ΥΠΕΚΑ: Συμψηφισμός για όσους τακτοποίησαν αυθαίρετα με τον νόμο του 2011

18:42 2/5/2013 - Πηγή: Antinews

Αγώνα δρόμου για να καθησυχάσει τους εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έκαναν τακτοποίηση, επιχειρεί η κυβέρνηση μετά την απόφαση – βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παπακωνσταντίνου του 2011.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι όσοι μπήκαν στο νόμο 4014 του 2011 θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο νόμο που ετοιμάζει η παρούσα κυβέρνηση και να κάνουν συμψηφισμό των χρημάτων που έδωσαν με τα

ισχύοντα από εδώ και στο εξής.

Το ΥΠΕΚΑ από την άλλη επιχειρεί να διαχωρίσει τη δική του πολιτική με αυτή της προηγούμενης κυβέρνησης και να τονίσει ότι ο νέος νόμος θα είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα και τις αναφορές του ΣτΕ και δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Μάλιστα, στελέχη του υπουργείου χαρακτηρίζουν καθαρά εισπρακτικό τον προηγούμενο νόμο Παπακωνσταντίνου σε σύγκριση με το νόμο Καλαφάτη που σέβεται, όπως λένε, το περιβάλλον και τις πολεοδομικές επιταγές.

Το ΥΠΕΚΑ, σημειώνει ότι το νομοσχέδιο που παρουσίασε, η δημόσια διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες, κινείται στο πλαίσιο της νομολογίας του ΣτΕ, ενώ προσθέτει ότι οι δικαστικές αποφάσεις είναι απολύτως σεβαστές, γι’ αυτό «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μελετήσουμε τις παραδοχές της υπό δημοσίευση απόφασης του ΣτΕ σε ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του νόμου 4014 του 2011».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ «είχε από νωρίς διαγνώσει τα προβλήματα του Νόμου 4014/2011. Για αυτό το λόγο επέλεξε, αντί άλλων διαθέσιμων λύσεων, να καταρτίσει εξαρχής ένα νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, με διαφορετική φιλοσοφία και σφαιρική αντιμετώπιση των ζητημάτων».

Τονίζει ότι για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης απαιτείται ολιστική προσέγγιση και γι’ αυτό το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται σειρά συναφών νομοσχεδίων: περί κτηματολογίου και δασικών χαρτών, περί αυθαίρετης δόμησης και περιβαλλοντικού ισοζυγίου, περί χωροταξικής και πολεοδομικής μεταρρύθμισης.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο διαχωρίζει τα προ του 1983 ακίνητα σε σχέση με τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μετά το 1983 ως τον Ιούλιο του 2011 και δίνει έμφαση στην απόδειξη του χρόνου κατασκευής, αποκλειστικά με χρήση δημοσίου εγγράφου και σχετικής αεροφωτογραφίας.

Παράλληλα, προχωρά για πρώτη φορά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σε κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων με βάση το βαθμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, καθώς απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση στις μικροαυθαιρεσίες, στις υπερβάσεις και στις παντελώς αυθαίρετες κατασκευές.

Επιπλέον, αποτρέπει τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων μέσω της παροχής σε όλους αεροφωτογραφιών του Ιουλίου 2011 για όλη τη χώρα, με αυστηροποίηση των ποινών σε όσους δηλώσουν ψευδή στοιχεία και με την ενίσχυση του επιτελικού ρόλου της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων.

Καλά όλα αυτά που τονίζει το ΥΠΕΚΑ για να καθησυχάσει τον κόσμο, όμως, ποιος είναι αυτός που εγγυάται στους πολίτες ότι και ο νέος νόμος μετά από δύο – τρία χρόνια δεν θα καταπέσει στο ΣτΕ; Ποιος μπορεί να κάνει τους Έλληνες να εμπιστευτούν το κράτος και τη νομοθετική εξουσία όταν βλέπει ότι πολλοί νόμοι παραβιάζουν απροκάλυπτα το Σύνταγμα;

Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και κοινωνικό, διότι είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί τρόπος να μη χαθούν τα λεφτά του κόσμου. Είναι η σχέση κράτους – πολίτη που κλονίζεται γιατί κάποιοι νομοθετούν κατά το δοκούν χωρίς να σέβονται τους νόμους. Όταν οι νόμοι θα φτιάχνονται και θα ψηφίζονται για να υπηρετούν τον πολίτη κι όχι τα δημόσια ταμεία, τότε δε θα υπάρχουν δικαστές να βγάζουν αποφάσεις που δεν αρέσουν σε κανέναν και θα κάνουν μπάχαλο μια ολόκληρη κοινωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα