Βρετανία: Τι μέλλει γενέσθαι για τη Γηραιά Αλβιώνα;
Μετά την φαντασμαγορική κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ που τράβηξε το βλέμμα δισεκατομμυρίων τηλεθεατών από όλο το κόσμο, οι Βρετανοί έχουν πλέον προσγειωθεί στην σκληρή πραγματικότητα. Ο μίνι προϋπολογισμός που εξήγγειλε η κυβέρνηση Τρας με φορολογικές μειώσεις και επιδοτήσεις που η χώρα είχε να δει από το 1972 αντί να έχει θετικό αντίκτυπο καθώς στόχος του είναι η οικονομική ανάπτυξη και η ενίσχυση των επενδύσεων μάλλον
Το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και καιρό βρίσκεται αντιμέτωπο με πολλές και πολύ σοβαρές προκλήσεις. Μεταξύ αυτών ο τεράστιος, πρωτοφανής για τα δεδομένα της χώρας, πληθωρισμός. Η ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής. Οι αυτονομιστικές τάσεις τόσο στην Σκωτία που έχει ζητήσει επισήμως νέο δημοψήφισμα όσο και στην Βόρεια Ιρλανδία που πλέον το Σιν Φέιν το Μάιο ήρθε πρώτο στις εκλογές του τοπικού κοινοβουλίου. Αλλά και οι σχέσεις του με την ΕΕ δεν φαίνεται να βελτιώνονται. Το Λονδίνο θέλει να τροποποιήσει μονομερώς το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας δηλαδή ένα σημαντικό κεφάλαιο της συμφωνίας αποχώρησης του από την Ένωση. Και όλα αυτά με νέα κυβέρνηση αλλά και νέο βασιλιά.
Το ΑΠΕ – ΜΠΕ ρώτησε δύο Έλληνες καθηγητές που εδώ και χρόνια εργάζονται σε βρετανικά πανεπιστήμια για το τι μέλλει γενέσθαι για την Γηραιά Αλβιώνα:
Ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ Δημήτρης Παπαδημητρίου ζει και εργάζεται χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο και παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα στη χώρα. Ενώ πλούσιο είναι τόσο το ερευνητικό όσο και το συγγραφικό του έργο.
Πώς εκτιμάτε ότι θα είναι η επόμενη μέρα για το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ;
Η διαδοχή της βασίλισσας Ελισάβετ έρχεται σε μία κρίσιμη συγκυρία για το Ηνωμένο Βασίλειο. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλα οικονομικά προβλήματα, ενώ οι συνταγματική αρχιτεκτονική του ΗΒ απειλείται από εθνικιστικές πιέσεις στην Σκωτία και τις δυσλειτουργίες που δημιουργούνται από το Brexit στην Βόρεια Ιρλανδία. Η νέα πρωθυπουργός είναι άπειρη και η κυβέρνηση της έχει λίγο χρόνο να εφαρμόσει το πρόγραμμα της πριν τις επόμενες εκλογές. Η αξιοπιστία του οικονομικού της προγράμματος βάλλεται όπως περιορισμένη είναι και η νομιμοποίηση της σε μεγάλο κομμάτι των Βρετανών ψηφοφόρων.
Ο βασιλιάς Κάρολος θα μπορέσει να κερδίσει τη δημοφιλία της μητέρας του;
Αν κανείς αναλογιστεί την μακροημέρευση της βασιλείας της Ελισάβετ και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βασίλευσε, θα είναι δύσκολο για τον βασιλιά Κάρολο να κερδίσει την δημοφιλία της μητέρας του. Πάντως ο νέος βασιλιάς έχει βελτιώσει πολύ το προφίλ του τα τελευταία χρόνια και ξεκινά την βασιλεία του με αέρα στα πανιά του. Θεωρώ όμως ότι τα επόμενα χρόνια η βασιλεία του Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι περισσότερο «συλλογική» και λιγότερο επικεντρωμένη στο πρόσωπο του νέου βασιλιά.
Ποιες είναι οι άμεσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση της χώρας;
Σίγουρα έρχεται ένα πρωτόγνωρος χειμώνας. Η ενεργειακή κρίση και το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα. Όμως και το διεθνές κύρος της χώρας έχει υποστεί μεγάλη βλάβη τα τελευταία χρόνια.
Νέα κυβέρνηση. Νέος μονάρχης. Τεράστια αύξηση του κόστους ζωής. Υψηλός πρωτοφανής πληθωρισμός. Προβλήματα με τη συμφωνία του Brexit. Νέα προσπάθεια αυτονομίας της Σκωτίας. Βλέπετε «φως στο τούνελ»; Ή πρόκειται για ένα εκρηκτικό μίγμα προβλημάτων-προκλήσεων που μπορεί να «γονατίσουν» τη Βρετανία;
Δεν θεωρώ δεδομένο ότι η κατάσταση είναι πολιτικά διαχειρισίμη. Η κυβέρνηση έχει πάρει ρίσκα στην οικονομία που μπορεί να επιτείνουν, αντί να ανακουφίσουν, τη κρίση. Οι φυγόκεντρες τάσεις στην Σκωτία και την Βόρεια Ιρλανδία χρειάζονται χειρισμούς και πολιτικό κεφάλαιο που δεν είναι σε αφθονία στην παρούσα συγκυρία. Το φως στην άκρη του τούνελ είναι πολύ ισχνό.
Σχέσεις Ηνωμένου Βασίλειου – ΕΕ και η μονομερής τροποποίηση του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας
Ένας από τους Έλληνες επιστήμονες που έχει ασχοληθεί εμπεριστατωμένα και μάλιστα από την πρώτη στιγμή με το Brexit είναι ο καθηγητής και διευθυντής του Νομικού Τμήματος στο πανεπιστημίου Goldsmith του Λονδίνου Δημήτρης Γιαννουλόπουλος. Ο κ. Γιαννουλόπουλος είναι επίσης ιδρυτής και διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Britain in Europe. Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ αλλά και την απειλή του Λονδίνου πως θα τροποποιήσει μονομερώς το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, μεταξύ άλλων μας απάντησε:
Η τέταρτη στην σειρά Πρωθυπουργός μέσα σε μόλις έξι χρόνια, από την ιστορική, για πολλούς αποφράδα, ημέρα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, Λιζ Τρας, δεν φαίνεται να διαφέρει ιδιαίτερα από τους δύο μετά-το-δημοψήφισμα εκλεγέντες προκατόχους της, Τερέζα Μέι και Μπόρις Τζόνσον, ως προς την πολιτική των ακραίων θέσεων και λαϊκίστικων υποσχέσεων.
Η Τρας δε, ως εμπνευστής νομοσχεδίου επί πρωθυπουργίας Μπόρις Τζόνσον, το οποίο αποσκοπούσε στην μονομερή κατάργηση του πρωτοκόλλου για την Βόρειο Ιρλανδία, ακόμη και αν κάτι τέτοιο συνιστούσε προφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είχε ήδη αποκτήσει έρεισμα στην ακροδεξιά, υπέρ του Μπρέξιτ, πλευρά του κόμματός της. Αυτή την θέση λοιπόν ενστερνίστηκε και κατά την προεκλογική της καμπάνια, εμφανιζόμενη ως η επίδοξη Πρωθυπουργός η οποία θα πραγματοποιήσει τελικά την υπόσχεση του Μπρέξιτ, με την αδιάλλακτη μορφή με την οποία θεωρητικά το είχαν οραματιστεί οι πιο φανατικοί υποστηρικτές του.
Αντιμέτωπη βέβαια με την απλή πραγματικότητα του πρωτοκόλλου σαν μία πρακτική λύση στο δίλημμα «σύνορο μεταξύ Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και Βορείου Ιρλανδίας» ή αποφυγή αυτής της καταστροφικής εξέλιξης με την μετακόμιση του συνόρου στην θάλασσα μεταξύ Ιρλανδίας και Μεγάλης Βρετανίας, με όλες τις συνέπειες που κατ’ ανάγκη θα επέφερε η υιοθέτηση της λύσης αυτής ως προς τον συνοριακό έλεγχο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ιρλανδίας και Μεγάλης Βρετανίας, η Πρωθυπουργός εμφανίζεται πλέον πιο διαλλακτική.
Για άλλη μια φορά, τα παραπλανητικά, στην ουσία πολιτικά συνθήματα, που έδωσαν πνοή και οδήγησαν τελικά στο Μπρέξιτ καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος μπροστά στην ωμή πραγματικότητα μακροχρόνιων κοινωνικό-πολιτικών ανωμαλιών (στην Βόρειο Ιρλανδία συγκεκριμένα) τις οποίες η συνύπαρξη Βρετανίας και Ιρλανδίας στην ΕΕ είχε εκ των πραγμάτων σε σημαντικό βαθμό εξομαλύνει.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Καθηγητής Chris Grey, οι πολιτικές επιλογές της Λιζ Τρας ως προς το Μπρέξιτ, στο πλαίσιο της προεκλογικής της καμπάνιας τουλάχιστον, αποδεικνύουν στην ουσία απροθυμία να ενεργήσει με γνώμονα βασικές αρχές «της οικονομίας, της γεωγραφίας, του δικαίου ή ακόμη και της κοινής λογικής»· είναι επομένως καταδικασμένες να αποτύχουν».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
The post Βρετανία: Τι μέλλει γενέσθαι για τη Γηραιά Αλβιώνα; appeared first on antinews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ο «χασάπης της Μαριούπολης»! ΚΑΡΑΤΟΜΗΘΗΚΕ ο επικεφαλής της επιμελητείας του Ρωσικού Στρατού...
- Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι είναι οι νέοι δικαιούχοι και πότε θα πάρουν τα 250 ευρώ
- Μικρούτσικος για Δούκισσα Νομικού: Άλλαξα κανάλι
- Βαρύ «κατηγορώ» Βαληνάκη κατά Μητσοτάκη για την ομιλία στον ΟΗΕ και την Τουρκία
- H Θεολογία των μνημοσύνων – Γιατί τελούνται τα 3ήμερα και τα 9μερα μνημόσυνα
- «Βρέχει» λεφτά την επόμενη εβδομάδα – Ποιοι πάνε ταμείο
- Loafers: Το παπούτσι που θα πρωταγωνιστήσει σε όλα τα σύνολα σας
- Η γοητεία έχει τα μυστικά της: Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν πιο ελκυστικούς στα μάτια των άλλων (και δεν είναι αυτά που νομίζεις)
- Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ευρώπη…
- Σάντουιτς monte cristo για τις λιγούρες που εμφανίζονται εκεί που δεν το περιμένεις – Ένα σνακ που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Βαρύ «κατηγορώ» Βαληνάκη κατά Μητσοτάκη για την ομιλία στον ΟΗΕ και την Τουρκία
- Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ευρώπη…
- «Made in Greece» προσομοιωτής για τους πιλότους της Π.Α.
- Βρετανία: Τι μέλλει γενέσθαι για τη Γηραιά Αλβιώνα;
- Το νέο τοπίο στην ενεργειακή αγορά μετά τις κρατικές επιδοτήσεις – Μάχη για τα μερίδια της αγοράς από τις εταιρίες ενέργειας
- Στριμωγμένος παίζει τα ρέστα του ο Πούτιν
- ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Οι Τούρκοι μας κατασκοπεύουν και μας το δείχνουν και με φωτογραφίες!!!
- Ο Ρώσος ΥΠΕΞ δεσμεύεται για την “πλήρη προστασία” οποιουδήποτε εδάφους προσαρτηθεί από τη Ρωσία
- Τι θα σήμαινε για την ΕΕ μια κυβέρνηση Μελόνι
- Τελευταία Νέα Antinews
- Βρετανία: Τι μέλλει γενέσθαι για τη Γηραιά Αλβιώνα;
- Βαρύ «κατηγορώ» Βαληνάκη κατά Μητσοτάκη για την ομιλία στον ΟΗΕ και την Τουρκία
- ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Οι Τούρκοι μας κατασκοπεύουν και μας το δείχνουν και με φωτογραφίες!!!
- Στριμωγμένος παίζει τα ρέστα του ο Πούτιν
- Το νέο τοπίο στην ενεργειακή αγορά μετά τις κρατικές επιδοτήσεις – Μάχη για τα μερίδια της αγοράς από τις εταιρίες ενέργειας
- Ο Ρώσος ΥΠΕΞ δεσμεύεται για την “πλήρη προστασία” οποιουδήποτε εδάφους προσαρτηθεί από τη Ρωσία
- «Made in Greece» προσομοιωτής για τους πιλότους της Π.Α.
- Τι θα σήμαινε για την ΕΕ μια κυβέρνηση Μελόνι
- Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ευρώπη…
- Δένδιας: Απέναντι σε «γκαιμπελικές» πρακτικές, η μόνη απάντηση είναι η προβολή της αλήθειας και η αποδόμηση της παραπληροφόρησης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Loafers: Το παπούτσι που θα πρωταγωνιστήσει σε όλα τα σύνολα σας
- Netflix: Η ημερομηνία πρεμιέρας της 4ης σεζόν του «You» αποκαλύφθηκε – Το teaser παρουσιάζει το νέο καστ
- Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι είναι οι νέοι δικαιούχοι και πότε θα πάρουν τα 250 ευρώ
- Ρωσία: «Οι Ουκρανοί επιτίθενται με drones στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια»
- Smartwatch: Πώς σας βοηθούν τα έξυπνα ρολόγια να κοιμάστε καλύτερα;
- «Βρέχει» λεφτά την επόμενη εβδομάδα – Ποιοι πάνε ταμείο
- Καναδάς: Παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας μετά την εμφάνιση τρανς καθηγήτριας σε σχολείο
- Ανοίγουν αύριο (26/9) οι αιτήσεις των voucher 300 ευρώ για χειμερινές διακοπές
- Βόλος: Καταδίωξη θρίλερ τη νύχτα – Οδηγούσε αντίθετα στην εθνική οδό!
- Διατροφή: Εύκολο κοτόπουλο με λαχανικά!