Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες: «Μεγάλος αδελφός» των χρηστών της Yahoo

Τα δεδομένα των μορφών εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων υπέκλεπτε δια μέσου των ηλεκτρονικών καμερών που συνδυάζονται με υπολογιστές η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ που αποτελεί την μετεξέλιξη της υπηρεσίας αποκρυπτογράφησης που ιδρύθηκε στην Μεγάλη Βρετανία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έγινε ιδιαίτερα γνωστή για τις επιδόσεις της κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η οποία επικαλείται έγγραφα που διέρρευσε ο Αμερικανός πρώην υπάλληλος της αμερικανικής υπηρεσίας

πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν, η υποκλοπή εικόνων από τις κάμερες αυτές κατά τη διάρκεια των ιδιωτικών συνομιλιών που είχαν δια μέσου υπολογιστή οι χρήστες της Yahoo ξεκίνησε το 2008 και συνεχίστηκε τουλάχιστον μέχρι το 2010. Μάλιστα, αναφέρεται ότι η πληθώρα της δραστηριότητας της υποκλοπής ήταν τέτοια που μόνο μέσα σε ένα εξάμηνο το 2008, καταγράφηκαν εικόνες από τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια χρήστες.

Τα στοιχεία που συγκεντρώνονταν και αφορούσαν κυρίως ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προσώπου, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ταυτοποιήσεις, ή και ιδιαίτερα κινησιολογικά χαρακτηριστικά, αποθηκεύονταν σε μεγάλες βάσεις δεδομένων. Μάλιστα, από τη συγκέντρωση των στοιχείων αυτών καταγράφηκε ότι πολλοί περισσότεροι χρήστες από ό,τι φαντάζονταν οι αρχές έδειχναν δια μέσου των καμερών το γυμνό τους σώμα στον συνομιλητή τους ή επιδίδονταν σε άλλου είδους «παρουσιάσεις».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι δεν είναι σαφές αν το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρακολούθησης, που αφορά όπως γίνεται αντιληπτό εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συνεχίζεται ακόμη. Διευκρινίζεται επίσης ότι ήταν σε γνώση του Σνόουντεν γιατί η αμερικανική NSA συνεργαζόταν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που είχε την επωνυμία «Οπτικό Νεύρο» με τη βρετανική GCHQ.

Η Yahoo με ανακοίνωσή της διαρηγνύει τα ιμάτιά της ότι δεν γνώριζε τίποτε για τις παρακολουθήσεις τονίζοντας ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για το παραμικρό και συμπληρώνει ότι αν όντως ισχύει το δημοσίευμα τότε πρόκειται για ένα «νέο τρομακτικό επίπεδο παραβίασης της προσωπικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων» το οποίο είναι «εντελώς απαράδεκτο». Από την πλευρά της, η GCHQ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει «ζητήματα που σχετίζονται με τη συλλογή πληροφοριών» και συμπληρώνει ότι ο,τιδήποτε ενέργεια γίνεται από την υπηρεσία βρίσκεται αυστηρά εντός του νομικού και πολιτικού πλαισίου που «διασφαλίζει ότι οι δραστηριότητές μας έχουν λάβει τις σχετικές άδειες, και ελέγχονται με αυστηρότητα» από τις επιτροπές των μυστικών υπηρεσιών, την Κοινοβουλευτική επιτροπή μυστικών υπηρεσιών και ασφάλειας αλλά και από τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών. Τις πρώτες ώρες τουλάχιστον, όσους αναφέρει ως ενήμερους για τις δραστηριότητές της η ανακοίνωση της GCHQ δεν είχαν προβεί σε κανένα σχόλιο.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα