ΥΠΕΞ: Η Ρωσία "σύντροφος εν όπλοις" της Τουρκίας, απομακρύνεται σταθερά από θέσεις φιλίας

Κατηγορώντας τη Μόσχα ότι απομακρύνεται από τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας από τότε που "πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας" απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στις απελάσεις Ελλήνων διπλωματών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Αθήνα τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής φιλικής συνύπαρξης με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Επιπλέον, η ελληνική διπλωματία εκτοξεύει ανοικτά κατηγορίες περί αποπειρών εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων, υπονόμευσης της εξωτερικής

πολιτικής και παρεμβάσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Αναλυτικά το ΥΠΕΞ σημειώνει:

Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, με πολυδιάστατη, ανεξάρτητη δημοκρατική εξωτερική πολιτική. Ως κυρίαρχο κράτος με μακρά ιστορία, απαιτεί σεβασμό και σχέσεις ισότητας από κάθε τρίτο. Σε αυτά τα πλαίσια τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής φιλικής συνύπαρξης και με τη Ρωσία. Μιας μεγάλης χώρας με ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Στα πλαίσια της ίδιας πολιτικής, η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά καλές σχέσεις και συνεργασία με τους γείτονές της προκειμένου να επιλύσει χρονίζοντα προβλήματα όπως το ονοματολογικό, προς όφελος της ίδιας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης και όλων των λαών. Η Ρωσία, αυτή τη στιγμή, δείχνει ως να μη μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Από τότε που πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια. Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα και κριτήρια στη διεθνή πολιτική.

Σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να διαβάσει κανείς την κίνηση της Ρωσίας να προβεί σε απελάσεις στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα. Η απόφαση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν βασιζόταν σε στοιχεία, όπως εκείνη της ελληνικής πλευράς που στηρίχθηκε σε συγκεκριμένες αποδείξεις παράνομης και παράτυπης δραστηριότητας Ρώσων αξιωματούχων και πολιτών στο εσωτερικό της χώρας. Αντίθετα, η απόφαση της ρωσικής πλευράς είναι αυθαίρετη και εκδικητική, δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο.

Θέλουμε να θυμίσουμε στους φίλους Ρώσους ότι καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχόταν απόπειρες α) εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων, β) υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής, και γ) παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Η Ελλάδα προέβη σε μέτρα μόνο κατόπιν καταγραφής απτών επιβαρυντικών στοιχείων. Εξάλλου, η ίδια ουδέποτε παρενέβη ή αποπειράθηκε να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.

Είναι φανερό ότι υπάρχει μια μερίδα Ρώσων, ευτυχώς μειοψηφική, που νομίζει ότι μπορεί να κινείται στην Ελλάδα χωρίς να σέβεται νόμους και κανόνες, ακόμα και να εκτοξεύει απειλές. Η ελληνορωσική φιλία επιτάσσει την εγκατάλειψη τέτοιων αντιλήψεων και όχι το αντίστροφο. Τέτοια περίπτωση είναι και η προσπάθεια να επιβληθεί στη χώρα η παρουσία της "Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Παλαιστινείας Εταιρείας", οργάνωσης που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από τις μυστικές υπηρεσίες των Τσάρων που στόχο είχαν τον αφελληνισμό των πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής.

Τέλος, ως προς τα αυθαίρετα μέτρα που έλαβε η ηγεσία του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα θα απαντήσει με υπομονή και νηφαλιότητα".

Η ΝΔ ζητά πλήρη ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις ελληνορωσικές σχέσεις

Το αίτημά της στην κυβέρνηση να παράσχει πλήρη ενημέρωση στη Βουλή για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνορωσικές σχέσεις, επαναφέρει η Νέα Δημοκρατία δια του Τομεάρχη Εξωτερικών και βουλευτή Β' Αθηνών του κόμματος, Γιώργου Κουμουτσάκου.

Όπως τόνισε, Ο τραυματισμός των ελληνορωσικών σχέσεων είναι αναγκαίο να επουλωθεί το ταχύτερον δυνατόν με καλά μελετημένους, νηφάλιους και όχι παρορμητικούς χειρισμούς.

Ακόμη σημείωσε ότι "η διατήρηση φιλικών και παραγωγικών σχέσεων με τη Ρωσία είναι διαχρονική επιλογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτονόητη είναι επίσης η αρχή κάθε χώρα να σέβεται την κυριαρχία της άλλης και να αποφεύγει οποιαδήποτε εμπλοκή στις εσωτερικές υποθέσεις της.

"Υπό το πρίσμα αυτό, παρατηρούμε με έντονη ανησυχία τις αρνητικές εξελίξεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος που έφτασαν μέχρι και την απαράδεκτη αναφορά του Ρώσου Πρωθυπουργού σε "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, συμπληρώνει ο κ. Κουμουτσάκος.

Διαψεύδονται ανεπίσημα τα περί ανάκλησης του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Ρωσία

"Δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, δεν υφίσταται θέμα απομάκρυνσης" δήλωσε στον ΣΚΑΪ πηγή κοντά στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, διαψεύδοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ηγεσία του ΥΠΕΞ έλαβε την αιφνίδια απόφαση να αλλάξει τον πρεσβευτή της Ελλάδας στη Ρωσία.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το protothema.gr:

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έλαβε την απόφαση να προχωρήσει στην αντικατάσταση του ανώτατου διπλωματικού εκπροσώπου της Ελλάδας στη ρωσική πρωτεύουσα. Για το λόγο αυτό, κυκλοφόρησε συμπληρωματική προκήρυξη στην οποία αναφέρεται ότι ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μόσχα Ανδρέας Φρυγανάς, μετακινείται άμεσα στην κεντρική υπηρεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα.

Ο κ. Φρυγανάς, υπηρεσιακό στέλεχος της ελληνικής διπλωματίας με τον βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Β', υπηρετεί ως πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μόσχα από τον Μάρτιο του 2016. Υπό κανονικές συνθήκες, η θητεία ενός πρεσβευτή στο εξωτερικό διαρκεί κατ' ελάχιστον τρία χρόνια. Εν μέσω της πρωτοφανούς διπλωματικής κρίσης μεταξύ Αθηνών και Μόσχας, που ξεκίνησε μετά τις κατηγορίες της ελληνικής κυβέρνησης ότι η ρωσική πλευρά προσπάθησε να εξαγοράσει κρατικούς υπαλλήλους με σκοπό να τορπιλίσει την συμφωνία με τα Σκόπια για τη μετονομασία της γειτονικής χώρας σε "Βόρεια Μακεδονία" και τη συνακόλουθη απόφαση απέλασης δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου προχωρά στην αιφνιδιαστική μετάθεση του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Μόσχα.

Ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το protothema.gr, αναφέρουν ότι ο πρεσβευτής Ανδρέας Φρυγανάς δεν είχε ζητήσει την πρόωρη επιστροφή του στην Ελλάδα και τη μετάθεσή του στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΥΠΕΞ, Ρωσία, Τουρκίας,ypex, rosia, tourkias