Βρετανία: Ουσιαστικός νικητής ο Φάραντζ και το Ukip από τις τοπικές εκλογές

Με σαμπάνια και τρελούς πανηγυρισμούς γιόρτασε ο Νάιτζελ Φάραντζ την ηχηρή είσοδο του «Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου» -Ukip- στην ομάδα των «σοβαρά υπολογίσιμων κομμάτων» και στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής της χώρας. Τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών που διεξήχθησαν την Πέμπτη και αποτελούν το σημαντικότερο πρόκριμα για τις ευρωεκλογές (για τις οποίες επίσης ψήφισαν την Πέμπτη οι Βρετανοί αλλά οι ψήφοι θα καταμετρηθούν την Κυριακή) τον αναδεικνύουν, ουσιαστικά, σε νικητή. «Πλέον είμαστε σοβαρός παράγοντας ενόψει των βουλευτικών εκλογών

του 2015» δήλωνε εκτιμώντας ότι πια όλοι οι πολιτικοί του αντίπαλοι θα πρέπει να επανεξετάσουν την επιχειρηματολογία τους λαμβάνοντας υπ’ όψιν και το Ukip.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, το Εργατικό Κόμμα ελέγχει 77 τοπικά συμβούλια, έξι περισσότερα από τις περυσινές εκλογές, και κερδίζει 1854 έδρες, 291 περισσότερες. Το Συντηρητικό κόμμα ελέγχει 39 συμβούλια, χάνει 11, και 1254 έδρες, 200 λιγότερες από πέρυσι. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ελέγχουν έξι συμβούλια, δύο λιγότερα από πέρυσι, και 404 έδρες, χάνοντας 284. Το Ukip δεν ελέγχει κανένα συμβούλιο, όπως και πέρυσι, όμως, εξασφάλισε 157 έδρες, δηλαδή 155 περισσότερες από πέρυσι! Ακολουθούν οι Πράσινοι χωρίς κανένα συμβούλιο και με 35 έδρες, 17 περισσότερες από πέρυσι. Σύμφωνα με αναλυτές, αν γίνονταν βουλευτικές εκλογές και τα κόμματα διασφάλιζαν τους ψήφους που πήραν στις τοπικές, τότε το Εργατικό Κόμμα θα συγκέντρωνε 31%, το Συντηρητικό κόμμα 29%, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 13%, το Ukip 17%.

Το Ukip τάσσεται υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ άμεσα, υποστηρίζοντας ότι μόνο δια του τρόπου αυτού η χώρα θα γίνει πιο εύπορη και δημοκρατική και θα μπορεί να αντιμετωπίσει και να σταματήσει το διαρκές κύμα μεταναστών που την κατακλύζει από νεοεισερχόμενες, στην ΕΕ, χώρες, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Ο ο πρωθυπουργός και επικεφαλής των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον, έχει δηλώσει ότι εφόσον επανεκλεγεί το 2015, το 2017 θα διοργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ. Ο Φάραντζ, πάντως, απαντώντας σε δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται στην ΕΕ να συνεργαστεί με το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν ή άλλου είδους τέτοια κόμματα, εκτιμώντας ότι «πρόκειται για εντελώς διαφορετικούς κομματικούς οργανισμούς».

Όπως σχολίαζε ο αρθρογράφος Άντριου Σπάροου στην Guardian τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στη Βρετανία έδειξαν οκτώ βασικά πράγματα:

Τα κόμματα μπορούν να κερδίσουν τις εκλογές χωρίς να τις κερδίσουν. Τυπικά, το Εργατικό Κόμμα κέρδισε ξεκάθαρα τις τοπικές εκλογές. Κέρδισε περισσότερες από 250 έδρες στα τοπικά συμβούλια. Αν οι Βρετανοί ψήφιζαν με τον ίδιο τρόπο στις βουλευτικές εκλογές τότε ο Εντ Μίλιμπαντ θα εκλεγόταν πρωθυπουργός μετά βεβαιότητας. Παρόλα αυτά, δεν φαίνεται να το νιώθουν οι ίδιοι στο Εργατικό Κόμμα ως νίκη. Αν θέλει κανείς να ξέρει ποιος νιώθει ότι κέρδισε μια εκλογική αναμέτρηση, τότε θα πρέπει να αγνοήσει πλήρως τα όσα οι πολιτικοί λένε, να χαμηλώσει τη φωνή και να κοιτάξει μόνο τα πρόσωπά τους στην τηλεόραση. Ποιος είναι ο πιο χαρούμενος; Αν το κάνουμε αυτό στις τοπικές εκλογές στη Βρετανία, τότε αναμφίβολα οι πιο χαρούμενοι είναι οι ιθύνοντες του Ukip, ακολουθούν οι του Συντηρητικού Κόμματος, μετά του Εργατικού και τέλος οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες. Και αυτό γιατί, με δεδομένο ότι μπορεί κάλλιστα η ψαλίδα ανάμεσα στους Συντηρητικούς και στους Εργατικούς να αρχίσει να κλείνει μέχρι το 2015 που πρόκειται να γίνουν εκλογές, το Εργατικό Κόμμα ξέρει ότι το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών δεν είναι αρκετό καλό για να του διασφαλίσει από τώρα μια ισχυρή νίκη.

Οι πιθανότητες του Ukip να κερδίσει τις ευρωεκλογές δεν είναι τόσο μεγάλες όσο φαίνονταν την Πέμπτη το απόγευμα πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων. Σε εθνικό επίπεδο, το μερίδιο των ψήφων που εξασφάλισε είναι έξι μονάδες χαμηλότερα από ό,τι πέρυσι, και παρά το γεγονός ότι μπορεί κάποιοι στις διπλές κάλπες που στήθηκαν να ψήφισαν Ukip στις ευρωεκλογές και κάποιο άλλο κόμμα στις τοπικές, το πιθανότερο είναι ότι αυτό αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Το Εργατικό Κόμμα μετά το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών συνειδητοποιεί ότι το Ukip αποτελεί σοβαρή εκλογική απειλή και για τους Εργατικούς. Αυτό δεν θα έπρεπε να είναι έκπληξη. Χρειάστηκε κάποιος χρόνος, όμως, για να ληφθεί το μήνυμα.

Τα μετεκλογικά ερωτήματα πιθανότατα θα είναι πιο σοβαρά στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος από ό,τι θα είναι στο εσωτερικό του Συντηρητικού. Οι δημοσιογράφοι εκτιμούσαν ότι αυτή η εκλογική μάχη θα πυροδοτήσει μια μίνι κρίση στο Συντηρητικό Κόμμα αλλά δεν φαίνεται καθόλου κάτι τέτοιο. Ορισμένοι ευρωσκεπτικιστές ανανέωσαν την έκκλησή τους για κάποιου είδους συνεργασία με το Ukip, αλλά αυτό από μόνο του δεν σημαίνει έναρξη κάποιου είδους κρίσης. Γενικά, οι ευρωσκεπτικιστές στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος φαίνεται ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, αποφάσισαν να μην προκαλέσουν κρίση. Αντίθετα, τα σχόλια που μέχρι στιγμής έχουν γίνει δημοσίως από το χώρο των Εργατικών δημιουργούν την αίσθηση ότι το κόμμα μπορεί να πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις, όχι τόσο για την ηγεσία του Εντ Μίλιμπαντ (όπως φαίνεται είναι κολλημένοι με αυτό, ό,τι και αν γίνει) αλλά περισσότερο για τη στρατηγική που ακολουθήθηκε απέναντι στο Ukip και το κατά πόσο ήταν σωστή. Και αυτό επειδή…

Κανένα κόμμα δεν έχει ιδέα πώς ν’ αντιμετωπίσει το Ukip. Οι πολιτικοί από όλα τα μεγάλα κόμματα λένε λίγο πολύ το ίδιο πράγμα: ότι οι ψηφοφόροι τους έστειλαν ένα μήνυμα και ότι πρέπει να ακούσουν αυτό το μήνυμα. Αλλά δεν υπάρχει συμφωνία ως προς το περιεχόμενο αυτό του μηνύματος και ως προς το ποια είναι η σωστή απάντηση σε αυτό.

Το ενδεχόμενο μιας βουλής πάλι με αδύναμη αυτοδυναμία ή χωρίς κυβερνητική αυτοδυναμία μοιάζει μάλλον αναπόφευκτο. Η ύπαρξη τεσσάρων κομμάτων στην βουλή είναι βαθιά ριζωμένη στην αγγλική πολιτική σκηνή (όπως και στη σκωτσέζικη και στην ουαλική μόνο που έχουν διαφορετικά κόμματα) και αυτό καθιστά πολύ δύσκολη την νίκη του οποιουδήποτε από αυτά με απόλυτη πλειοψηφία.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι πολύ ευάλωτοι ακόμη και στα λεγόμενα προπύργιά τους. Πέρυσι νόμιζαν ότι είχαν πιάσει πάτο στις τοπικές εκλογές. Τελικά δεν είχαν. Αν και διατηρούν τις δυνάμεις τους ακόμη σε κάποιες «παραδοσιακές» περιοχές τους, σε πολλές άλλες χάνουν έδρες.

Το Λονδίνο είναι πραγματικά διαφορετικό από την υπόλοιπη χώρα εκλογικά. Φαίνεται να είναι το μόνο μέρος στην Αγγλία που δεν υποκύπτει στη γοητεία του Ukip. Όπως και η Σκωτία.

Πηγές: bbc, reuters, guardian

http://www.theguardian.com/politics/2014/may/23/eight-things-learned-local-election-results

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα