Ξεφεύγει η διασπορά: Στο 1,3 ο δείκτης μετάδοσης στην επικράτεια

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει η εξάπλωση του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, με το δείκτη μετάδοσης (δείκτης Rt) να αγγίζει το 1,3 για την επικράτεια και το 1,2 για την περιφέρεια Αττικής. Αυτό αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid (23η έκθεση προόδου που αφορά το διάστημα 5 έως 11 Νοεμβρίου).

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων

που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 39 έτη. Επίσης, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων υπερτριπλασιάστηκε σε 33,7 (από 10 στην προηγούμενη έκθεση) και το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σημαντικά σε 297 (από 179), που αποτελεί τη νέα υψηλότερη τιμή από την αρχή της κρίσης. "Η επιδεινούμενη κατάσταση απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί" τονίζεται στην έκθεση.

Με τον αριθμό των κρουσμάτων κατά τη χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ να φτάνει τα 3.227 και τους ασθενείς με Covid που είναι σε μηχανική υποστήριξη να ανέρχονται πλέον σε 499, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο κρίσιμη, κάτι που αναμένεται να φανεί στα επόμενα στοιχεία του Παρατηρητηρίου.

Σύμφωνα ακόμη με τα τελευταία διεθνή δεδομένα (10/11/20), η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάταξη με γνώμονα τον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκατ. κατοίκους, όπως υπογραμμίζεται.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα με 79,2 θανάτους βρίσκεται στην 94η θέση στον κόσμο, όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 162,2 θάνατοι και στη 21η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκατ. κατοίκους είναι 437,5.

Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων μειώθηκε σε 16 (από 23 ημέρες στην προηγούμενη έκθεση) και των θανάτων σε 30 (από 45 ημέρες).

Επίταξη κλινικών

Την ίδια ώρα, σε οριακό σημείο βρίσκονται τα νοσοκομεία, με τις δομές στη βόρεια Ελλάδα να είναι πάνω από το "κόκκινο". Δύο ιδιωτικές κλινικές στη συμπρωτεύουσα επιτάχθηκαν, μετά την αρνητική απάντηση των κλινικαρχών στο αίτημα του Υπουργείου Υγείας για διάθεση των 200 κλινών σε εθελοντική βάση.

Υπενθυμίζεται πως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως είχε μεταδώσει το Capital.gr μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου θα μπορεί να διατάσσεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, η αναγκαστική διάθεση στο δημόσιο κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, επιμέρους χώρων ιδιωτικών θεραπευτηρίων, δομών υγείας και παρόχων υπηρεσιών υγείας, καθώς και ιδιωτικών νοσοκομείων και θεραπευτηρίων εν συνόλω, για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας από την έξαρση του κορονοϊού COVID-19, εφόσον αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με διαφορετικό τρόπο.

Ποινικές κυρώσεις με φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών για την άρνηση επίταξης προβλέπει ο νόμος

Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στην εντολή επίταξης η οποία ήρθε στην επικαιρότητα με το θέμα των ιδιωτικών κλινικών, προβλέπει η νομοθεσία που ισχύει από το 2007 και τροποποιήθηκε με παρεμβάσεις τόσο του 2014 όσο και του 2015.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το υπουργείο Υγείας αποφάσισε την αναγκαστική δέσμευση προς χρήση από το ελληνικό Δημόσιο της Γενικής Κλινική "Λυσίμαχος Γρηγ. Σαραφιανός" που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη κα της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την έξαρση του κορονοϊού. Το υπουργείο είχε ζητήσει τη διάθεση 200 κλινών για νοσηλεία σθενών covid-19, κάτι που αρνήθηκαν οι ιδιοκτήτες των κλινικών.

Συγκεκριμένα το Άρθρο 41 - Νόμος 3536/2007 (παράγραφος 6) αναφέρει:

"Όποιος καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του ή ακίνητο ή κινητό πράγμα κατά τις διατάξεις του άρθρου αυτού και είτε αρνείται να παραλάβει το σχετικό φύλλο επίταξης είτε αρνείται ή παραλείπει να εκτελέσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την επίταξη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών".

Η διάταξη παρέμεινε εν ισχύ και με την επικαιροποίηση της 25/07/2014 και της 11-05-2015.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Η πρόβλεψη περί επίταξης περιλαμβάνεται και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναρτήθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο (14 Μαρτίου 2020, Αρ. Φύλλου 64).

Σύμφωνα με την ΠΝΠ:

"Υπενθυμίζεται πως το κράτος θα μπορεί να προχωρήσει στην επίταξη, φαρμάκων και μέσων προστασίας, για χρονικό διάστημα έως έξι μήνες, στην προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας και καταπολέμησης της διασποράς του κορονoϊού. Ειδικότερα το υπουργείο Υγείας θα μπορεί να προχωρήσει στην επίταξη κινητών, αναλώσιμων και μη, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων θα μπορεί να προχωρήσει το κράτος, στην προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας και καταπολέμησης της διασποράς του κορονoϊού".

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, ειδικός νοσοκομειακός εξοπλισμός που εμπίπτει στη διαδικασία επίταξης, ενόψει της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας, είναι:

αναπνευστήρες, κλίνες νοσηλείας, πάγιος εξοπλισμός κλινών, μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών ενδείξεων, κλειστά κυκλώματα αναρρόφησης και αναγκαία ιατροτεχνολογικά προϊόντα συνοδά προς τη λειτουργία αναπνευστήρων.

Ως μέσα ατομικής προστασίας ορίζονται:

μάσκες κάθε είδους, μέσα ατομικής προφύλαξης και υγειονομικός ρουχισμός.

Πέτσας: Δεν είναι ρεαλιστική η λήξη του lockdown την 1η Δεκεμβρίου

'Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων, σε αυτή τη φάση πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων'', υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ1. Αναφορικά με την επίταξη των δύο κλινικών στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε πως αυτό έγινε εξαιτίας της πίεσης στο σύστημα Υγείας.

Ο κ. Πέτσας είπε πως "ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου" και πως δεν είναι ρεαλιστική η λήξη του lockdown την 1η Δεκεμβρίου.

''Όπως είχε πει πολλές φορές ο υπουργός Υγείας, κι εγώ κατά την ενημέρωση των συντακτών, εάν χρειαστεί, εκτός από τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, θα πάμε και σε επίταξη'', ανέφερε, προσθέτοντας πως αυτή η συζήτηση υπάρχει εδώ και δέκα ημέρες.

''Έχει ανέβει στη Θεσσαλονίκη ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Υγείας, υπήρχαν επικοινωνίες όλο αυτό το διάστημα να παραχωρήσουν οικειοθελώς απλές κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές'', είπε ο κ. Πέτσας, και σημείωσε: "Εφόσον δεν το έπραξαν κι επειδή βλέπουμε την πίεση στο σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην επίταξη δύο κλινικών, όχι και των εννέα, για 200 κρεβάτια".

''Θα είναι απλές κλίνες για Covid-19, θα υπάρχει πλήρης διαχωρισμός των ασθενών''. Όπως διευκρίνισε, ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτές τις ιδιωτικές κλινικές οι οποίοι δεν πάσχουν από Covid, θα μεταφερθούν είτε σε άλλες ιδιωτικές κλινικές είτε σε δημόσια νοσοκομεία.

Η επίταξη κλινών δεν είναι δωρεάν, υπάρχουν συμφωνημένα νοσήλια που αναλαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ, σημείωσε.

''Όταν βρισκόμαστε σε πόλεμο, αντιμετωπίζουμε όλη τη χώρα ως μία υγειονομική περιφέρεια, δεν είμαι εγώ ο ειδικός για να πω ποιος θα είναι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός'', υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφορικά με την τηλεργασία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η Ελλάδα έχει μια μορφή οικονομίας στην οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί παντού η τηλεργασία, εκεί που μπορεί να εφαρμοστεί εφαρμόζεται και γίνονται έλεγχοι. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η χαλάρωση στους χώρους εργασίας, σημείωσε.

''Χθες, για πρώτη φορά στην ιστορία, συνέβη και σε άλλες χώρες, περίπου 47.000 τάξεις πρωτοβάθμιας και 36.000 τάξεις για γυμνάσια και λύκεια συνδέθηκαν για τηλεκπαίδευση'', είπε ο κ. Πέτσας, "αυτό είναι μια επανάσταση, φυσικά και θα υπάρχουν προβλήματα τις πρώτες μέρες, σιγά σιγά λύνονται".

Σχετικά με την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων, ο κ. Πέτσας είπε πως φέτος μιλάμε για πολύ μεγάλα ελλείμματα εξαιτίας της πανδημίας, η κυβέρνηση στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό όσων μειώθηκε το εισόδημά τους και στηρίζει παρέχοντας 24 δισ. ευρώ.

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αν εγκριθεί το εμβόλιο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τον Δεκέμβριο, τότε τέλος του έτους, αρχές του επόμενου θα αρχίσει ο εμβολιασμός, συνέχισε.

Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως από τις 2 Οκτωβρίου και μετά η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για να αποδείξει ότι μόνο η επιβολή κυρώσεων μπορεί να τη συνετίσει.

Θεοδωρικάκος: Να είμαστε φειδωλοί με τη λήξη του lockdown

Στο ίδιο μήκος κύματος, δείχνοντας να απομακρύνεται η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, κινήθηκε με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Κληθείς να σχολιάσει τη λήξη του lockdown, ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε πως "είναι λάθος να μετράμε αντίστροφα για τη μέρα των Χριστουγέννων. Πέρσι το Πάσχα το κάναμε σπίτι μας. Τα καλά νέα είναι να σώζονται οι ανθρώπινες ζωές. Να μετράμε αντίστροφα για τη μέρα που θα λάβουμε τα εμβόλια. Με 60 νεκρούς την ημέρα είμαστε φειδωλοί για τη λήξη του lockdown".

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
περιφέρεια αττικής, ελλαδα, νέα, ΕΟΔΥ, γνώμονα, επιταξη, capital, θεσσαλονικη, euromedica, ισχύ, lockdown, ερτ1, συγκεκριμένο, εοπυυ, πασχα, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, δωρο πασχα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, χωρες, περιφέρεια αττικής, το θεμα, δωρεαν, εθνικο τυπογραφειο, θεμα, πιεση, ρυθμος, ωρα, capital, capital.gr, euromedica, αρθρο, βορεια, βρισκεται, γινεται, γινονται, γνώμονα, διαστημα, δημοσιο, δηλωσεις, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εμβολια, εβδομαδα, εμβολιο, ενημερωση, εννοια, εξι, εσωτερικων, ετη, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, υπηρχαν, ισχυει, κυβερνηση, κινητο, λαθος, λειτουργια, ληξη, μηκος, μηκος κυματος, μηνες, μορφη, νοσοκομεια, ορος, παμε, πηγη, προβληματα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, σπιτι, τιμη, τουρκια, υπουργειο υγειας, τυπογραφειο, ισχύ, φυσικα, φτανει, φυλλο, φορα, εξοπλισμος, εννεα, ενωση, εθνικο, χωρα, υπουργειο, υγειας
Τυχαία Θέματα