Υπ. Εξωτερικών: Πολλές αλλαγές σε νευραλγικής σημασίας πρεσβείες - Ονόματα, σενάρια και… «γκέλες»

Αλλαγές αποφασίστηκαν σε πολλές ελληνικές πρεσβείες, μεταξύ των οποίων και σε κρίσιμα πόστα για τα εθνικά θέματα, όπως στην Άγκυρα. Σήμερα, ελήφθησαν οι αποφάσεις του υπηρεσιακού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών για τα νέα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν.

Οπως ανέφερε το LawandOrder, ήδη από την αρχή Μαΐου είχε ληφθεί η απόφαση για μαζικές αλλαγές πρέσβεων. Κάτι που είχε προκαλέσει αρκετά ερωτηματικά, αλλά και μεγάλη «κινητικότητα»

εντός του υπουργείου Εξωτερικών, με πολλούς διπλωμάτες που κατείχαν νευραλγικής σημασίας θέσεις, να σπεύδουν να υποβάλλουν αίτηση για μεταθέσεις.

Εξαιρετικά σοβαρό είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, πιθανώς παίρνει μετάθεση για την Ρώμη. Κάτι που σημαίνει νέες αλλαγές στο διπλωματικό γραφείου του πρωθυπουργού.

Πόσο μάλλον, όταν πρόσφατα, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, αναφέρθηκε ότι θα είναι η Ε. Σουρανή και ο σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού που θα χειρίζονται αρκετές και πολύ σοβαρές διαδικασίες στα ελληνοτουρκικά.

Βέβαια, η μετάθεση της Ε. Σουρανή μπορεί να... πάρει χρόνο.

Στην Άγκυρα, επίσης, άλλαξε ο πρέσβης, Μιχαήλ-Χρήστος Διάμεσης, ο οποίος τοποθετήθηκε εκεί το 2019 και είναι αμφίβολο εάν πρόλαβε να κλείσει διετία. Στη θέση του, κατά πληροφορίες, τοποθετείται ο Χριστόδουλος Λάζαρης, ο οποίος είχε οριστεί προηγουμένως ως «ειδικός απεσταλμένος» για τη Λιβύη.

Στην πραγματικότητα, δεν επρόκειτο για «ειδικό απεσταλμένο», αλλά για «ειδικό διαχειριστή» του θέματος της Λιβύης. Ο Χ. Λάζαρης, όμως, φημολογείται ότι πλησιάζει στη σύνταξη. Κάτι που σημαίνει ότι και πάλι μια κρίσιμης σημασία ελληνική πρεσβεία θα μπει στη διαδικασία αλλαγών προσώπων.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι στο Ισραήλ φέρεται να τοποθετείται ο διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Κυριάκος Λουκάκης, ο οποίος, όπως και ο Χ. Λάζαρης, καθώς και ο γενικός γραμματέας του, Θ. Δεμίρης, θεωρούνται βασικοί «πυλώνες» της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Άκρως ενδιαφέρον είναι, ακόμα, ότι αποσύρεται το Νο2 στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Ως γνωστόν, στους κόλπους του Οργανισμού συνταλούνται σημαντικές διεργασίες στα ελληνο-τουρκικά.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όμως, ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι η θέση αυτή μένει κενή(!), προκειμένου, όπως ακούγεται στους διαδρόμους του υπουργείου Εξωτερικών, να πληρωθεί αργότερα από διπλωμάτη-πρόσωπο πολύ κοντά στον Ν. Δένδια.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις σημερινές «κρίσεις», η διπλωμάτις, σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου που φημολογείται ότι προορίζεται για Νο2 στο ΝΑΤΟ, πήρε και αυτή μετάθεση στις Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου, κρίθηκε «άκομψο» να λάβει ταυτόχρονα ένα ζεύγος μετάθεση στην ίδια πόλη.

Ο έως τώρα αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος στην ελληνική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ, Ευάγγελος Σέκερης, μετατίθεται για την ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ. Ο ίδιος μόλις πρόσφατα είχε κλείσει τα δύο χρόνια στο ΝΑΤΟ

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αλλαγές έγιναν και στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ, στις πρεσβείες στο Παρίσι (Ζεβελάκης), Τόκιο (Τζιράς), Μαδρίτη (Φωτόπουλος), Μπραζίλια (Τζιόβας), Πρίστινα, Βατικανό, Χάγη, Σεούλ, Αλγέρι, Βαλέτα, Πρετόρια, Τιφλίδα, κ.λπ.

Πηγή: lawandorder.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα