Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τις ευρωεκλογές

Εναρκτήριο σφύριγμα δόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την προετοιμασία των ευρωεκλογών που θα γίνουν στην Ελλάδα στις 25 Μαΐου 2014.

Η αρχή γίνεται «εκτός των τειχών» καθώς πρέπει πρώτα να ξεκινήσουν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για την ψήφο των Ελλήνων πολιτών που μένουν στο εξωτερικό. Οι Έλληνες που κατοικούν στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να ασκήσουν το εκλογικό

τους δικαίωμα εκεί όπου ζουν, ενώ στις εθνικές, στις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές ψηφίζουν μόνον αν βρίσκονται στην Ελλάδα τη μέρα της διενέργειάς τους. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη ομιλία του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επανέφερε το θέμα της ψήφου των Ελλήνων μεταναστών δείχνοντας ότι είναι επιθυμία της κυβέρνησης να τους παρασχεθεί αυτή η δυνατότητα και στις εθνικές εκλογές.

Όσον αφορά, πάντως, τις επικείμενες ευρωεκλογές, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης με μια σειρά εγκυκλίων ζητά από το υπουργείο Εξωτερικών και τις πρεσβευτικές-προξενικές αρχές Ελλάδας να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες και να έχουν καταλήξει σε προτάσεις «το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου 2013». Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:

● Η ψηφοφορία για τους εκλογείς που διαμένουν στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα διεξαχθεί το Σάββατο 24 Μαΐου 2014, δηλαδή την παραμονή της μέρας που θα ανοίξουν οι κάλπες εντός της Ελλάδας.

● Οι πρεσβευτικές και προξενικές αρχές στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να ενημερώσουν με κάθε πρόσφορο μέσο τους Έλληνες που διαμένουν στην περιφέρειά τους.

● Οι προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις χώρες της Ε.Ε. είναι: α) να είναι οι ενδιαφερόμενοι γραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου του ελληνικού κράτους, β) να μην έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και γ) να υποβάλουν αίτηση στην πρεσβευτική ή προξενική αρχή της περιφέρειας στην οποία προτίθενται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα προκειμένου το υπουργείο Εσωτερικών να τους περιλάβει σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

● Οι αιτήσεις των εκλογέων θα είναι εφικτό να υποβάλλονται μέσω του διαδικτυακού τόπου του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) όπως συνέβη και στις ευρωεκλογές του 2004 και του 2009.

Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν ώστε να διαπιστωθεί το ενδιαφέρον των εκλογέων καλούνται οι κατά τόπους Αρχές να τα στέλνουν στο υπουργείο Εσωτερικών τμηματικά και κάθε εβδομάδα προκειμένου να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες οι οποίες περιλαμβάνουν: α) Εξεύρεση κτιρίων που θα χρησιμοποιηθούν ως καταστήματα ψηφοφορίας. β) Διαπίστωση του αριθμού των εκλογικών τμημάτων που θα πρέπει να συσταθούν. Μια κατ’ αρχήν εκτίμηση δύναται να βασιστεί στα αντίστοιχα στοιχεία των προηγούμενων ευρωεκλογών. γ) Συγκρότηση των Εφορευτικών Επιτροπών με δικαστικούς λειτουργούς από την Ελλάδα. δ) Προετοιμασία των εκλογικών τμημάτων και εφοδιασμός των εφορευτικών επιτροπών με κάλπη, έπιπλα και εκλογικό υλικό.

Με βάση τον αριθμό των εκλογέων που αναμένεται να ψηφίσουν σε κάθε περιφέρεια και έχοντας υπόψη ότι σε κάθε εκλογικό τμήμα κατανέμονται μέχρι 800 ψηφοφόροι, οι προξενικές αρχές θα πρέπει να φροντίσουν για την εύρεση των αντίστοιχων χώρων.

Δυνητικά, συστήνονται εκλογικά τμήματα σε όλες τις πόλεις που οργανώθηκαν στις ευρωεκλογές του 2009 και ήταν: 51 πόλεις στη Γερμανία, 6 στην Ιταλία, 4 στο Βέλγιο, 3 στη Γαλλία, από δύο σε Σουηδία και Κύπρο και από μία σε Αυστρία, Βουλγαρία, Δανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Βρετανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Τσεχία, ενώ φέτος αναμένεται να προστεθεί και η Κροατία ως νέο μέλος.

Το υπουργείο Εσωτερικών εφιστά την προσοχή των προξενικών αρχών προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα προηγούμενων ευρωεκλογών και ειδικά εκείνων του 2009.

Τότε, και καθώς ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους εκλογείς, εμφανίζονταν εκπρόσωποι ελληνικών κοινοτήτων που πίεζαν να προστεθεί και η δική τους πόλη στη διαδικτυακή εφαρμογή. Αυτό προκάλεσε εμπλοκή στο διαχωρισμό των αιτήσεων ανά πόλη και τη μεταφορά εκλογέων και είχε ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν τα αιτήματα και από άλλες ελληνικές κοινότητες πόλεων με σχετικά μικρό πληθυσμό Ελλήνων.

Υπήρξε μάλιστα περίπτωση που μετά από έντονες πιέσεις ικανοποιήθηκε το αίτημα και συστήθηκε εκλογικό τμήμα αλλά προσήλθαν και ψήφισαν μόνο το 1/5 των εγγεγραμμένων…! Ζητά λοιπόν το υπουργείο να καλέσουν οι προξενικές αρχές σε συνάντηση τους εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων και άλλων φορέων και να τους ενημερώσουν ώστε να ληφθεί υπόψη από όλες τις πλευρές «ο περιορισμένος πλέον Προϋπολογισμός για την ταυτόχρονη διενέργεια ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών τον Μάιο του 2014».

Αν και οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, εκτιμάται ότι οι δημοτικές-περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν σε πρώτη φάση στις 18 Μαΐου ώστε η «δεύτερη Κυριακή» να συμπίπτει με την ημέρα των ευρωεκλογών. Με πιθανότερο το ενδεχόμενο να ισχύσει «διπλή κάλπη», δηλαδή μία για το δήμαρχο και άλλη για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και άλλες δύο κάλπες αντιστοίχως για περιφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους, ο υπουργός Εσωτερικών έχει ήδη στείλει εγκύκλιο ζητώντας από τους εντός Ελλάδας δήμους να μετρήσουν το εκλογικό υλικό που διαθέτουν ώστε να μην προκύψει πρόβλημα την τελευταία στιγμή.

Τα ποσοστά των κομμάτων στις κάλπες του 2009

Στις ευρωεκλογές του 2009 ήταν εγγεγραμμένοι να ψηφίσουν στις χώρες της Ε.Ε. 36.413 Έλληνες πολίτες και εξ αυτών ψήφισε το 71,1%, δηλαδή 25.889. Επί ελληνικού εδάφους η αποχή ήταν πολύ μεγαλύτερη, καθώς ψήφισε το 52,54%. Οι εκλογείς ανά την Ε.Ε. έδειξαν μεγαλύτερη προτίμηση στη Νέα Δημοκρατία που συγκέντρωσε το 40,06% των ψήφων, ενώ στην Ελλάδα είχε πάρει 32,3%, βγαίνοντας δεύτερη. Το ΠΑΣΟΚ είχε έρθει δεύτερο στην Ε.Ε. με 33,53%, αν και πρώτο εντός Ελλάδος, με 36,65%. Η κατάταξη δεν είχε διαφορές στις χαμηλότερες θέσεις. Τρίτο είχε βγει το ΚΚΕ με 9,43% (8,35% εντός Ελλάδας), τέταρτος ο ΛΑ.Ο.Σ. με 6,71% (7,15%), πέμπτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,84% (4,7%) και έκτοι οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,06% (3,49%).

Άρης Χατζηγεωργίου, στον «Τύπο της Κυριακής»

Keywords
νεα δημοκρατια, ελλαδα, μαΐου, εκλογες, σαμαρας, ψηφοφορία, ypes, γαλλια, κυπρος, ουγγαρια, προυπολογισμος, νέα, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, συριζα, αρης, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, εκλογες 2012, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, εκλογες 2014, εκλογες 2010 δημοτικες, εκλογικα τμηματα, οικολογοι πρασινοι, χωρες, το θεμα, αιτηση, βελγιο, βουλγαρια, γερμανια, δανια, δημοκρατια, επιπλα, θεμα, ιρλανδια, ισπανια, ιταλια, ολλανδια, ρουμανια, σουηδια, ypes, αυστρια, αιτησεις, γινεται, δευτερο, δυνατοτητα, δικη, δοθηκε, εκτιμηση, εβδομαδα, εξελιξη, επιθυμια, εσωτερικων, ζητα, η δικη, ομιλια, κροατια, λουξεμβουργο, μαΐου, μικρο, πολωνια, πορτογαλια, σαββατο, σειρα, τμημα, τσεχια, υπουργειο εξωτερικων, ψηφοφορία, δικαιωμα, εφαρμογη, υπουργειο, θεσεις, υλικο
Τυχαία Θέματα