Βραζιλία: νέες μεγάλες διαδηλώσεις για τις δαπάνες του Μουντιάλ

Την δαπάνη δισεκατομμυρίων για τις υποδομές της διεξαγωγής του Μουντιάλ αντί για την χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων, προγραμμάτων ανέγερσης κατοικιών και βελτίωσης των δικτύων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κατήγγειλαν χιλιάδες διαδηλωτές την Πέμπτη στους δρόμους της Βραζιλίας. Ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 50 πόλεις ενώ σειρά νέων διαμαρτυριών και εκδηλώσεων κάθε

λογής (καλλιτεχνικών φεστιβάλ, πικετοφοριών κλπ) προγραμματίζονται για όλες τις επόμενες μέρες, ακόμη και για τις ημέρες του Μουντιάλ.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Σάο Πάολο όπου οι διαδηλωτές έκλεισαν αρκετούς μεγάλους δρόμους και έκαψαν λάστιχα με αιχμή του δόρατος την περιοχή της Ιτακέρα, κοντά στο γήπεδο της Κορίνθιανς όπου θα διεξαχθεί ο εναρκτήριος αγώνας του Μουντιάλ στις 12 Ιουνίου. «Ο στόχος μας είναι συμβολικός. Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε κανένα στάδιο ή να προκαλέσουμε ζημιές. Θέλουμε περισσότερα δικαιώματα για τους πολίτες και τους εργαζόμενους ως προς την πρόσβαση σε αξιοπρεπείς κατοικίες και θέλουμε να δείξουμε πόσο πολύ έχει κοστίσει αυτό το Μουντιάλ στους φτωχότερους των Βραζιλιάνων πολιτών» δήλωνε ο επικεφαλής της Ένωσης Άστεγων Εργαζομένων, Γκιγιέρμε Μπούλος.

Πολλοί από τους διαδηλωτές εκτιμούν ότι η διεξαγωγή του Μουντιάλ καθώς και των προεδρικών εκλογών αργότερα μέσα στο χρόνο είναι η κατάλληλη στιγμή ν’ ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση ν’ αναλάβει δεσμεύσεις ως προς τα φλέγοντα ζητήματα. Επιπλέον, η κυβέρνηση κατηγορείται, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οργανώσεις που αντιτίθενται στη διεξαγωγή του Μουντιάλ, ότι οι εργασίες για την διεξαγωγή του έχουν, μέχρι τώρα, προκαλέσει το θάνατο δεκάδων εργατών, ένταση του φαινομένου της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και εφήβων, αλλά και τη βίαιη εκδίωξη από τα παραπήγματά τους τουλάχιστον 250.000 ανθρώπων που ζούσαν σε παραγκοπούλεις κοντά στα στάδια.

Ο πολιτικός αναλυτής Κάρλος Μέλο, του ερευνητικού και εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Insper, εκτιμά ότι η συνέχιση και η κλιμάκωση των διαμαρτυριών αυτών όσο πλησιάζει τη έναρξη του Μουντιάλ θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη, καθώς είναι πολύ μεγάλη η αγανάκτηση σημαντικών τμημάτων του βραζιλιάνικου πληθυσμού για τα υπέρογκα ποσά που έχουν δαπανηθεί ενώ σοβούν τα σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και μεγάλο μέρος των πολιτών παραμένουν βυθισμένοι στη φτώχεια. Αυτό που δεν μπορεί να προβλεφθεί, κατά τον Μέλο, είναι η ευρύτητα που θα πάρουν οι διαμαρτυρίες αυτές.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας προσπάθησε να υποβαθμίσει το εύρος των διαμαρτυριών καθώς και το στόχο της οργής των διαδηλωτών υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για σταθερά και νόμιμα εργασιακά αιτήματα που δεν σχετίζονται διόλου με το Μουντιάλ. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού και είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε όπως ακριβώς πρέπει τα τρία εκατομμύρια Βραζιλιάνους τουρίστες και τις 600.000 ξένους επισκέπτες που αναμένονται» δήλωσε ο υπουργός Αθλητισμού Άλντο Ρέμπελο. Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση έχει λάβει, ήδη, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και φέρεται να έχει δώσει εντολή «μίνιμουμ» ανοχής στις αστυνομικές δυνάμεις απέναντι σε φαινόμενα βιαιοτήτων και βανδαλισμών.

Παράλληλα με τις διαδηλώσεις σε εξέλιξη βρίσκονται αρκετές απεργιακές κινητοποιήσεις στον κλάδο των εκπαιδευτικών, των δημοσίων υπαλλήλων, των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και των οδοκαθαριστών. Μέχρι στιγμής, οι διαμαρτυρίες δεν έχουν την έκταση που είχαν πέρυσι το καλοκαίρι οι διαδηλώσεις που συγκλόνισαν τη χώρα και σημαδεύτηκαν και από αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία με αφορμή την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τότε η πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ είχε υποσχεθεί να προχωρήσει σε σειρά έργων υποδομής για τις δημόσιες μεταφορές ύψους 25 δισεκατομμύριων δολαρίων, τα οποία, από την πλευρά τους, οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι δεν προχωρούν όπως είχε αναγγελθεί.

Πηγές: bbc, huffington post, usnews

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα