Βρετανικές εκλογές: Οι ηγέτες της ΕΕ περιμένουν εναγωνίως

15:03 8/6/2017 - Πηγή: Antinews

Οι Βρυξέλλες και άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ αναμένουν το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών του Ηνωμένου Βασιλείου με περισσότερο από το συνηθισμένο ενδιαφέρον: θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις εν δυνάμει "επικίνδυνες" συνομιλίες σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από το μπλοκ, που προγραμματίζεται να ξεκινήσει μόλις 10 ημέρες αργότερα.

Ο πρώτος επίσημος γύρος διαπραγμάτευσης του Brexit, σύμφωνα με το άρθρο 50, θα διεξαχθεί στις 19 ή 20

Ιουνίου, με τις πιθανότητες μιας πρόωρης σύγκρουσης για την αλληλουχία των συνομιλιών και το κόστος του διαζυγίου που θεωρείται υψηλό. Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να έχει πραγματικό αντίκτυπο στις συνομιλίες, αν η Τερέζα Μέι βρεθεί αποδυναμωμένη από μια μικρότερη από την αναμενόμενη πλειοψηφία ή - πιο δραματικά - χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία.

"Είναι σαφές ότι εάν η πρωθυπουργός κερδίσει μια πολύ μικρότερη πλειοψηφία από ό,τι ελπίζει, οι συνομιλίες θα μπορούσαν να επηρεαστούν", δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. "Μπορούμε να φανταστούμε ότι θα υπάρχουν πιέσεις μέσα από το κόμμα της. Ίσως χρειαστεί να αλλάξει την ομάδα της. Θα μπορούσε να χρειαστεί χρόνο". Η Μέι τον περασμένο μήνα κατηγόρησε τις Βρυξέλλες και την ΕΕ των 27 ότι "εκτοξεύει απειλές" κατά της Βρετανίας σε μια προσπάθεια "να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών". Στην πραγματικότητα, οι πρωτεύουσες της ΕΕ θα προτιμούσαν ως επί το πλείστον η κυβέρνηση να έχει μια ισχυρή πλειοψηφία, δεδομένου ότι τότε θα αισθάνεται αρκετά βέβαιη για να κάνει παραχωρήσεις.

Όσο μικρότερη είναι η πλειοψηφία στο Γουέστμινστερ, "τόσο πιο πιθανό είναι η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει δυσκολίες με βουλευτές, ίσως ακόμη και μια εξέγερση στο κοινοβούλιο", δήλωσε ένας διπλωμάτης της Μπενελούξ που εδρεύει στο Λονδίνο. "Οι διαπραγματευτές θα παρακολουθούν συνεχώς προσεκτικά τις εξελίξεις. Δεν είναι μια συνταγή για καλές συνομιλίες αυτή".

Ένα κοινοβούλιο χωρίς ισχυρή πλειοψηφία, αν και θεωρείται λιγότερο πιθανό, θα είχε ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στις συνομιλίες, καθυστερώντας σχεδόν σίγουρα την εκκίνησή τους, ενώ θα σχηματίζεται μια κυβέρνηση συνασπισμού στο Λονδίνο και θα προτείνει τον επαναπροσδιορισμό των θέσεων διαπραγμάτευσης του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο. Λίγες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προβλέπουν μια νίκη του Εργατικού Κόμματος. Οι περισσότερες πιστεύουν ότι η Μέι θα επιστρέψει με ενισχυμένη πλειοψηφία - και αναμένουν ότι αυτό θα οδηγήσει στην καλύτερη περίπτωση σε δύσκολες διαπραγματεύσεις και στη χειρότερη περίπτωση, στην κατάρρευση των συνομιλιών, πιθανώς ήδη το φετινό καλοκαίρι.

Υπάρχουν αρκετά σαφή δείγματα αμφισβήτησης. Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι αναμένει "επαρκή πρόοδο" όσον αφορά τη συμφωνία διαζυγίου - συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους του νομοσχεδίου εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, των δικαιωμάτων των πολιτών και των συνόρων στην Ιρλανδία - προτού αρχίσει να συζητά για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία. Προβλέποντας "τη μάχη του καλοκαιριού", ο υπουργός του Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, επέμεινε ότι η Βρετανία θέλει να "δει όλα τα πακέτα μαζί και αυτό είναι που πρόκειται να κάνουμε" και είπε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε "να αποχωρήσει" αν έρθει αντιμέτωπο με τον διακανονισμό των 100 δισ. ευρώ που η ΕΕ λέγεται ότι εξετάζει.

Η κυβέρνηση, αν και υποσχέθηκε ότι θα κάνει μια "γενναιόδωρη προσφορά", θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε σύγκρουση με την ΕΕ των 27 για τα δικαιώματα των 3,5 εκατομμυρίων υπηκόων της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα 1,2 εκατομμύρια Βρετανούς που ζουν στην ήπειρο.

Σε κάποιες λεπτομερείς που ήρθαν στο φως τον περασμένο μήνα, η ΕΕ δήλωσε ότι αναμένει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να έχει πλήρη δικαιοδοσία για οποιεσδήποτε διαφορές σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι σε θέση να παρακολουθεί τη συμμόρφωση του Ηνωμένου Βασιλείου. Καμία από τις διατάξεις δεν θα είναι αποδεκτή για τους σκληροπυρηνικούς του Brexit.

Στην ΕΕ θεωρούν ευρέως ότι η Βρετανία έχει υποτιμήσει τόσο την πολυπλοκότητα των επερχόμενων διαπραγματεύσεων όσο και την αποφασιστικότητα μεταξύ των κρατών-μελών να εξασφαλίσουν ότι η πρωταρχική προτεραιότητα του κοινοβουλίου πρέπει να είναι η διατήρηση της πλήρους ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς του. "Το Λονδίνο έχει χρησιμοποιήσει κάποια αρκετά ισχυρή γλώσσα και μερικές φορές φαίνεται να προωθεί την άποψη ότι οι 27 σκοπεύουν να το τιμωρήσουν", δήλωσε ένας διπλωμάτης της νότιας Ευρώπης. "Θα μπορούσατε κάποιος να θεωρήσει ότι ίσως προετοιμάζεται να κατηγορήσει την Ευρώπη για την κατάρρευση των συνομιλιών".

Πολλοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι η ατμόσφαιρα και η πρόοδος των αρχικών συναντήσεων θα είναι κρίσιμες. "Απλά πρέπει να υπάρξει κάποιο μήνυμα ότι μπορούν να γίνουν κάποιες παραχωρήσεις", δήλωσε ο διπλωμάτης της Μπενελούξ. "Η ανησυχία τώρα είναι ότι, αντίθετα, οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν σε στυλ 'αυτό είναι που θέλουμε, και αυτό πρέπει να έχουμε'".

Μια κυβέρνηση που αποδυναμώνεται από μια μικρότερη - ή μικρότερη από την αναμενόμενη - πλειοψηφία θα μπορούσε να αφήσει τους διαπραγματευτές του Brexit "σε δύσκολη θέση", πρόσθεσε ο διπλωμάτης. "Θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα καταλήξουν να πρέπει να πείσουν τους υπουργούς τους και επίσης το κοινοβούλιο για κάθε συμβιβασμό που κάνουν".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα