας με χώρες της Μ. Ανατολής και άλλες χώρες. Αφορά και την στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ. Εχει αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέξει τρόπο αξιοποίησης των δικαιωμάτων που απορρέουν απο το Διεθνές Δίκαιο και Δίκαιο Θάλασσας. Σε αυτή την επιλογή θα έχει στήριξη της Ελλάδας και της ΕΕ και της Διεθνούς κοινότητας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή

2. Ο τερματισμός των συνομιλιών στην Ελβετία δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειάς μας. Η Δίκαιη και βιώσιμη λύση Κυπριακού αποτελεί κεντρικό άξονα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. κεντρικό διακύβευμα για μια χώρα που αποτελεί πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό είμαστε πάντα ανοικτοί για επανέναρξη συνομιλιών στο πλαίσιο ΟΗΕ υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι πλευρές το επιθυμούν. Η κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων αποτελεί πλέον μέρος της ατζέντας της διεθνούς κοινότητας

3. Η δίκαιη και βιώσιμη λύση Κυπριακού είναι και πρέπει να είναι όχι το κεντρικό πρόταγμα για την Ελλάδα αλλά για την ΕΕ και το μέλλον της. Όχι μόνο γιατί αφορά την άρση της παράνομης κατοχής μέρους , μέλους της ΕΕ, αλλά κυρίως διότι συμβάλλοντας στην επίλυση Κυπριακού η ΕΕ ανοίγει το δρόμο ώστε να ενισχύσει και το δικό της διεθνή και περιφερειακό ρόλο

4. Το μήνυμά μας προς Τουρκία που αναδείχθηκε και κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό πρέπει να παραμείνει σταθερό ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Είμαστε αποφασιστικοί στην προάσπιση δικαιωμάτων μας έναντι οποιαδήποτε απειλής και διεκδίκησης. Την ίδια στιγμή είμαστε και προσηλωμένοι στην οικοδόμηση σχέσης που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και το σεβασμό των Διεθνών σχέσεων. Μένει να φανεί κατά πόσο και η Τουρκία θα επιθυμεί την δίκαιη και βιώσιμη λύση Κυπριακού για την Ευρωπαϊκή της προοπτική».

Κλείνοντας είπε ότι χαιρετίζει την κοινή απόφαση για χρήση όλων των ντοκουμέντων από εξεταστική επιτροπή για φάκελο Κύπρου: «Μια περίοδος κατά την οποία καταθέσεις εκείνων των μαρτύρων που είχαν σχέση με την τραγωδία είναι πλούσιο και χρήσιμο υλικό. 29 χρόνια μετά την εξεταστική επιτροπή και 43 μετά την εισβολή η Ελληνική Βουλή θα δώσει τα ντοκουμέντα στην Κυπριακή Βουλή ώστε να ανοίξει ένα θέμα που αφορά κυρίως το Κυπριακό λαό και δικαιούται να λάβει γνώση. Να ανοίξει και για επιστημονικούς λόγους προς εξέταση εκείνη η περίοδος. Η απόφαση αυτή έχει ληφθεί εδώ και πολλά χρόνια και δεν σχετίζεται με τις συνομιλίες για Κυπριακό. Είναι ένα ανεκπλήρωτο χρέος της Ελλάδας απέναντι στον Κυπριακό λαό. Με αυτό το πνεύμα ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι το σύνολο των δημοκρατικών κομμάτων θα στηρίξουν αυτή την απόφαση του κοινοβουλίου».

Μητσοτάκης: Η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα κριθούν από την επίλυση του κυπριακού

Η Τουρκία έχει εγκλωβιστεί με τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις και αντιλήψεις μιας άλλης εποχής τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για το Κυπριακό.

Τόνισε πως: «Πέραν της εμμονής σε δυσλειτουργικές συζητήσεις για την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού η Άγκυρα απέκλεισε τη δυνατότητα σύγκλισης στα ζητήματα ασφάλειας, εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων. Ο γεωστρατηγικός έλεγχος Κύπρου αποτελεί σταθερή επιδίωξη της Τουρκίας. Φάνηκε στην αμετακίνητη θέση να διατηρηθεί το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και ο κατοχικός στρατός. Δεν είμαστε όμως στο 1960. Δεν διανύουμε την εποχή των αδέσμευτων και της χούντας» συνέχισε και πρόσθεσε: «Ένα νέο περιβάλλον έχει διαμορφωθεί χάρη σε αποφάσεις ΟΗΕ και την ένταξη Κύπρου στην ΕΕ. Είναι παρωχημένες και ανεδαφικές λογικές των εγγυήσεων και κατοχικών στρατευμάτων. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να απολαμβάνουν τα αγαθά δημοκρατίας και ασφάλειας και δεν μπορούν να ισχύουν ασφυκτικές επιτηρήσεις» .

Στην συνέχεια της ομιλίας του επεσήμανε: «Δεν έφτασε ούτε ο ΓΓ ΟΗΕ Γκουτιέρες που επέδειξε αξιοθαύμαστη επιμονή και γνώση μπόρεσε να αποτρέψει το αδιέξοδο. Σε αυτό το άγονο τοπίο η γενναία στάση του Αναστασιάδη έμεινε χωρίς ανταπόκριση. Μέχρι την τελευταία στιγμή ο κ. Αναστασιάδης έκανε προσπάθειες άρσης αδιεξόδου με πρόταση συνολική (εδαφικό, περιουσιακό, ασφάλεια, εγγυήσεις, στρατεύματα κατοχής κ.α.). Πρόταση τολμηρή και ουσιαστική που συναντά αδιαλλαξία. Είναι θετικό ότι η ελληνική πλευρά δεν παρέκκλινε από την πάγια εθνική γραμμή ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται. Η διεθνής κοινότητα ανεξάρτητα αν αναγνωριστεί δημόσια γνωρίζει ποιος και τι έφταιξε. Επειδή το γνωρίζει η διεθνής κοινότητα ο ΟΗΕ και η ΕΕ οφείλουν να διασφαλίσουν δύο κρίσιμα ζητήματα:
1.Η προσπάθεια επίλυσης να μην τερματιστεί εδώ.

2. Να αποτραπεί κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής δημοκρατίας».

Επίσης τόνισε πως η ΝΔ σήμερα ως σοβαρή αντιπολίτευση και αύριο υπεύθυνη κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για δίκαιη και βιώσιμη λύση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μια Κύπρο χωρίς στρατεύματα κατοχής, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.

Αναφερόμενος στην ΑΟΖ τόνισε: «Η διαδικασία επίλυσης Κυπριακού δεν συνδέεται με την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου επί της ΑΟΖ. Ο Αναστασιάδης σωστά έχει καταστήσει σαφές ότι η ενεργειακή πολιτική της Κύπρου δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις και οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν. Καμία αμφισβήτηση δεν είναι νοητή. Καμία παρεμπόδιση δεν είναι ανεκτή. Η Μεσόγειος μπορεί να είναι θάλασσα ειρήνης. Ο σεβασμός διεθνούς δικαίου και αρχές καλής γειτονίας είναι προϋπόθεση. Το επιβεβαιώνει το πλέγμα Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, Κύπρου Αιγύπτου. Η σχέσεις των 4 χωρών αποκτούν περισσότερο βάθος. Εχουμε βρει αρμονικό βηματισμό βασισμένο στον αμοιβαίο σεβασμό».

Τελειώνοντας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία: «Η Τουρκία να επιλέξει αν θα είναι σταθερός ή αβέβαιος σύμμαχος. Δεν αφορά μόνο τη Μεσόγειο αλλά και Αιγαίο. Επιθυμούμε στέρεες σχέσεις με την Τουρκία βασισμένες στο διεθνές δίκαιο. Η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά και από την επίλυση Κυπριακού με τον τερματισμό κατοχής του νησιού».

Καμμένος: Επιτυχείς οι συνομιλίες, ακόμα και αν δεν κατέληξαν σε συμφωνία

Επιτυχείς οι συνομιλίες, ακόμα και αν δεν κατέληξαν σε συμφωνία, εκτίμησε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, μιλώντας στη Βουλή για το θέμα του Κυπριακού. Σύμφωνα με τον υπουργό για πρώτη φορά η χώρα κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την κατάργηση των εγγυήσεων.

Όπως επεσήμανε, η Ελλάδα υπήρξε σαφής και για πρώτη φορά η εθνική θέση κατατέθηκε με ακρίβεια και αυτό, όπως τόνισε, ανάγκασε την τουρκική πλευρά να δείξει τις πραγματικές προθέσεις της, δηλαδή πως θέλει την κυπριακή πλευρά υπό την κατοχή των στρατιωτικών δυνάμεων.

Υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες όταν λάβουν χώρα θα πρέπει να δώσουν τη λύση και πρόσθεσε ότι ανεξάρτητο κράτος με τη παρουσία κατοχικών δυνάμεων δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο.

Κάλεσε την Τουρκία να αλλάξει ριζικά πολιτική και σταματήσει τις προκλήσεις αν θέλει να έχει τη θέση που θέλει. Υπογράμμισε ότι η μόνη οδός για την Τουρκία είναι η αποκατάσταση της σχέσης με την χώρα μας, με το να σταματήσει τις προκλήσεις και να ζητήσει συγγνώμη για ότι προκάλεσε με το θέμα της Κύπρου.

Ζήτησε να μετατρέψουμε μία περιοχή συγκρούσεων σε μία περιοχή ασφαλείας, ενώ επικρότησε την απόφαση του πρωθυπουργού να ανοίξουν όλοι εκείνοι οι φάκελοι της Κύπρου.

Λεβέντης: Είχα πει στον Τσίπρα, ότι οι Τούρκοι θα τα διαλύσουν όλα

Σε τοποθέτηση εφ όλης της ύλης μετέτρεψε την ομιλία του στη Βουλή για το Κυπριακό ο κ. Βασίλης Λεβέντης, σπάζοντας το πρωτόκολλο που ακολούθησαν όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί που έμειναν προσηλωμένοι στο θέμα της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων είπε αρχικά πως «Είχα προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό ότι αδίκως προσπαθεί καθώς οι Τούρκοι θα τα διαλύσουν όλα» για να υποστηρίξει ότι αναμένεται πρόκληση θερμού επεισοδίου από την γειτονική χώρα.

«Δεν ξέρετε τι θα πει Τουρκία κ. Τσίπρα. Να είστε έτοιμοι για κρίση. Η Τουρκία δεν θα αφήσει την Ελλάδα και την Κύπρο να κερδίσουν τίποτα ή θα τους δώσουμε τα μισά, τα μισά νησιά το μισό Αιγαίο. Αν πιστεύετε ότι θα έχουμε επιτυχία και θα κερδίσουμε είστε γελασμένοι. Είναι η μόνη χώρα που έριξε ρώσικο αεροπλάνο. Τώρα σε τι κατάσταση είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι άλλο θέμα. Πιο χρήσιμο θα ήταν αντί να φλυαρούμε να συζητήσουμε τι κάνουμε σε ένα ενδεχόμενο κρίσης» είπε ο κ. Λεβέντης για να προσθέσει: «Πιστεύετε πως θα μπορούσε η Τουρκία να υποχωρήσει; Ο μόνος διάδρομος για την Τουρκία προκειμένου να λογικευτεί είναι ο ευρωπαϊκός όμως κάνει ότι μπορεί για να απομακρυνθεί άρα πρέπει να δούμε ποια είναι η κατάσταση των Ε.Δ και τι θα κάνουμε σε περίπτωση κρίσης. Να μην έχουμε επανάληψη Ιμίων αν και πολύ φοβάμαι ότι εκεί πηγαίνουμε».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων αναφέρθηκε και στην πρόσφατη σύγκρουση της κυβέρνησης με την Δικαιοσύνη λέγοντας «Όποια κόμματα παίζουν με τους Θεσμούς βλάπτουν την Δημοκρατία. Έχουν πάρει στροφή τα ΜΜΕ και συζητούν μόνο αυτό το θέμα. Είναι κατρακύλισμα. Τα ακούει ο κόσμος και λέει δεν σεβόμαστε την Δικαιοσύνη. Είναι ναρκοθέτηση του κράτους δικαίου». «Γιατί κ. Τσίπρα δεν δέχεστε τις εξεταστικές; Γιατί σταματήσατε στο 2014 την εξεταστική για τα μνημόνια και εξαιρέσατε τον εαυτό σας; Έχουν βάλει κάτω την Δικαιοσύνη και την βαράνε και βαρούν το κράτος Δικαίου»

Κουτσούμπας: Η λύση που «μαγειρεύουν» για το Κυπριακό είναι διχοτομική και ανεδαφική

Επίθεση κατά πάντων εξαπέλυσε ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας υποστηρίζοντας ότι η λύση που «μαγειρεύεται» για το Κυπριακό είναι «διχοτομική και ανεδαφική».

«Το ΚΚΕ ήταν ενάντια στο σχέδιο Ανάν. Ποια όμως είναι η λύση που μαγειρεύεται τα τελευταία χρόνια; Το προωθούμενο σχέδιο προβλέπει την δημιουργία δύο συνιστούντων κρατών. Είναι λύση διχοτομική και ανεδαφική» είπε ο γγ του ΚΚΕ για να προσθέσει «όσοι επικαλούνται τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων όπως η ελληνικοί κυβέρνηση, η ΕΕ και ΟΗΕ είναι όσοι διαμορφώνουν αυτόν τον συσχετισμό με τις επιλογές τους. Όταν όλοι αυτοί επικαλούνται τον συσχετισμό στην ουσία καλούν τους λαούς να τους λύσουν τα χέρια για να κάνουν τις λεόντειες συμφωνίες τους. Οι υποστηρικτές του νέου σχεδίου χρησιμοποιούν το κάλπικο επιχείρημα διχοτόμηση ή ομοσπονδία που οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα. Ακυρώνονται οι αρχές που πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτες για μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια μια υπόσταση».

«Την τελευταία περίοδο των συνομιλιών συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Ελβετία αποδείχθηκε ότι σταδιακά επιχειρείται η εξεύρεση συμβιβασμού για προώθηση διχοτομικής λύσης. Αναζητούν συμφωνία που θα διατηρεί τις εγγυήσεις και τα κατοχικά στρατεύματα έστω με παραλλαγμένες μορφές» σημείωσε σε άλλο σημείο ο κ. Κουτσούμπας τονίζοντας πως «Στοχεύουν στην δημιουργία τετελεσμένων για να ανοίξουν οι δρόμοι εκμετάλλευσης ενεργειακών πηγών από τα μεγάλα συμφέροντα».

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε πως «Λέτε ψέματα συνειδητά. Γνωρίζετε ότι τα κοιτάσματα και τα κέρδη θα μπουν μόνο στις τσέπες του μονοπωλίου του κλάδου. Η θέση μας βρίσκετε σε διάσταση με τις θέσεις που καλλιεργείτε και το έδαφος που δημιουργείτε για να περάσουν συμφέροντα εις βάρος των λαών Ελληνικού και Κυπριακού αλλά και του τουρκικού που ματώνει κάτω από ένα αυταρχικό καθεστώς. Εμείς εργαζόμαστε για τα συμφέροντα του κυπριακού λαού. Τονίζουμε την αναγκαιότητα συντονισμού πάλης του εργατικού δυναμικού για την εξάλειψη της κατοχής. Τασσόμαστε υπερ της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων»

Γεννηματά: Οι αδιάλλακτες θέσεις της Τουρκίας μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού

Για ναυάγιο στη διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά, έκανε λόγο η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της στη Βουλή. «Λύση με καθεστώς κατοχής και τείχος διαίρεσης απλά δεν μπορεί να υπάρξει», επισήμανε η κυρία Γεννηματά που προσέθεσε: «χρειάζεται ψυχραιμία, σύνεση, εθνική συνεννόηση. Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα σε συντονισμό οφείλουμε να δημιουργήσουμε νέα ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν γίνει τεράστιες και ειλικρινείς προσπάθειες και από την Κυπριακή Δημοκρατία και από την Ελλάδα και με σημαντικές χειρονομίες «καλής θέλησης» προκειμένου να επανενωθεί το νησί. Να τελειώσει η απαράδεκτη κατοχή και να υπάρξει δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, αποδεκτή από τον κυπριακό λαό, με βάση τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οι ευθύνες της Τουρκίας και για την τελευταία αποτυχία είναι δεδομένες», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Όλοι πλέον, έστω και με αποχρώσεις και αποκλίσεις στις διατυπώσεις, συνομολογούν, ότι πρέπει να υπάρξει υπέρβαση του καθεστώτος εγγυήσεων και απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων. Μόνο η Τουρκία αρνείται να προσαρμοστεί. Οι ευθύνες είναι βαρύτατες. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν είναι η στιγμή να περιοριστούμε στο blame game. Δεν αρκεί. Αυτό βολεύει τους εθνικιστές κάθε απόχρωσης και πλευράς».

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
βουλη, κλιμα, αλέξης τσίπρας, το νησι, οφείλεται, λύση, τσιπρας, κυπρος, σθεναρά, οηε, ελλαδα, αοζ, χρεος, στρατος, νεα δημοκρατια, αιγυπτος, αιγαιο, καμμενος, παραιτηση λεβεντη, μμε, ΚΚΕ, νέα, αποσυρση, game, εθνικη τραπεζα, σταση εργασιας, αποσυρση αυτοκινητων 2011, τελος ακινητης περιουσιας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, υπουργειο δικαιοσυνης, θεμος αναστασιαδης, τελος του κοσμου, νίκος αναστασιάδης, αλέξης τσίπρας, κομματα, χωρες, το θεμα, γνωση, δημοκρατια, εθνικη, θαλασσα, θεμα, ιθαγενεια, ισραηλ, κυπρου, μμε, νησι, νησια, οηε, περιοδος, πλαισιο, ψεματα, game, αγκυρα, αεροπλανο, απλα, βρισκεται, γεγονος, γινει, δυνατοτητα, δυστυχως, δωσει, εγινε, εδαφος, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, ελβετια, εμειναν, ενημερωση, εποχη, επιτυχια, ιδια, ιδιο, θετικο, ομιλια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυρια, λεβεντης, λυπη, λύση, λογο, μητσοτακης, ξερετε, παντα, οδος, ουσια, οφελος, οφείλεται, περιβαλλον, περιφερειακο, σαφης, σεβασμος, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, σειρα, σθεναρά, σχεδιο, σχεδιο αναν, τις δυσκολες στιγμες, τουρκια, φακελοι, φωφη, φωφη γεννηματα, φωνη, φορα, ψυχραιμια, ασφαλεια, δημητρης, δικαιωμα, δικαιωματα, ειλικρινεις, εξεταστικη, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, εισβολη, μεσογειος, θελω να, θεσεις, υλικο, χερια
Τυχαία Θέματα