Ξορκίζοντας τον κίνδυνο νέας χρεοκοπίας διά της «επενδυτικής βαθμίδας»

Χωρίς την αναβάθμιση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ήταν αδύνατον σε λίγο καιρό να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Κάτι που αυτομάτως θα ξυπνούσε τους χειρότερους…πιστωτικούς εφιάλτες του παρελθόντος

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Χαρές και πανηγύρια για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την ώρα που όλοι, πάντως, οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας είναι στο κόκκινο…

Στον βωμό της επικοινωνίας, βέβαια, αυτό παρουσιάζεται ως εξέλιξη που θα μετατρέψει τη χώρα σε γη της Επαγγελίας από πλευράς

επενδύσεων. Παρά τους διθυράμβους, αλλά και την εύλογη αμηχανία της αντιπολίτευσης, υπάρχει όμως και η κρυφή και ανομολόγητη πτυχή που συνδέεται με μια λέξη που μας έχει στοιχειώσει: «χρεοκοπία».

Πολύ απλά: Χωρίς την «επενδυτική βαθμίδα» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ήταν αδύνατον σε λίγο καιρό να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Κάτι που αυτομάτως θα ξυπνούσε τους χειρότερους… πιστωτικούς εφιάλτες του παρελθόντος. Και τότε ουδείς τους θα «άντεχε» (ούτε οι πάλαι ποτέ ένδοξοι δανειστές μας) να συνομολογήσει ότι το επί 13 συνεχή χρόνια success story των αλλεπάλληλων Μνημονίων δεν ήταν παρά μια τεράστια οικονομική και κοινωνική φούσκα!

Ήταν αρχές του 2105, όταν επί του («κράτα γερά Γερούν») Ντάισελμπλουμ και του Μάριο Ντράγκι τραβήχτηκε το σωληνάκι και η ΕΚΤ σταματούσε να αποδέχεται ως εγγύηση για δανεισμό τα κρατικά μας ομόλογα.

Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν τα γεγονότα εκείνου του εξαμήνου, να κάνει τη μεγαλειώδη κωλοτούμπα ο ΣΥΡΙΖΑ και να ψηφίσουν, πεσμένοι στα τέσσερα, όλοι (μαζί με Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι) το τρίτο Μνημόνιο για να ανοίξει πάλι η στρόφιγγα «κατ’ εξαίρεση» για τη χώρα μας. Και βεβαίως υπό τις συνεχείς «αξιολογήσεις», τα «προαπαιτούμενα» κ.λπ. Τα θυμάστε όλα αυτά;

Ουδέν κακόν αμιγές καλού στη συνέχεια. Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη στάθηκε τυχερή. Με αυτή την πρόφαση η ΕΚΤ εξακολούθησε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα χαριστικά και εκτός των κανόνων της…

Μαζί με το τέλος της πανδημίας άρχισε η αντίστροφη μέτρηση και για αυτό το χαριστικό καθεστώς. Καθώς μάλιστα επανέρχεται οσονούπω σε ισχύ το σύμφωνο σταθερότητας, η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί κατά κανέναν τρόπο στο διηνεκές.

Και πάλι πολύ απλά: Χωρίς «επενδυτική βαθμίδα» δεν θα μπορούμε να εκδίδουμε ομόλογα και η Ελλάδα θα βρεθεί πάλι στο καθεστώς χρεοκοπίας, κάτι που δεν συμφέρει πλέον κανέναν. Και πρωτίστως αυτούς που επέβαλαν τα Μνημόνια και εξακολουθούν να «νέμονται» τη χώρα…

Στο μεταξύ, το 2010 το δημόσιο χρέος, που ήταν 130% του ΑΕΠ, κρίθηκε ως μη βιώσιμο. Σήμερα, που είναι 180% του ΑΕΠ -και μεγαλύτερο-, παίρνουμε και την επενδυτική βαθμίδα!

Επ’ ευκαιρία: Προ ημερών η κυβέρνηση κινδυνολογούσε για «χρεοκοπία» εάν εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση για τις συντάξεις των δικαστικών. Κατά τη δική της λογική, τώρα με την επενδυτική βαθμίδα τέτοιος κίνδυνος δεν θα έπρεπε να υφίσταται. Ή όχι;

The post Ξορκίζοντας τον κίνδυνο νέας χρεοκοπίας διά της «επενδυτικής βαθμίδας» appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα