Ξεκινούν σήμερα οι πλειστηριασμοί -μοχλός πίεσης για άμεσες ρυθμίσεις στα κόκκινα δάνεια

Ως "μοχλός" για την ενίσχυση των ρυθμίσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα λειτουργήσουν οι πλειστηριασμοί που κάνουν την εκκίνησή τους σήμερα. Είναι ενδεικτικό ότι από τους 8 πλειστηριασμούς που ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν σήμερα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα γίνουν 2, καθώς οι υπόλοιπες 6 περιπτώσεις έσπευσαν να ρυθμίσουν την οφειλή τους.

Μετά την άρση της αποχής των συμβολαιογράφων, η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών σε φυσική

μορφή και η πρεμιέρα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, θα διαμορφώσουν μία νέα πραγματικότητα για τη διαχείριση του στοκ των NPLs από τις τράπεζες. Η εκκίνηση της πραγματικότητας αυτής βρίσκεται σημειολογικά σήμερα υπό την "εποπτεία" του SSM, στελέχη του οποίου βρίσκονται στην Αθήνα και θα πραγματοποιήσουν κρίσιμες επαφές με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Το αντικείμενο των επαφών αυτών είναι το πλαίσιο που διαμορφώνεται για τη διενέργεια των stress tests του προσεχούς Φεβρουαρίου, όσο και το δυνητικό του αποτέλεσμα σε κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες. Το αποτέλεσμα αυτό είναι που θα κριθεί σε καταλυτικό βαθμό από την πορεία των πλειστηριασμών, σηματοδοτώντας αφενός την παύση της ασυλίας που απολάμβαναν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και διαμορφώνοντας αφετέρου τα επίπεδα των τιμών στις οποίες οι τράπεζες μπορούν να ανακτήσουν τα ενέχυρα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως έγραψε το Capital.gr, ο SSM θα ζητήσει από τις τράπεζες τη διενέργεια τουλάχιστον 2.000 – 3.000 ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συνολικά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, στη βάση των οποίων θα διαμορφώσει τις παραδοχές του για τα stress tests του προσεχούς Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι μέχρι τα τέλη του 2017 θα γίνουν 50 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες τις τράπεζες. Το νούμερο αυτό θα αυξηθεί κατακόρυφα τον Ιανουάριο, οπότε θα διενεργηθούν 500 – 700 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Η αύξηση αναμένεται με γεωμετρική πρόοδο από τον Μάρτιο, οπότε στόχος είναι μέχρι και τον Σεπτέμβριο να διενεργούνται 1.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μηνιαίως, για να φτάσουν τους 2.000 μηνιαίως στο τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Στην πρόοδο των πλειστηριασμών και στα δείγματα που θα δώσει ο τελευταίος μήνας του 2017, επικεντρώνεται και το ΔΝΤ, ενώ συνολικά το θέμα ανάγεται σε μείζον προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης.

Οι πλειστηριασμοί, πάντως, στοχεύουν έμμεσα στη σημαντική ενίσχυση των ρυθμίσεων "κόκκινων" δανείων, στις οποίες και παραμένει το κύριο βάρος για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών μέχρι τα τέλη του 2019. Στόχος μάλιστα, είναι οι ρυθμίσεις να γίνουν πολύ πιο βαθιές και δραστικές εντός του 2018.

Αυτό διαφαίνεται μέχρι στιγμής από τις παρουσιάσεις που κάνουν στους αναλυτές εγχώριων και ξένων οίκων οι τράπεζες, με την Τράπεζα Πειραιώς να ορίζει πολύ χαρακτηριστικά το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν γενικά οι τράπεζες. Όπως είπε χθες η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου 2017 στους αναλυτές, το 2018 οι ρυθμίσεις δανείων θα γίνουν πολύ πιο έντονες και συγκεκριμένα, οι μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις θα γίνουν 10 φορές πιο βαθιές στα επιχειρηματικά δάνεια και 4 φορές πιο βαθιές στα δάνεια λιανικής.

Υποβοηθούμενη από την "απειλή" των πλειστηριασμών, η τάση αυτή θα ακολουθηθεί και από τις υπόλοιπες τράπεζες, εισάγοντας στην πραγματικότητα των δανειοληπτών με "κόκκινα" δάνεια την "τρίτη γενιά" ρυθμίσεων, αυτών που ορίζονται ως λύσεις οριστικής διευθέτησης. Αυτές θα περιλαμβάνουν την εθελοντική παράδοση ενυπόθηκου ακινήτου, τη μετατροπή σε ενοικίαση/χρηματοδοτική μίσθωση, την εθελοντική εκποίηση ενυπόθηκου ακινήτου, τον εξωδικαστικό διακανονισμό απαιτήσεων με "κούρεμα" οφειλής και την απόκτηση από την τράπεζα του ακινήτου, υπερθεματίζοντας στον πλειστηριασμό, ή της κυριότητας άλλης εμπράγματης εξασφάλισης, στο πλαίσιο ευρύτερης συμφωνίας οριστικής διευθέτησης της οφειλής με τη συναίνεση του δανειολήπτη.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα