Βρετανία: Η ψήφος των νέων, ο άγνωστος παράγοντας που ίσως καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών

Κάποιοι δεν είχαν δικαίωμα ψήφου το 2016, όταν πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα για το Brexit. Περισσότερο υπέρ της ΕΕ και πιο ευνοϊκοί προς τους Εργατικούς σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους, οι νέοι της Βρετανίας ενδέχεται να καθορίσουν με την ψήφο τους το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Πέμπτης.

Οι Συντηρητικοί του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον εμφανίζονται πρώτοι στις δημοσκοπήσεις,

όμως η συμμετοχή των νέων, που αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, αποτελεί έναν άγνωστο παράγοντα που ενδέχεται να ανατρέψει την ισορροπία.

Ποιον ψηφίζουν οι νέοι;

Στις βουλευτικές εκλογές του 2017 το 66% των νέων ηλικίας 18 και 19 ετών είχαν ψηφίσει τους Εργατικούς και μόνο το 19% τους Συντηρητικούς, ανέφερε έρευνα του ινστιτούτου YοuGov.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όσο μεγαλώνει η ηλικία των ψηφοφόρων, τόσο μειώνεται η ψήφος υπέρ των Εργατικών και ενισχύεται αυτή υπέρ των Συντηρητικών.

Στις ευρωεκλογές του Μαΐου οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι Πράσινοι, που είναι αντίθετοι στο Brexit, σημείωσαν άνοδο μεταξύ των νέων. Όμως στις βουλευτικές εκλογές η ψήφος τείνει να περιστρέφεται κυρίως γύρω από το παραδοσιακό δίπολο Εργατικών- Συντηρητικών, επισημαίνει η πολιτική επιστήμονας Ρόζαλιντ Σόροκς του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Ποια θέματα τους απασχολούν;

Το Brexit παραμένει το μεγάλο διακύβευμα για τους νέους ψηφοφόρους, κάποιοι από τους οποίους δεν κατάφεραν να πουν τη γνώμη τους στο δημοψήφισμα του 2016 καθώς δεν είχαν συμπληρώσει τα 18 τους χρόνια.

«Οι νέοι τάσσονται ιδιαίτερα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ», επισημαίνει η Σόροκς.

Αυτό εξηγεί εν μέρει την τάση τους να ψηφίζουν το Εργατικό Κόμμα που προτείνει την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ και στη συνέχεια τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με την επιλογή της παραμονής στο μπλοκ.

Το Brexit «είναι ένας σημαντικός παράγοντας, κυρίως στην επιλογή όσων ψηφίζουν πρώτη φορά», επιβεβαιώνει ο εκπρόσωπος του φοιτητικού κινήματος For our Future’s Sake (FFS) Τζόνι Λούκας.

Πόσο μεγάλη κινητοποίηση;

Σύμφωνα με το FFS, 1,4 εκατομμύριο ψηφοφόροι κάτω των 25 ετών έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις εκλογές αυτές, αύξηση 55% σε σχέση με το 2017.

«Αυτή η εκπληκτική συρροή» καθιστά τα αποτελέσματα των εκλογών «ακόμη πιο απρόβλεπτα», εκτιμά η Αμάντα Τσέτγουιντ- Κόγουισον, συνιδρύτρια μιας οργάνωσης που έχει στόχο την κινητοποίηση των ψηφοφόρων.

Οι αριθμοί αυτοί φαίνεται να υποδηλώνουν μεγάλη κινητοποίηση μεταξύ των νέων, η συμμετοχή των οποίων στις εκλογές «δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται από το 2010», σημειώνει η Σόροκς.

Το 2017 σχεδόν το 54% των Βρετανών ηλικίας 18-24 ετών είχε ψηφίσει, έναντι του 38% το 2015, σύμφωνα με έρευνα του Ipsos Mori.

Μέχρι στιγμής η κινητοποίηση μεταξύ των γηραιότερων (το 71% των άνω των 65 ετών είχε ψηφίσει το 2017) έδινε τον τόνο στα αποτελέσματα των εκλογών.

Άλλος άγνωστος παράγοντας: οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν είτε στην περιφέρεια από την οποία κατάγονται είτε σε αυτή όπου σπουδάζουν, κάτι που θα τους επιτρέψει να επιλέξουν πού θα είναι πιο χρήσιμη η ψήφος τους από στρατηγική άποψη.

Το ρόλο παίζει η κοινωνική τους καταγωγή;

Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι ένας φοιτητής του Κέμπριτζ δεν θα ψηφίζει με τον ίδιο τρόπο όπως ένας άλλος νέος που δυσκολεύεται να βρει εργασία. Όμως σύμφωνα με το YouGov, η κοινωνική τάξη δεν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πρόθεση ψήφου το 2017.

«Από το δημοψήφισμα του 2016 και μετά η ηλικία είναι αυτή που προκαλεί τις μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις στο εκλογικό σώμα της Βρετανίας», σημειώνει η Σόροκς. «Η κοινωνική καταγωγή έχει καταστεί ένας λιγότερο καθοριστικός παράγοντας», προσθέτει, επισημαίνοντας ότι οι νέες γυναίκες είναι «περισσότερο υπέρ των Εργατικών σε σχέση με τους άνδρες».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα