Βουλή: Την Πέμπτη η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ολομέλεια

Την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου αναμένεται να κυρωθεί από την Ολομέλεια η Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που οριστικοποιήθηκε κατά πλειοψηφία από τη Διάσκεψη των Προέδρων.


Πιο αναλυτικά, η απόφαση προβλέπει δεύτερη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών αύριο Τρίτη και εισαγωγή του κυρωτικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια την Τετάρτη, ώστε μετά από δύο ημέρες συζήτησης να ψηφιστεί την Πέμπτη αργά το βράδυ.

Σημειώνεται, ότι με στόχο τη διεξοδική συζήτηση και τη

δυνατότητα περισσότερων μελών της εθνικής αντιπροσωπείας να τοποθετηθούν επί της Συμφωνίας, καθώς και το αίτημα της ΝΔ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για τριήμερη συνεδρίαση, οι συνεδριάσεις στην Ολομέλεια ορίστηκε ότι θα είναι μαραθώνιες με έναρξη και τις δύο ημέρες στις 10 το πρωί και λήξη ότι ώρα χρειαστεί ακόμα και πολύ μετά τα μεσάνυχτα.

Αλλαγές σε Επιτροπή Εξωτερικών. Μυρίζει «μπαρούτι» από τον ορισμό Δανέλλη

«Μπαρούτι» προμηνύουν για την Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, οι αλλαγές που έγιναν ήδη στη σύνθεσή τηςμε απόφαση του Νίκου Βούτση, για την παραμονή σε αυτή του Σπύρου Δανέλλη ως ανεξάρτητου βουλευτή, εν μέσω πυρών ΝΔ και ΑΝΕΛ περί μεθοδεύσεων δημιουργίας πλαστής πλειοψηφίας στην Επιτροπή από την οποία θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών πριν εισαχθεί στην Ολομέλεια.

Την ίδια ώρα επιβεβαιώθηκαν και οι πληροφορίες που ήθελαν τον ίδιο τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, να αντικαθιστά στην Επιτροπή τον βουλευτή Κώστα Κατσίκη, καθώς ο κ. Καμμένος είχε καταγγείλει με επιστολή του προς τον Νίκο Βούτση απόπειρα «κοινοβουλευτικού και συνταγματικού πραξικοπήματος», προειδοποιώντας τον ότι τυχόν αλλαγή της σύνθεσής της θα συνιστά «νόθευση».

Νωρίτερα, προειδοποιητικά πυρά κατά του κ. Βούτση είχε εξαπολύσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος μέσω επιστολής του ζητούσε τυχόν νέο μέλος ή μέλη της Επιτροπής από ανεξάρτητους βουλευτές να τοποθετηθεί δια κληρώσεως ή με συνεννόηση μεταξύ τους.

Η σύνθεση της Επιτροπής έγινε άνω κάτω μετά τη διαγραφή Σπύρου Δανέλλη και Θανάση Θεοχαρόπουλου από Ποτάμι και ΚΙΝΑΛ αντιστοίχως, οι οποίοι μετείχαν σε αυτή εκπροσωπώντας τα κόμματά τους, αλλά και κατόπιν της αποχώρησης του Γιώργου Αμυρά από το Ποτάμι, που οδήγησε στη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τους αφαιρεί το δικαίωμα εκπροσώπησης στην Επιτροπή ως κόμμα.

Κατόπιν των αλλαγών που έχουν ήδη αναρτηθεί επισήμως στην Κοινοβουλευτική Διαφάνεια οι ισορροπίες που διαμορφώνονται στην Επιτροπή, η οποία συνεδριάσει στις 5 το απόγευμα, είναι 28 – 27 υπέρ της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Πιο συγκεκριμένα σε σύνολο 56 μελών που γνωρίζουμε έως τώρα, 27 ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ συν τον κ. Δανέλλη που είναι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, αθροίζονται 28 ενώ 27 αθροίζει η αντιπολίτευση που είναι σύσσωμη εναντίον της Συμφωνίας. Πιο αναλυτικά, 14 μέλη έχει η ΝΔ, 4 η Δημοκρατική Συμπαράταξη, 3 η Χρυσή, 3 το ΚΚΕ, 1 οι ΑΝΕΛ και 1 η Ένωση Κεντρώων και ο ανεξάρτητος Δημήτρης Καμμένος.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα