Ύφεση από 7,5-10,5% προβλέπει το ΙΟΒΕ για το 2020

16:06 9/7/2020 - Πηγή: Antinews

Σε αναθεώρηση επί τα χείρω των εκτιμήσεών του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τη φετινή χρονιά, προχωρά το ΙΟΒΕ. Το Ινστιτούτο προβλέπει ότι η ύφεση τη φετινή χρονιά, με βάση το "αισιόδοξο” σενάριο θα αγγίξει το 7,5-8% και με βάση το "δυσμενές” σενάριο θα ανέλθει στο 10,5%.

Με την ονομαστική ύφεση, -συνδέεται με τον πληθωρισμό, τις επενδύσεις, κ.λπ.- με βάση το "αισιόδοξο” σενάριο προβλέπεται ότι θα αγγίξει το 9% και με βάση το δυσμενές θα "πιάσει” το 13%, είπε ο Γενικός

Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης για την οικονομία.

Πριν από τρεις μήνες, το ΙΟΒΕ, είχε προβλέψει πως η ύφεση το τρέχον έτος θα είναι βαθιά, από ελάχιστο 5% και προς το 10%.

Για το 2021 ο κ. Βέττας σημείωσε πως "δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για την ανάπτυξη”. Αναφέροντας χαρακτηριστικά "δεν έχουμε πει ότι αυτό που θα χάσεις το 2020 θα το κερδίσεις το 2021. Ελπίζεις ότι θα το κερδίσεις. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να το διεκδικήσεις και να το κερδίσεις μέσα από στροφή του οικονομικού υποδείγματος”.

Ποια είναι όμως τα δύο βασικά σενάρια; Με βάση το "αισιόδοξο” σενάριο βάσει του οποίου προβλέπεται ύφεση 7,5% τη φετινή χρονιά ο αρνητικός πληθωρισμός θα κινηθεί στο 1,5-2% για το έτος, άρα η ονομαστική ύφεση θα είναι 9-9,5%.

Η δημόσια κατανάλωση θα υποχωρήσει κατά 7%, οι επενδύσεις κατά 25%, οι εισαγωγές - εξαγωγές θα μειωθούν κατά 20-25% και η ανεργία θα κινηθεί στο 19,3%.

Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, το οποίο συμπεριλαμβάνει και το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερο κύμα της υγειονομικής κρίσης, η ύφεση θα αγγίξει το 10,5% με την ονομαστική να κινείται στα επίπεδα του 13-14%. Η ιδιωτική κατανάλωση θα υποχωρήσει κατά 11%, οι επενδύσεις κατά 40%, οι εξαγωγές θα μειωθούν κατά 35% και η ανεργία θα ανέλθει στο 20,5%.

Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος, ανέφερε πως "από την αρχή οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ ήταν πολύ πιο απαισιόδοξες από πολλούς άλλους. Δεν είμαστε ούτε υπερβολικά αισιόδοξοι ούτε τελείως απαισιόδοξοι”.

Ο κ. Θωμόπουλος είπε πως οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ θα επανεξεταστούν μετά το καλοκαίρι, ενώ εξέφρασε την ελπίδα "να μην είναι προς το χειρότερο”. Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της χώρας. Σημείωσε ότι η χώρα πρέπει γίνει ανταγωνιστική, ανέφερε πως σωστά η Κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση φόρων, αλλά όπως είπε "αυτό δεν φτάνει”.

"Η Γαλλία” είπε ο κ. Θωμόπουλος, "με υψηλή φορολογία και μισθούς, ήταν πρώτη στην ΕΕ το 2019 σε ότι αφορά την προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων”. Αυτό συνέβη, όπως είπε "γιατί υπάρχει κράτος που λειτουργεί, δικαστικές αποφάσεις που δεν αργοπορούν και σύγχρονες υποδομές. Αυτό δηλαδή που επιζητεί ο ξένος επενδυτής”.

"Αυτό που θέλει ο επενδυτής είναι ένα σύγχρονο κράτος”, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, τονίζοντας πως δίνεται στην Ελλάδα η ευκαιρία να καταστρώσει ένα σχέδιο για να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

"Πρέπει η απονομή της δικαιοσύνης να γίνεται πιο γρήγορα, -οι καθυστερήσεις ανεβάζουν το κόστος του έργου και καθυστερούν την εκτέλεση τους-" είπε και συμπλήρωσε "δεν μπορεί οι διοικήσεις των επιχειρήσεων να είναι υπεύθυνες για ποινικά αδικήματα προηγούμενων διοικήσεων”. Αναφερόμενος στη δημόσια διοίκηση, ανέφερε: "πρέπει να αλλάξουν οι νοοτροπίες των δημοσίων υπαλλήλων και να διευκολύνουν τους επιχειρηματίες”.

Για την Επιτροπή Πισσαρίδη, ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ εξέφρασε την ελπίδα ότι "θα προτείνει πολλές από αυτές τις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν”. "Δεν φθάνει μόνο χαμηλότερη φορολογία και μισθοί αλλά αυτό που επιζητεί ο ξένος είναι ένα λειτουργικό κράτος”, τόνισε.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα