Υπάρχει ασφάλεια στα αεροπορικά ταξίδια;

Έως το 2001 στην Αμερική, στο προπύργιο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, τον έλεγχο ασφάλειας (επιβατών, αποσκευών κλπ.) τον είχαν ιδιωτικές εταιρίες σεκιούριτι. Μέχρι που έγινε ό,τι έγινε την 9/11 και οι αμερικανικές αρχές (βλ. FBI) άρχισαν να ψάχνουν ενδελεχώς το τι και πως, με αποτέλεσμα να ανακαλύψουν… παπάδες.

Εν ολίγοις, διερευνώντας διεξοδικά το ζήτημα ασφάλειας στα αμερικανικά αεροδρόμια διαπίστωσαν πως σε πάρα πολλά αεροδρόμια δεν υπήρχε σχεδόν κανένας έλεγχος ενώ σε άλλα αυτός ήταν υποτυπώδης και μόνο για τα μάτια.

Επίσης διαπίστωσαν ότι πολλές εταιρίες σεκιούριτι όχι μόνο

δεν πλήρωναν καλά τους υπαλλήλους τους, αλλά ο συγκεκριμένος κλάδος είχε το μεγαλύτερο turnover rate, δηλαδή παραιτήσεις, από οποιονδήποτε άλλο. Το επάγγελμα αυτό δεν πλήρωνε καλά, είχε σκληρά ωράρια και συνθήκες εργασίας, με αποτέλεσμα να προσελκύει την σάρα και την μάρα. Μάλιστα, ήταν τόσο ανεξέλεγκτα τα πράγματα, που σε πολλές περιπτώσεις εργάζονταν ως σεκιουριτάδες στα αεροδρόμια λαθρομετανάστες, φυγόδικοι, ακόμη και δραπέτες φυλακών, που αναζητούνταν από την αστυνομία…

Όλα αυτά ανάγκασαν την Αμερική να επανεξετάσει το όλο θέμα της ασφάλειας των αεροδρομίων και να επανέλθει στην παλιά καλή δοκιμασμένη συνταγή του δημοσίου. Έτσι, ανάμεσα σε πολλές άλλες κινήσεις στις οποίες προχώρησε εξαιτίας της 9/11, ίδρυσε και μια νέα ομοσπονδιακή υπηρεσία αρμόδια για τον έλεγχο των επιβατών και των αποσκευών, την περίφημη πλέον Transportation Security Administration (TSA), με αυξημένες αρμοδιότητες, αποτελούμενη από καλά εκπαιδευμένους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους.

Εκείνη την εποχή η Ελλάδα είχε ακόμη υπεύθυνη την αστυνομία για τον εν λόγω έλεγχο. Είχε ετοιμάσει όμως νομοσχέδιο (επί υπουργού Χρυσοχοΐδη) βάσει του οποίου, όπως ο υπόλοιπος κόσμος, έτσι και η χώρα μας θα ανέθετε αυτούς τους ελέγχους στην ιδιωτική πρωτοβουλία, απελευθερώνοντας εκατοντάδες αστυνομικούς για να επανέλθουν στα δικά τους αστυνομικά καθήκοντα αντί να ελέγχουν τσάντες και τσιμπιδάκια.

Επειδή όμως μεσολάβησε η 9/11 και όλες αυτές οι τεκτονικές αλλαγές που είπαμε στην Αμερική, το σχέδιο αναβλήθηκε και μπήκε στις καλένδες μέχρι πριν από 10 χρόνια σχεδόν, oπότε και τέθηκε σε ισχύ, με αποτέλεσμα ο έλεγχος αποσκευών στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας μας να ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρίες σεκιούριτι. Κάτι που ισχύει και σήμερα, με 3-4 τέτοιες εταιρίες να εναλλάσσονται στα αεροδρόμια βάσει διαγωνισμών που γίνονται κάθε τόσο. Πρόσφατα όμως, και με αφορμή την ανάληψη της επιχειρησιακής εκμετάλλευσης 14 αεροδρομίων από την γερμανική ΦΡΑΠΟΡΤ, άρχισαν κάποια προβλήματα. Κι αυτό διότι η ΦΡΑΠΟΡΤ ελέγχει πλέον τα ωράρια των σεκιουριτάδων, την στελέχωση των σημείων ελέγχου και κυρίως αυτή καθορίζει το χρηματικό αντίτιμο με το οποίο μια εταιρία σεκιούριτι αναλαμβάνει ένα αεροδρόμιο.

Με αποτέλεσμα να σφίξουν προς το χειρότερο οι συνθήκες εργασίας, τα ωράρια που λέγαμε, αλλά και οι ήδη χαμηλοί μισθοί των σεκιουριτάδων. Έτσι, πολλοί εξ αυτών παραιτούνται, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις βαριές ευθύνες με τόσο μικρό μισθό, χώρια που πρέπει να ανέχονται καθημερινά τα μπινελίκια και τις εξυπνάδες του κάθε νεοέλληνα επιβάτη, που επειδή πληρώνει 20 ευρώ εισιτήριο νομίζει ότι είναι δικός του όλος ο κόσμος.

Αυτό όμως συνιστά πρόβλημα, κυρίως διότι όλοι αυτοί οι παραιτηθέντες σεκιουριτάδες, πριν αναλάβουν καθήκοντα, εκπαιδεύονται διεξοδικά από την ΥΠΑ, άρα γνωρίζουν όλα τα μυστικά της αεροπορικής ασφάλειας. Έτσι έχουμε εκατοντάδες νέους και νέες, πρώην σεκιουριτάδες, που ξέρουν τα πάντα ως προς το πώς γίνονται οι έλεγχοι και ως προς το πώς μπορούν να τους παρακάμψουν.

Εν πάση περιπτώσει, το ζήτημα είναι άλλο. Ότι ακόμη και στην Αμερική, το νέο αυστηρό σύστημα μάλλον δεν λειτουργεί. Κι αυτό διότι σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα, σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους που έγιναν σε αεροδρόμια, βρέθηκε ότι οι «εκπαιδευμένοι» υπάλληλοι του TSA απέτυχαν σε πάρα πολλές περιπτώσεις να εντοπίσουν όπλα, εκρηκτικά και άλλα απαγορευμένα αντικείμενα που είχαν οι επιβάτες επάνω τους αλλά και στις αποσκευές τους.

Πράκτορες του επίσης νέου (μετά την 9/11) υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security) διαπίστωσαν «σοβαρές ελλείψεις στις διαδικασίες, στον εξοπλισμό, αλλά και στις ικανότητες του TSA, όσον αφορά στον εντοπισμό απαγορευμένων αντικειμένων».

Αν και τα ευρήματα των ελέγχων χαρακτηρίζονται «απόρρητα», σύμφωνα με το CBS News και το ABC News, το ποσοστό αποτυχίας ήταν μεγαλύτερο του 70%, αγγίζοντας το 80%. Κι αυτό μετά από την συγκλονιστική αποκάλυψη του 2015, όταν μετά από ανάλογους ελέγχους το ποσοστό αποτυχίας είχε αγγίξει το 95%, με αποτέλεσμα να γίνουν ριζικές αλλαγές στις διαδικασίες και στο προσωπικό. Εξέλιξη που οδήγησε στην σύσταση μιας νέας υπερσύγχρονης σχολής εκπαίδευσης για τους υπαλλήλους της εν λόγω υπηρεσίας.

Όπως λέει τώρα ο γερουσιαστής Michael McCaul, πρόεδρος της επιτροπής του κογκρέσου για την εσωτερική ασφάλεια, «οι εχθροί των ΗΠΑ χρειάζεται να είναι αποτελεσματικοί μόνο μία φορά, ενώ εμείς για να τους αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί κάθε φορά».

Από την πλευρά του ο διοικητής της TSA David Pekoske δήλωσε πως η υπηρεσία του θα ενισχυθεί με νέους αξονικούς τομογράφους που θα βελτιώσουν την ασφάλεια, προσθέτοντας όμως με παράπονο πως η χρηματοδότηση από πλευράς κράτους είναι ελλιπής. Και όπως ανέφερε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών William Keating: «διαθέτουμε την τεχνολογία, και το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά δεν μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε λόγω έλλειψης κονδυλίων. Χρησιμοποιούμε το $1.28 δις που εισπράττουμε ως φόρους από τα αεροπορικά εισιτήρια για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, αντί να τα διαθέτουμε στην ασφάλεια των πτήσεων».

Και αν αυτό συμβαίνει στην Αμερική, φανταστείτε τι συμβαίνει στην «χρεοκοπημένη» χώρα μας, με την «ιδιωτική πρωτοβουλία» να ελέγχει πλέον τα σημαντικότερα αεροδρόμια, όπου για παράδειγμα εδώ κι ένα σχεδόν μήνα, τα 5 από τα 11 ακτινογραφικά μηχανήματα στα σημεία ελέγχου του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι εκτός λειτουργίας, με την ΦΡΑΠΟΡΤ να σφυρίζει αδιάφορα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα